Свободата днес и тук 26 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

(Шен)генно модифициран комунизъм

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Ако си мислите, че другарската жалейка по корените на ДС в българската дипломация е само и единствено поколенчески проблем на носталгиците в БСП, явно сте се лъгали. Ето какво казва в интервю за агенция “Фокус” младото лице на партията, евродепутатът Кристиян Вигенин:

“Вместо да бъде използван целият потенциал на българската дипломация сега, ние изфабрикуваме скандал, който ще я обезсили поне в следващата половин година”.

Това, което за демократичния свят е скандално ( и Вигенин го признава, иначе нямаше да го нарича “скандал”, който ще ни държи влага поне половин година), за червения младенец е …голям потенциал. Да разкриеш зависимостта на днешната ни дипломация от вчерашната ДС, враждебна на сегашните ни съюзници, означа за него да се “обезсили” външната ни политика.

Да съзирате в тази мисловна конструкция някаква логика – друга, освен онази, заради която на запад наричат българските социалисти “консервативните сили” ( именно поради напъните им да спрат времето и да запазят статуквото на комунизма под някаква форма)?

В същото време е интересно да се види, как този млад човек се самоопределя. Не за друго, а защото той и съпартийците му често се присмиват на другите, най-вече на Бойко Борисов, за самохвалството му. Ето какво още казва Вигенин в отговор на въпрос как оценява себе си през изминалата година:

“ Професионално, като член на ЕП, свърших немалко неща в сферата на външната политика. Не постигнах всичко, което бях планирал, но когато си в такъв парламент, в който социалистите са втора политическа сила, не всичко, което искаш, може да се случи. За тази 1 година се оценявам като човек, успял да се утвърди като депутат в Комисията по външна политика. Аз съм и координатор на социалистите и демократите. Към днешна дата мога да кажа, че оправдах доверието, което ми гласуваха преди една година.”

Ако е вярно, че скромността краси човека, този е адски грозен.

Не знам в какви политически школи си обучават хората, но някой трябва да каже на тези другари, че политик, който отнема думата на избирателите за оценка и от тяхно име заявява “оправдах доверието, което са ми гласували”, е дълбоко сбъркан кадър.

Някой ще каже, че не е толкова важно. Аз пък го регистрирам за протокола, който може да се окаже с часовников механизъм. Защото от младежите Виденов и Станишев, които (подобно на младежа Първанов) и един ден не са упражнявали друга дейност, освен партийна, също се пръкнаха ръководители на демократичната ни република.

С такъв потенциал за (само)преценка олеква и възмущението на Вигенин от ГЕРБ заради очертаващото се отлагане на присъединяването на България към шенгенското споразумение. Защото историята на заболяването, което ни поставя в европейския изолатор, е дълга. Диагнозата е: (шен)генно модифициран и дори мумифициран комунизъм, изразяващ се в опечаляване при вида на раздялата с него.

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional