Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кабинетът поиска от президента да отзове всички ДС посланици

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Министерският съвет предлага на президента поименно да подпише указ всички посланици-агенти на Държавна сигурност да се върнат в България, съобщи премиерът Бойко Борисов след правителственото заседание в четвъртък. Борисов обясни, че тези дипломати, които не са навършили пенсионна възраст, ще останат на работа в МВнР след връщането им. Генералните консули ще бъдат отзовани от правителството. Министърът на външните работи Николай Младенов обясни, че се въвежда конкурсно начало за тези длъжности.

Преди ден президентът Георги Първанов обяви, че не би приел “бланкетно предложение за отзоваване на действащите посланици“ и отново разви тезата си всяка папка да се отваря и чете поотделно и да се преценява за всеки конкретен случай. В четвъртък от прессекретариата на държавния глава отказаха да се ангажират с конкретен срок, в който Първанов ще реагира на искането на кабинета. 

Бойко Борисов обаче категорично отхвърли подобен подход, като обърна внимание, че голяма част от досиетата са прочистени през годините.

"Ако ги няма листата, ако някой ги е пипал или манипулирал? Чувал съм за досиета, в които някои листи ги няма. Какво да четем?“, каза Борисов и зададе въпроса как той или Младенов да преценят кой е бил добър или лош.

Попитан какво ще стане, ако Първанов не се съгласи да отзове посланиците, Борисов заяви, че президентът ще “блесне“ и “Сашо Диков ще го пита защо лъже, че ГЕРБ е изпратил тези посланици“. Борисов заяви, че след като Първанов твърди, че ГЕРБ са изпратили тези посланици, с министерско решение се предлага да бъдат отзовани всички.

Премиерът отново се оправда с тройната коалиция за това, че и неговото правителство е изпратило посланици, чиято принадлежност към ДС е била известна.

Той посочи, че процедурите за назначенията са били започнали от миналото правителство и той се съгласил да не ги спира, за да не стане скандал. Борисов подмина факта, че сред назначенията има и такива, които са изцяло на неговото правителство, като например това на Боби Бобев в Прищина и на Красимир Тулечки в Анкара.

От всички 192 души, обявени от Комисията по досиетата, 88 и в момента са служители на Външно министерство. От тях 33-ма са посланици и постоянни представители, 8 са временно управляващи, четирима са генерални консули, седем оглавяват дирекции в министерството. За отзоваването на консулите е необходимо само решение на правителството, а връщането на посланиците става по предложение на правителството и с указ на президента.

Борисов заяви още, с обявяването на посланиците -агенти на ДС, просто се изпълнява Закона за досиетата, който е бил приет в мандата на тройната коалиция. Той попита Първанов, защо тогава не е казал, че не е съгласен с този закон.

По повод експресно отстранените покрай скандала с досиетата министър без портфейл Божидар Димитров и зам.-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров, Борисов заяви, че за момента няма имена за техни заместници.

Според него функциите на министър за българите в чужбина могат да се изпълняват и от друг министър в кабинета.

Николай Младенов заяви, че предложението за отзоваването на посланиците не е оценка за професионалните им качества и че сред тях има сериозни професионалисти. “Двадесет години по-късно обаче България не може да си позволи да й бъде лепнато, че продължава да работи с кадри на бившата Държавна сигурност“, каза Младенов.

“В началото на следващата година ще започне номинирането на нови дипломати, които да изчистят името на България“, заяви той.

Младенов отказа отговори на въпроса дали МВнР обмисля вариант президентът да бъде заобиколен и ако откаже да издаде укази за отзоваване на посланиците, министерството да ги върне в София и овакантените постове да бъдат заети от временно изпълняващи.

Външният министър потвърди, че предстои да бъдат внесени промени в Закона за дипломатическата служба, с които да са затвори вратата за агенти на ДС да стават посланици, но не пожела да коментира каква ще е конкретната формулировка.

По неофициална информация се обмисля вариант за директен лустрационен текст в закона. Друг вариант, който се обсъжда, е текстът, засягащ принадлежността на дипломатите към ДС, да е по-скоро с пожелателен и морален характер.

До момента няколко лустрационни текста в други закони падат в Конституционния съд.

На въпрос дали не се опасява, че с нови назначения може да се повтори “синдрома Калина Илиева“, Младенов посочи, че не знае какъв е този синдром. Той допълни, че в МВнР има достатъчно подготвени хора.

В отговор на репортерски въпрос стана ясно, че една от най-"бляскавите" номинации през годината – за назначаването на Димитър Туджаров - Шкумбата в консулството в Чикаго, още няма развитие.

Министър Младенов се въздържа от коментар на въпроса дали баща му, който е бил дипломат, е работил за Държавна сигурност.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional