Свободата днес и тук 30 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Първанов с венец на лъжец

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

С венец, но нито коледен, а още по-малко от тръни като на страдалец, увенча президентът Георги Първанов серията от публични лъжи, изречени през годините от него. Разбира се връх на нахалството в появата му тази сутрин беше да каже, че днес държавата била същата, както НРБ. Нима? Но надмина себе си дори и в това отношение: в самия край на интервюто си по БНТ тази сутрин, в свойствения му стил на категоричност в публичното мамене, той изтърси, че не можел да коментира въпроси, свързани с пари, защото президентската институция не решавала такива въпроси. Което е вярно по закон, но не съответства на действителността – такава, каквато самият той “твори” вече девета година от върха на държавата в нарушение на конституционните си правомощия.

Налага се да припомня какво се случи, когато беше принуден на 12 ноември от административния съд в София да разсекрети една единствена стенограма от всички стотици, които (отново лъжейки) обеща да направи публично достояние след скандала със записания разговор с вицепремиера Симеон Дянков от 5 март тази година. Повтарям, обеща прозрачност от онзи момент; каза, че всичко щяло да бъде сложено на масата и т.н., но не само че бързо “забрави” за това, но и се наложи със съдебно решение да бъде накаран да покаже свидетелство за разговорите си с руския президент Владимир Путин от 18 януари 2008 г. в София. И при първия порив на прозрачността, ето какво научихме за начина, по който Първанов се разпорежда с най-големия икономически проект в България от десетилетия насам:

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ ( към Владимир Путин):
Впрочем, аз искам да Ви благодаря за съдействието да ускорим малко началото на стартирането на проекта за строителството на АЕЦ „Белене“.
ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН:
Искаме да ви благодарим за решението по повод строителството на АЕЦ „Белене“. Чухме, че за българската страна би било целесъобразно то да започне по-рано. Както казва господин Кириенко, строителството може да започне веднага след получаване на съответните лицензи.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Министър Димитров, в ранната есен можем ли да започнем строителството?
ПЕТЪР ДИМИТРОВ:
Може и в началото на август да започнем.”

Ето по този повод коментара на българския ядрен експерт, научен консултант към Института за изследване на риска към Виенския университет Георги Касчиев, който публикувах след оповестяването на този разговор:

1. Държавният глава няма никакви правомощия да изисква каквито и да е дейности по какъвто и да е енергиен или друг икономически обект.
2. Очевидно двамата енергийни “стратези” нямат никаква представа от сложността на нещата, защото този разговор става през януари 2008 год., когато тепърва предстои да се изготви детайлният технически проект на централата, да се подготви площадката, да се създаде организация на строителните работи и да се осигури финансиране. Налице е обаче огромно желание да се угоди на руската страна, по-бързо да се започне нещо и да тръгне голямото харчене.
3. Струва ми се, че по този начин президентът на България е апелирал за нарушаване на Закона за безопасно използуване на ядрената енергия, а министърът без никакво колебание се е съгласил. Съгласно този закон строителството на нова АЕЦ може да започне САМО след издаване на разрешение за строителство от председателя на Агенцията по Ядрено Регулиране. За целта преди всичко техническият проект на централата трябва да е преминал през регулаторен преглед и да е одобрен от АЯР. Припомням, че той бе върнат за доработка и все още (ноември 2010 год.) е в процес на преглед.
4. В резултат от действията на тези енергийни “стратези” през есента на 2008 год. без да има все още детайлен технически проект е поръчано основното оборудване на реактора, като е сключен финансово необезпечен договор на огромна стойност.
Чл. 138. (1) Който извършва дейности по използването на ядрената енергия в ядрено съоръжение без разрешение, се наказва с имуществена санкция от 20 000 до 100 000 лв.
Както се вижда, дори и при най-малкият пробив на прозрачността в дейността на Първанов става ясно, че той се държи буквално подсъдно, превишавайки пълномощията си. А какво ли би се получило, ако получим достъп до цялата истина за неговите своеволия?

Например какво ли са си говорили Първанов и Путин на енергийния форум в Загреб на 25 юни 2007 г.? След което българският президент се появява със съобщението, че България е готова да се присъедини към “Южен поток” . Няма такива правомощия, но не се притеснява да си ги присвои и да предрешава и този въпрос от огромно икономическо и стратегическо значение за държавата – явно наистина я смята за същата, като НРБ, а себе си вижда като Тодор Живков. За Тато дружбата със СССР беше като “ слънцето и въздуха за всяко живо същество” и съответно, както помним от огромните плакати, беше подлаган на изкуствено дишане от Брежнев по метода “уста в уста”. Явно и Първанов не изоставаше с Путин в обдишването, за да не загине тази дружба – поне докато Путин го допускаше до себе си и не го отблъсна ( вероятно заради някои зловония), както се видя от празния му стол, приготвен от Първанов за него на друг енергиен форум – онзи в София през април 2009 г.

Така че, още веднъж: да, президентът в България няма право да се разпорежда с държавните пари, но …го прави. При това в особено големи мащаби, които засягат съдбата на страната за поколения напред.

Ако премиерът Бойко Борисов отново не разчете в този казус наглостта на показната злоупотреба с власт, ще затвърди окончателно впечатлението, че наистина е слаб министър-председател, за какъвто предизвикателно го обяви тази сутрин Георги Първанов в телевизионното си интервю по БНТ.

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional