Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Николай Младенов: Гневен съм, защото ми омръзна

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

България няма да бъде представлявана от посланици, принадлежащи към ДС – точка - кой каквото иска да говори, заяви външният министър Николай Младенов в четвъртък пред Нова телевезия. Според него ”20-30 човека” няма как да бъдат  ”гръбнакът” на българската дипломация, но коментира, че тяхното присъствие представлява ”голям риск” за авторитета на страната.

В началото на идната година МВнР ще внесе закон, с който да затвори вратата на хора ДС за посланически назначения. Очакванията на министъра са "до няколко месеца" да бъде намерен "разумния изход" за отзоваване на 33-ма действащи посланици, свързани с ДС.

"Общо 45% от посланиците ни да са агенти на ДС е колосална излагация. Това не може да продължи по този начин и България има риск за авторитета си", коментира Младенов, който многократно по време на интервюто използва изразите "това вече свърши" и "край".

Той добави, че сред дипломатите, съпричастни към ДС, има изключително компетентни хора, има и човешки трагедии. "Но има и много човешки трагедии на хора, които са искали за тези 20 години да станат част от системата на Външно министерство и са се удряли в стъкления похлупак, през който не могат да минат нагоре, за да развият експертизата си. И те са хора и те имат човешката си трагедия. Някой говори ли за тях?", запита Младенов.

Той припомни, че в първите конкурси през 1997-1998 година за влизане на млади хора във Външно министерство, на работа постъпват около 30 човека. От тях в системата са останали едва двама-трима, всички други са напуснали.

"Колосална излагация"

Министър Младенов каза, че е започнал консултации в парламента. В сряда е имало такива с ГЕРБ, Синята коалиция и "Атака", предстоят с БСП и ДПС.

"На всички обяснявам едно и също - без значение какви са индивидуалните качества, достойнства или трагедии на хората, които са публикувани от комисията за разкриване на досиетата, в крайна сметка рискът за България е много по-голям от всеки един от тях", изтъкна външният министър. "45 процента от посланиците ни за последните 20 години да се свързани с Държавна сигурност е колосална излагация. Още по-неприятно е когато се видят данните, че те вместо да намаляват за последните 10 години, те се увеличават", добави Младенов.

В периода от 1997 до 2001 г. този процент е бил 30 сто, при двата мандата на президента Георги Първанов достига 50 и над 50 процента.

"Това не може да продължи, ...аз не мога да си позволя върху нашата страна да седи залепено и петното на връзката с комунистическите служби на миналото", каза Николай Младенов. Запитан защо досега не са направени стъпки за отстраняване на посланици, чиято принадлежност към ДС е станала известна по-рано, по линия на предишни проверки на Комисията по досиетата, министър посочи, че сега е излязла цялостната проверка за Външно министерство и тя е направена затова, за да няма двойни стандарти. 

Аню Ангелов: Все още има какво да се разкрива

  Военният министър коментира в четвъртък, че България не се нуждае от военни аташета или посланици резиденти в страните членки на НАТО. Той каза, че поддържа позицията на външния министър за отзоваване на посланиците, работили за ДС.

"Считам, че това е един пропуск, направен още в началото на прехода. Лустрацията би била добро нещо и би било добре да бъде направена в началото на прехода", каза Ангелов.

Той коментира още, че "значението на този факт за държавите, в които тези посланици са акредитирани, е много важно".

Още 

Каквото било – било, затваряме страницата 

Не давам оценка нито на професионални качества, нито на това какво пише в досиетата на тези хора. "Каквото е било - било, оттук нататък няма да бъде така. Това е моментът, в който ние затваряме тази страница, колкото и болезнено да е за някои хора", каза Младенов и отбеляза, че системата на МВнР има достатъчно сили да го преодолее това.

Няма да продължа да живея в този сапунен сериал

"Аз няма да продължа да живея в този сапунен сериал на последните 20 години, в който периодично някой вади едно листче и казва "виж този, виж онзи" или говори се, че Иван бил такъв, говори се, че Петкан бил такъв. Това трябва да се приключи, трябва да има нови хора, които да работят, да се развиват като капацитети, като професионалисти и да се върви напред", заяви външният министър. "Моето лично мнение е, защото това е удобно на хората, които искаха и винаги са искали да манипулират в българското обществено мнение, разчитайки на някаква клюкарница и разчитайки на някакви слухове", смята министърът.

"Когато има скрити неща в едно общество по този начин и когато не е регламентирано ясно и категорично по какъв начин става достъпът до тях, се създават митове, създават се легенди, създават се конспирации. И те насочват общественото мнение в една или в друга посока. Извинявайте, ама половината от нещата, които чух вчера да се изговорят, бяха пълни глупости, пълни глупости... целенасочено казани, за да заблудят общественото мнение", коментира той.

До няколко месеца ще намерим разумния изход

В началото на 2011 г. МВнР ще внесе проекта за промените в закона, като най-късно дотогава ще бъдат преразгледани назначенията на седемте генерални консули, свързани с ДС, каза министърът. Тяхното отзоваване зависи от правителството и за разлика от посланиците, няма нужда от президентски указ. В същото време Николай Младенов смята да проведе "един много сериозен разговор с президента" и да "намерим и правилното решение, което е в интерес в крайна сметка на името на България". "Мисля, че до няколко месеца ще се намери разумен изход, който да е най-вече в интерес на защитата на българските интереси и който да е законов", добави той.

От индивидуалната преценка на всеки един зависи дали ще реши да се откаже сам от заемания пост, каза Младенов в отговор на въпрос.

Не мога да приема и няма да позволя оттук нататък името на България да се свързва с такива хора, "каквато и цена да трябва да се плати за това - законодателна промяна и т.н., и т.н. Не може да се държим като някакви живеещи на Луната хора,
които не са свързани със света. И да седим и да си казваме "ама те са разузнавачи, градени в годините с голям капацитет". 20 години минаха оттогава. За 20 години не може ли да се изгради друг капацитет", каза Младенов.
 

В отговор на коментарите на неговите предшественици Соломон Паси и Ивайло Калфин, че това не е изненада, Младенов отговори, че това говори ”още по-зле” за хората, които са знаели.

Фалшиво напрежение

Като голяма глупост той окачестви изразените мнения, че с тези разкрития се подкопава авторитетът на българското разузнаване.

"Нито един от тези хора, който е огласен, не работи в момента за българското разузнаване. Как сега е структурирано сътрудничеството между разузнавателните служби, Външно министерство и другите части от държавата е абсолютно отделен въпрос, който няма нищо общо с миналото. И създаването на едно такова фалшиво напрежение само цели да ни обърква, да създава едно впечатление за несигурност вътре в страната ни и в чужбина - абе България е членка на НАТО и на ЕС, ама не точно", разясни той.

Младенов посочи, че хората, които са работили за ДС, са били в най-тясна връзка и сътрудничество със съветското разузнаване, непрекъснато да разширява, да задълбочава интеграционните процеси между двете разузнавания. Той показа доклад от разузнавателното управление, от който става ясно, че тези хора са "очите и ушите на партията", изваден меч на пролетарската диктатура, целяща да защитава социалистическия обществен и държавен строй".

"За какво говорим? Нали това всичко е било едно време. Да, мина, свърши, но като свърши, означава свърши. Не означава свърши за едни, но не свърши за други, защото тези хора, които са през всичките тези години в цялата държава... Аз не смятам, че те работят за една централа и някой да седи да натиска копчетата и да им казва какво правят, но това е един кръг от хора, които се подкрепят, които си помагат, които се развиват, които се стимулират, ако искате, назначават един друг. И огромна част от българското общество не може да пробие през този стъклен капак, който те слагат на много места", каза Николай Младенов.

"Не може днес да виждаме от тези списъци кой кого е вербувал и да виждаш един посланик сега, който е вербувал 4 други настоящи посланици", категоричен бе той. По повод коментара на президента Първанов по адрес на премиера Борисов, че не може Тодор Живков да е бил добър, а тези посланици – лоши, Николай Младенов заяви: "Извинявайте, дотолкова ли... чалгализирахме или... не знам какъв е изразът, превърнахме в чалга българския политически диалог, че държавният глава подобни реплики да казва?"

Гневен съм, защото ми омръзна

"Гневен съм, защото ми омръзна... омръзна ми наистина да се занимавам с тези глупости. Имаме толкова други неща и в Министерството на външните работи, и във външната политика на България, и в държавата по принцип, върху които трябва да се съсредоточим, а не да се занимаваме с някакви гримаси от миналото, които ще се опитват да ни казват какво да правим оттук нататък в 21-и век. Това свърши. Край." Компромиси няма да бъдат правени. Единственото, което трябва да бъде направено, е внимателно да се погледне в какъв момент и по какъв начин трябва да се вземат решенията за всяко едно място, уточни той.

Преди ден премиерът Бойко Борисов подкрепи тезата на Николай Младенов, а президентът Георги Първанов, който също бе осветен като сътрудник на ДС, се обяви против лустрацията в българския дипломатически корпус.

В четвъртък бившият червен депутат Татяна Дончева прогнозира, че Младенов няма как да разчита на подкрепата на премиера Бойко Борисов за отзоваването на посланиците, свързани с ДС. Тя заяви, че премиерът дължи своето израстване именно на лицата от бившата Държавна сигурност и поради тази причина ще се отметне от своята първоначална позиция.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional