Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

АЕЦ "Белене" – руски "лимон" с проблеми на сигурността

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Най-големият енергиен проект в България - АЕЦ "Белене", е застрашен заради прекомерните разходи, финансовите проблеми, отлагането на строителството и сериозното безпокойство относно сигурността и качеството. В дългосрочен план проектът може да коства на България повече пари.

Това се казва в доклад на посолството на САЩ в София от 7 юли 2009 г., засекретен от посланик Нанси Макълдауни, публикуван от сайта WikiLeaks и цитиран от в."Гардиън".

Проектът е окачествен като "непрозрачна и смърдяща сделка, съпроводена от договорености за газопровода "Южен поток" и транзита на руски газ през България". Той "продължава да се движи напред въпреки силните предупреждения от експерти за безопасността и качеството на проекта".

В доклада от юли 2009 г., както и от февруари същата година се посочва също, че избраната за стратегически инвеститор с 49 на сто дял в ядрения проект немска компания RWE се е отказала от участие заради липса на прозрачност, притеснения от работата си с руснаците и осъзнаване, че да работи с руски и български компании в енергийния сектор е "отровна комбинация" за европейска инвестиция.

Румен Овчаров – проруски енергиен маестро

С изграждането на "Белене" България имаше перфектният шанс да намали зависимостта си от руските енергийни източници. Правителството на Станишев обаче, задължено на свързани с Русия енергийни олигарси, позволи този шанс да се изплъзне, пише тогавашният посланик на САЩ у нас. Тя посочва, че търгът, в който през 2006 г. за изпълнител на новата ядрена мощност бе избрана руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) е бил управляван от тогавашния енергиен министър Румен Овчаров, описан в доклада като "проруски енергиен маестро".

"Прикрити интереси – на сегашното предвождано от БСП правителство, на НЕК, на обвързани политици, български енергийни олигарси и руски инвеститори – продължават да бутат напред проекта. След съживяването на АЕЦ "Белене" кореспондиращата техническа документация, разрушаването (на изградените преди много години конструкции – бел.ред.) и подготовката на площадката не са проверявани, одитирани или одобрявани от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)", пише Макълдауни.

Тя посочва също така, че RWE се е оттеглила с мотива, че спазва стриктни стандарти и критерии на безопасност и че при всеки проект, в който участва, сигурността е главният приоритет. Другата причина е, че поради международната икономическа криза финансирането на проекта не могло да бъде изяснено в съответния срок.

Дипломатическият доклад твърди, че самоувереността на германския инвеститор се е превърнала в съмнения само за седмици. Американският посланик цитира местни източници, които твърдят, че има "трескаво бързане" да се започне строителството, така че проектът да задържи RWE, която пък заявила, че няма да даде финансиране, докато не види, че "първият бетон се излива", което трябвало да стане в края на 2010 година.

RWE държана "на тъмно"

В същото време експерти по проекта неофициално изразявали "сериозни опасения", че ако практиките за безопасност продължават да бъдат пренебрегвани, "това може да представлява огромен риск" .

В документа се твърди, че RWE била държана "на тъмно" по повечето технически проблеми на терена, въпреки че според грмата от февруари компанията още тогава поискала да бъдат преразгледани всички свързани с "Белене" споразумения.

Това причинява "киселини" в София, българите мърморят срещу детайлните ревизии от RWE и се оплакват, че този подход ненужно забавял проекта. Нашите източници казват, че някои български официални лица започват да признават в частни разговори за "Белене", че са си купили "лимон", пише в грамата.

В текста на посланик Нанси Макълдауни от юли 2009 г. се казва, че макар да е направила предварителна оценка (due diligence), само броени седмици след придобиването през декември 2008 г. на 49% от проекта, германците вече съжалявали за постъпката си.

Докладът е адресиран до американския специален пратеник по въпросите на енергетиката в Евразия Ричард Морнингстар и до двама дипломати, наблюдаващи енергетиката в района - Ричард Фрост и Дженифър Хувър.

Непрозрачни пазарлъци, руско влияние и енергийни олигарси

Посланик Макълдауни пише още, че когато българите говорят за АЕЦ "Белене", все по-често го правят под сурдинка. Неизбежно се споменават проблеми със забавянето и с финансирането, непрозрачни пазарлъци и съмнителни сделки, руско влияние и интереси на политици с дебели връзки и енергийни олигарси.

В изтеклите документи се обръща внимание и на преговорите на RWE за включването в проекта на белгийската "Електрабел", която бе класирана на второ място в конкурса за стратегически инвеститор. Целта е тя да помогне да се подсилят стандартни европейски бизнес практики.

Двете компании искали европейски банки да финансират техния дял от проекта, надявайки се, че ограниченията на ЕС и западните стандарти ще помогнат с прозрачността. Въпреки това със сегашната световна финансова криза, те вярват, че намирането на европейска банка ще бъде трудно и може с неохота да се обърнат към Русия за пари, пише в доклада.

Въпреки руската оферта за отпускане на заем за около четири милиарда евро за проекта, според слухове руснаците нямат пари да го финансират и българите нямат желание да вземат тези пари, заради опасението си да не бъдат възприети като "твърде близки" на руснаците, се посочва още в документа.

Друг е въпросът, че "българите още са "на тъмно" относно подробностите" (за одобрен от Русия кредит за АЕЦ "Белене" - бел. ред.). "Тошева (Галина Тошева, бивш изпълнителен директор на "Българския енергиен холдинг", собственик на НЕК – бел.ред.) ни каза, че очаква руският премиер Путин да диктува условията за заема директно на българския премиер Сергей Станишев", пише още Макълдауни

НЕК е изсипала в проекта близо 700 милиона евро, докато руснаците не са дали нищо и могат да си тръгнат, без да изгубят каквото и да било. Междувременно прогнозните разходи за "Белене" продължават да растат, достигайки 8 млрд. евро – два пъти повече от първоначалната цена, посочва американският дипломат.

Възкресението на идеята за нови блокове в "Козлодуй"

Слуховете за проблеми в Белене възкресиха идеята на конкурентен проект – 7 и 8 реактор на АЕЦ "Козлодуй". Българският министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров активно и публично ухажва "Уестингхаус" да инвестира в проекта. Компанията проявявала "предпазлив интерес, но само ако проектът "Белене" бъде изоставен и България даде пари за "Козлодуй" и не иска да бъде използвана само, за да се създаде ново усещане за неотложност на "Белене", посочва докладът.

"Очевидно нещо не е наред с "Белене". Запитан дали проектът запада, високопоставен служител на "УорлиПарсънс" в частен разговор ни каза, че макар все още да има шанс той да продължи, "държави непрекъснато се отказват от такива сделки". Със задаващите се на хоризонта парламентарни избори и 700 милиона евро, излети в проекта, плюс вече инвестираният безценен политически капитал, правителството едва ли ще изостави скоро проекта. Но той може би ще напредва изключително бавно", докладва Макълдауни

Според нея проблемна област е и липсата на пълна детайлен план за "Белене". Към края на юни 2009 г. АСЕ все още не е предала в НЕК цялостната документация с програмен план на проекта и качествената му оценка, които са необходими за получаването на разрешителното за строеж на атомната централа от българската Агенция за ядрено регулиране. Това прави почти невъзможни първоначално планираните дати за строеж на ядрената част на двата блока - септември 2009 г. и декември 2010 г.

Бързане, за да се задържи RWE

Междувременно НЕК бързала да завърши фазата по разчистването на старото оборудване на площадката и за започне подготвителната фаза на мястото, за да изглежда "Белене" финансово изпълним, да се привлече допълнително международно финансиране и да се задържи RWE като стратегически инвеститор.

"Наши източници предполагат, че RWE ще изчака да минат българските (на 5 юли 2009 г.) и германските (през септември) избори преди да обявят съдбата на бъдещото си участие в АЕЦ "Белене", тъй като представители на ГЕРБ изказват негативни възгледи за проекта", се казва в доклада, подготвен на базата на информация до края на юни 2009 г.

"Бисер Боев, член на икономическия екип на ГЕРБ, ни каза, че към края на юни "Белене" не разполага с обновена технологична или икономически обосновка. Трябва да окуражим следващото правителство бързо да започне ревизия на проекта, като изтъкваме колко важно е да бъдат покрити всички международни стандарти за безопасност и гарантиране на качеството, както и да се доведат МААЕ и ЕВРОАТОМ да извършат инспекции на място", пише още Макълдауни

Публикуването на документите, свързани с АЕЦ "Белене" съвпада с нарастващи опасения от задаващия се глобален "ядрен ренесанс". Над 1000 реактора се очаква да бъдат построени до 2030 г. по данни на Световната ядрена асоциация, отбелязва британският вестник.Страни като Албания, Бангладеш, Кения, Венецуела и Сирия може да се обърнат за първи път към ядрената енергия.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional