Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Николай Младенов: Президентът е политическият чадър върху ДС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

"Президентът Георги Първанов е политическият чадър върху всички структури на ДС в България", заяви външният министър Николай Младенов в петък. Той каза още, че почти всички съветници на Георги Първанов са били агенти на ДС и правителството няма да ги изпрати за посланици. Държавният глава заяви от своя страна, че присъствието на агентите на репресивния апарат на бившия комунистически режим в посланическия корпус не създава проблеми, а дебатът по темата в България има за цел просто да "разлае кучетата".

Премиерът Бойко Борисов пък коментира изказването на Първанов с лаконичното "Тези хора са наглеци".

"Аз съветниците няма да ги изпратя посланици, това правителство няма да ги изпрати посланици, той може да говори каквото иска, но искам да кажа, че той е лично политическият чадър върху всички структури на Държавна сигурност в България. Именно Първанов, а не БСП и социалистите", заяви Николай Младенов.

Консулът в Санкт Петербург си е подал оставката

Генералният консул в Санкт Петербург Георги Михов, който е сред огласените от Комисията по досиетата като сътрудник на Държавна сигурност, си е подал оставката.

Михов заема поста от февруари 2008 г., а преди това, от 2002 г. до 2006 г., е бил посланик във Виетнам.

Михов е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС, а агентурният му псевдоним е Евгени.

Назначението на посланиците става по предложение на правителството и с указ на президента. Редица от бившите съветници на Първанов са получавали посланически назначения и по неофициална информация се очаква в края на втория си последен мандат той да се опита да осигури мандати и за други свои сътрудници.

След като проверката на Комисията по досиетата установи, че повече от 45% от българските посланици и консули са работили за ДС, външният министър заяви, че е твърдо решен действащите посланици да бъдат отзовани, а законови промени да не позволят бъдещите им назначения. Президентът Георги Първанов, който е известен и с псевдонима си Гоце, под който е сътрудничил на Първо главно управление, обаче обяви, че посланиците от ДС са довели до членството на България в ЕС и НАТО и се обяви срещу лустрация.

50% от изпратените от Първанов посланици – кадри на ДС

Външният министър призова Първанов да отговори на въпроса, защо 50 % от посланиците, които са били изпратени по време на неговия мандат, са имали връзки с Държавна сигурност.

"Оттук нататък няма да има назначения на посланици, на генерални консули, които да компрометират държавата по този начин. В България това приключи, който каквото иска да говори, както иска да се изразява по въпроса, дали го приема или не го приема, този въпрос приключи", заяви Младенов.

Над 40 от агентите на ДС и в момента са ръководители на мисии зад граница, назначени с указ на Първанов. Не е ясно колко от останалите висши дипломати, свързани с ДС, са действащите сътрудници на сегашните служби, тъй като по закон имената им не се обявяват.

По думите на Младенов кадрите на ДС са образували един "стъклен похлупак" върху министерството, през който не могат да пробият млади хора, които да градят новия образ на България.

Седем от обявените като сътрудници на бившите служби оглавяват дирекции в министерството.

Първанов: Правителството на Борисов също е изпращало кадри на ДС

"Aз наистина се учудвам от двойния морал, защото има поне десет дипломати от този списък, които са изпратени от правителството на г-н Борисов. Има поне седем-осем души, които бяха обявени и стояха цяла година, те се знаеха и публично, и за тях не беше поставен въпросът. Т.е. поне половината от списъка на действащите сега дипломати е бил известен. Какво се случи сега, та имаме такава драма!?”, изненада се Първанов.

Според него с дебатът около ДС - посланиците се търси начин "да се разлаят кучетата, ако мога да си позволя сравнението с един такъв хубав филм”. По-късно от прессекретариата на президента съобщиха, че той предлага да бъдат отворени досиетата на всички, чиито имена Комисията за досиетата е обявила. Това би дало възможност да се види реалната дейност на всеки и да се избегнат всякакви инсинуации, смята президентът.

Борисов: Тези са наглеци

"Тези хора са наглеци". Така премиерът Бойко Борисов коментира изказването на президента и го призова да коментира финансовите договорености с Русия за АЕЦ "Белене". Младенов пък посочи, че назначените в началото на мандата на правителството на ГЕРБ са по процедури, започнати от правителството на Сергей Станишев. Въпреки това обаче има назначения, които са по предложение на правителството му.

Борисов, който е в Брюксел заради срещата на лидерите на ЕС, обяви, че ако парламентът приеме съответните закони, е готов да поеме водеща роля и да се раздели с всеки, който е бил свързан с бившата Държавна сигурност, независимо от поста му. 

Преди ден той декларира, че е готов да се раздели с министъра без портфейл Божидар Димитров, който е сътрудничил на ДС под агентурните псевдоними "Кардам"; "Тервел" и "Телериг".

И Цветанов срещу посланиците на ДС, но с МВР било различно

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов също подкрепи Младенов и каза, че не е нормално хора, които са съпричастни към бившата ДС, да представляват държавата в чужбина и да правят външната политика на държавата.

Помолен да коментира сериозното присъствие на щатни служители и агенти на ДС в МВР, Цветанов заяви, че ръководният състав на областните дирекции и средните ръководни нива в МВР са хора, които през последните 15 години са с евроатлантическа ориентация.

Той не коментира факта, че и неговият заместник Павлин Димитров е бил щатен служител на ДС.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна посочи, че не е същото цялата ти кариера да е минала в службите за сигурност или да си изпратен да представляваш държавата като дипломат в чужбина.

Борисов досега демонстрира избирателен подход към агентите на ДС. Той "лично гарантира" за Божидар Димитров и реши да го направи министър за българите в чужбина, въпреки връзките му с ДС под агентурните псевдоними "Кардам"; "Тервел" и "Телериг". По-рано още като кмет на София Борисов запази зам.-кмета си Минко Герджиков и общински съветници от ГЕРБ, сътрудничили на ДС. Щатни кадри на ДС има и в парламентарната група на ГЕРБ.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional