Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бойко Борисов: Готов съм да се разделя с Божидар Димитров

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Премиерът Бойко Борисов е готов да се раздели с министъра си без портфейл, свой "приятел“ и някогашен секретен сътрудник на ДС Божидар Димитров, за да покаже, че не мери с двоен аршин в случая с разкритите български посланици с досиета. Това стана ясно от изявление на Борисов в четвъртък в Брюксел, където той е за участие в срещата на лидерите на страните от Европейския съюз.

"Сега, ако се стигне до политически консенсус, аз съм готов и с Божидар Димитров да се разделя, но веднъж завинаги това да приключи. Аз ако трябва да направя за един човек крачка, ще направя, в името на благото на държавата. Но не е едно и също да си се напил веднъж, а да те сравняват с алкохолици. Повтарям, и на това съм готов", заяви Борисов.

Той съобщи, че вече има реакции от няколко европейски страни след обявяването на посланиците, работили за ДС. Премиерът се надява разкритията да не се отразят върху стремежа на България да стане част от Шенгенското пространство. Въпросът за дипломатите - сътрудници на Държавна сигурност е бил поставен на българския премиер по време на приключилата в Брюксел среща на Европейската народна партия.

Генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес-Истурис лично е поискал Бойко Борисов да му обясни как е възможно години след демократичните промени България да има толкова много дипломати, свързани с бившата Държавна сигурност. "Учудващо е, че на този фон се отнасят толкова благосклонно към нас", коментира Борисов по повод амбициите ни за Шенген.

Борисов досега демонстрира избирателен подход към агентите на ДС. Той "лично гарантира" за Божидар Димитров и реши да го направи министър за българите в чужбина, въпреки връзките му с ДС под агентурните псевдоними "Кардам"; "Тервел" и "Телериг". По-рано още като кмет на София Борисов запази зам.-кмета си Минко Герджиков и общински съветници от ГЕРБ, сътрудничили на ДС. Щатни кадри на ДС има и в парламентарната група на ГЕРБ.

Борисов коментира и думите на президента Георги Първанов, който в сряда се обяви против отзоваването на свързаните с ДС посланици.

"Изказването на г-н Първанов, че агентите от Държавна сигурност са ни вкарали в Европейския съюз и НАТО, мисля, че ще създаде голям проблем. Защото това означава, че държавите, които са ни приели, не е, че сме били готови като държава, като политически партии, като народ, а всъщност, че вездесъщата Държавна сигурност ни е вкарала. Това изказване ще създаде повече напрежение и проблеми, отколкото самото констатиране на тези факти", заяви премиерът, цитиран от БТА.

Междувременно четвъртък и Първанов продължи коментарите си по темата, въпреки, че полемиката била "недостойна в момент, в който са други проблемите на страната". Той каза, че "темата не е нищо повече освен ново издание на онова, което е направил преди 20 години Стоян Ганев, което може би е започнала Румяна Желева, но не й е стигнало време или размах, за да го реализира".

Бойко Борисов коментира от своя страна, че ще се процедира внимателно и премислено с посланиците, работили за ДС.

"Няма да направим неграмотно така, че да се обидят толкова много хора, това ще стане с промени в закона, с внимателни стъпки", каза той.

Преди няколко месеца Борисов предположи, че 90% състава на българското външно министерство са хора, свързани с ДС. Сега в Брюксел обаче той заяви, че е изненадан от големия брой посланици с принадлежност към предишните секретни служби.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional