Свободата днес и тук 28 Май 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

И замeстник вътрешният министър Павлин Димитров подава оставка

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Заместник-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров ще подаде оставката си утре сутрин, съобщи в неделя премиерът Бойко Борисов пред бТВ.

Коментирайки скандала около оповестените от Комисията по досиетата посланици, сътрудничили на ДС и подадената от министър Божидар Димитров по негова молба оставка, премиерът разказа, че „като слушал какво се говори” и като „достоен човек с достойнство” Павлин Димитров решил също да подаде оставка.

Името на Павлин Димитров беше обявено най-напред от Комисията по досиетата през ноември 2009 г. при проверката на правителството на Бойко Борисов. Според данните, огласени от комисията, той е бил назначен през 1985 г. за зам.-началник по Държавна сигурност на районно управление в Ботевград. През 1987 г. е изкарал 3-месечна школа в КГБ в СССР. След промените е инспектор в сектор "Криминална полиция" към служба "Полиция" при РДВР – София (1993), а по-късно става началник на РПУ – Етрополе.

През 1999 г. е назначен за зам.-директор на Национална служба "Полиция", а през 2006 г. при правителството на Сергей Станишев е назначен за директор на областната дирекция на полицията в Бургас.

С указ на президента Георги Първанов през септември 2008 г. той стана генерален комисар на МВР (сега главен секретар – бел. ред.). На този пост остана до идването на правителството на Борисов, в което е определен за един от двамата заместници на министър Цветан Цветанов.

В петък премиерът Бойко Борисов защити кадрите на бившия режим в Министерството на вътрешните работи, след като бе провокиран от президента Георги Първанов.

Президентът припомни, че преди време в системата на МВР са били открити 1446 служители, свързани с ДС, но от това никой не е направил драма или изводи, че застрашават членството ни в Шенген.

"Що се касае за МВР - едно е да и в службите за сигурност, и твойта кариера да е протекла там. Съвсем различно е да отиваш и като дипломат да представляваш държавата", каза в отговор премиерът.

В неделя привечер пред бТВ той съобщи още, чепреди час е приел оставката на Божидар Димитров.

„За да покажа, че принципите на ГЕРБ са винаги на първо място, приех неговата оставка. Съжалявам много. С много мъка защото ми е много добър приятел, много добър човек, уважаван историк.”, каза Борисов.

По същото време пред Нова телевизия Божидар Димитров обяви, че след напускането на министерския пост няма да се върне като депутат в Народното събрание, а по споразумение с премиера ще се върне в Националния исторически музей като директор.

„На следващия Министерски съвет ще предложим на Първанов тези дипломати, които Първанов казва, че ние сме назначили, да ги отзовем. Ако не се съгласи, ще излезе, че е лъжец. Ще излезе, че те са ги пратили, а не ние сме си ги назначили”, добави премиерът.

Според него областните управители, свързани с ДС, „са кадрови офицери и не създават проблем”.

„За нас е важно в правителството да няма, както и в дипломатическите служби”, каза Борисов.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional