Свободата днес и тук 28 Май 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кабинетът стартира отзоваването на посланици със стаж в ДС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Искане до президента Георги Първанов за отзоваване на посланиците с агентурно минало ще внесе премиерът Бойко Борисов в четвъртък. В началото на следващата година пък парламентът ще излезе с декларация срещу агентите на Държавна сигурност (ДС) в дипломатическата служба.

Борисов коментира, че така президентът ще може да върне посланиците, които "в кавички сме назначили ние". Преди това външният министър Николай Младенов съобщи, че вече се подготвят необходимите документи за отзоваване на обявените дипломати и коментира, че "излагацията за България е много голяма".

От всички 192 души обявени от Комисията по досиетата, 88 и в момента са служители на външно министерство. От тях 33-ма са посланици и постоянни представители, 8 са временно управляващи, четирима са генерални консули, седем оглавяват дирекции в министерството. Част от тях са назначени по предложение на правителството на Бойко Борисов и това бе припомнено от Първанов и БСП.

За отзоваването на консулите е необходимо само решение на правителството, а връщането на посланиците става по предложение на правителството и с указ на президента.

Първанов, който по-рано бе разкрит като агент Гоце на Първо главно управление на ДС, вече се обяви срещу отзоваването на дипломатите и приемането на лустрационно законодателство. Той каза, че е готов да отвори всяка една папка от кадровото развитие в бившите служби на дипломатите и "ако за някого има нещо укоримо, той наистина ще си отиде". Според него в огромната част от случаите тези хора са си вършили съвестно работата към държавата.

Николай Младенов коментира, че България трябва ясно да се разграничи от създадената ситуация.

"Затова се надявам, че в началото на следващата година Народното събрание ще проведе дебат и ще се разграничи от ситуацията, ще даде ясната си политическа оценка, за да може наистина в България да се изгради една нова дипломатическа служба, която да не страда от зависимостите на миналото", заяви Младенов пред бТВ. За целта парламентарната група на ГЕРБ вече подготвя декларация.

Външният министър потвърди, че от обявените сътрудници на ДС само един е подал оставка. Това е генералният консул в Санкт Петербург Георги Михов, който е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС, а агентурният му псевдоним е Евгени.

Михов заема поста от февруари 2008 г., а преди това, от 2002 г. до 2006 г., е бил посланик във Виетнам.

"Въпросът не е само в индивидуалния акт, защото сред много от хората, чиито имена бяха огласени, има изключително качествени дипломати. Въпросът е, че нашата страна трябва да може веднъж завинаги да проведе този разговор със себе си и да даде политическа оценка на случвалото се и да каже, оттук нататък България няма да се свързва с това. Няма да се свързва с Мисия Лондон, със сиви костюми, с чадъри и с всичко това, което двадесет години влачим и това специално е само, защото нямаме сили да кажем – скъсваме връзката с него", коментира Младенов.

Той съобщи още, че премиерът Бойко Борисов има покана да присъства на церемонията по встъпването в длъжност на новия бразилски президент Дилма Русеф, която е от български произход.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional