Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Германия и Франция ни блокират за Шенген

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Франция и Германия официално са поискали отлагане на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, съобщиха румънски медии във вторник.

Вътрешните министри на Франция и Германия Брис Ортьоф и Томас де Мезиер са изпратили писмо до Европейската комисия, белгийското председателство на ЕС, което приключва в края на годината, и на унгарското, което започва от началото на следващата година. В писмото се заявявало, че присъединяване на двете страни през 2011 година би било "преждевременно".

"Не са осъществени всички условия за присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство", се казва в писмото на двамата министри, цитирано от радио Франс ентернасионал Румъния.

Те посочват "недостатъци" в областта на сигурността и правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност.

"Не е възможно да не вземем предвид тези недостатъци, констатирани от Европейската комисия в механизма за сътрудничество и проверка", посочват пишат двамата министри.

Според тях тези недостатъци могат да имат тежки последствия за вътрешната сигурност на ЕС заради влиянието, което могат да имат върху границата и върху достъпа до базите данни на Шенген.

В писмото се отбелязва още, че "игнорирането на забелязаните пропуски не би било реалистично, нито отговорно".

"Смятаме, че решението трябва да бъде взето, когато основните проблеми, създаващи безпокойство, бъдат решени, тоест когато бъде постигнат необратим напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност", посочват двамата министри в писмото, цитирано и от БТА.

В същото време в документа се признава, че от техническа гледна точна процесът на присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство е като цяло положителен. Според българските власти до март следващата година България трябва да е покрила техническите изисквания за членство.

Говорителят на еврокомисаря за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом Микеле Черконе потвърди, че е получено писмото. Той припомни обаче, че Европейската комисия няма никакви правомощия да взима 
решения за приемането на държави в Шенгенското пространство. Това става с единодушие от всички страни членки.

Позицията на Франция и Германия означава, че няма единодушие за приемането на България и Румъния в Шенген и че влизането на двете държави в пространството за свободно движение ще бъде отложено, посочва Франс прес.

Говорителят на Външно министерство Весела Чернева коментира, че "трябва да удвоим усилията си, включително и в области като съдебната система, така че да можем да разсеем съмненията у някои наши европейски партньори по отношение на способността ни да покрием критериите по Механизма за сътрудничество и проверка".

"Оптимисти сме, защото първо - смятаме, че ще покрием всички технически критерии, и второ - нашата работа по Механизма за сътрудничество и проверка е приоритетна за това правителство", каза още Чернева.

Тя посочи, че "борбата с корупцията и организираната престъпност е важна за българското общество и е проблем, който като цяло трябва да се реши".

"Има един междинен доклад през пролетта и годишен доклад през лятото, колкото по-бързо успеем да изчистим всички бележки по механизма, толкова по-добре ще стоим и по отношение на кандидатурата ни за Шенген", каза Весела Чернева.

Румънският президент Траян Бъсеску коментира, че решението на Франция и Германия да блокират влизането на двете страни в "Шенген" е "дискриминационен акт".

Франция вече обяви, че иска да се изчака приключването на мониторинговия механизъм в областта на правосъдието и вътрешния ред, преди да бъде определена дата за присъединяването на България и Румъния. Холандия същи споделя подобна позиция, резерви към българското членство имат и други страни членки.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional