Свободата днес и тук 12 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Здравната реформа от хеликоптерите, през разклона до най-модерните апарати

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool

Годината в здравеопазването започна с констатацията на Бойко Борисов, че у нас се купува най-съвременната медицинска апаратура, с която тук се осъществява същото лечение като в Европа и Америка и завърши пак с неговата констатация, че у нас се купува апаратура, която я няма дори в Европа. Междувременно се смениха двама здравни министри и бе назначен трети, а кризата в здравеопазването стана причина за първия вот на недоверие към правителството. Представяме хронология на събитията в здравеопазването през част от "крилатите“ фрази на управляващите.

28 януари, Бойко Борисов при откриване на апаратура в Националната кардиологична болница: "Всеки, който го е страх като мен от инжекции, от рязане, от кръв ще може да се подложи на такава безкръвна операция. С новата апаратура ще се прави разрез в размер на 1.5 милиметра, вместо старите операции, при които като ярета ги режеха по средата".

“Когато слагате етикети, че ние закриваме, унищожаваме, обричаме хората на гибел - това не само, че не е вярно, но е и точно обратното. Всеки път, когато откриваме нови отделения, ние ги откриваме с най-съвременната в света апаратура. Даваме много пари, но правим същото лечение като в Европа или в Америка".

29 януари, здравният министър Божидар Нанев за спешната помощ в отдалечени места: "Ако искате и хеликоптери ще има, и самолети, и това е подготвено, но още е рано да го кажа".

10 март Симеон Дянков в Министерски съвет: "Вдигането на здравната вноска от осем на десет процента е трудно, и непопулярно решение, но единственото възможно по време на криза.“

11 март Симеон Дянков в парламента: "Или здравната вноска трябва да се увеличи с 2% или държавните служители да си плащат сами вноските“.

15 март Симеон Дянков: "Здравната вноска няма да се вдига, държавните служители си поемат осигуровките. Трябва да има равнопоставеност. Не е редно едни да плащат, а други не“.

7 април Бойко Борисов представя новия здравен министър Анна-Мария Борисова в МС: “Тя има тежък характер, а на мен такъв човек ми трябва“.

7 април Анна-Мария Борисова: "Своята къщичка съм си изчистила и дворът съм си помела, но има други къщи и други дворове, които не са пометени и това трябва да се случи“.

"Първата ми международна награда беше по проект "Да израстем със здрави кости". За това получих 20 000 евро награда и ги похарчих, за да напише Недялко Йорданов една приказка, за да напише Развигор Попов една песен, за да изпее Мими Иванова и Богдан Томов заедно с групата "Пим-Пам" на запис, ние имаме този запис, да изпее тази млечна песничка, за да направиме един концерт в зала 1 на НДК за 3000 деца от София, програмата беше за деца между 6 и 12 годишна възраст.

“Така че аз лично работя много отдавна по този въпрос. Приказките са на разположение, песента също. Ние раздадохме на детски градини в София заедно с нотите, да я разучават, да я пеят и имаше нещо подобно, така наизуст малко да го възпроизведа – който пие всяка сутрин 8 литра прясно мляко, той дете ще стане яко. Така написа Недялко Йорданов“.

15 април, Анна-Мария Борисова на симпозиум в Пловдив: “Само се усмихвам. Не съм красива, но съм симпатична и очарователна за годините си и се усмихвам“.

20 април Бойко Борисов пред БТВ: Г-жа Анна-Мария Борисова я намерих и се срещнах с нея там, преди Търново, на един разклон. Поговорих с нея около половин час, горе-долу разбрах какво мисли и сиреч в една и съща посока са ни разбиранията по реформата, по съкращенията, по безкомпромисното действие“.

"Здравната реформа се забави поради няколко причини. Първо, няма пари. Тези схема всичките са ги източили. Второ, яви се много голяма диалогичност вътре в здравното министерство, това забавя реформата. Почнеш ли да угаждаш на много хора, станеш ли диалогичен за тях, комуникативен, приключваш като министър. За съжаление. Защото всичко е направено във вид на схема."

21 април Анна-Мария Борисова в НС при полагането на клетва: “Не искам само да говорим. Искам да работим. Оставете ме да работя“.

22 април Анна-Мария Борисова в първата си пресконференция: “Аз съм била препоръчана на Бойко Борисов и единственото изискване към бъдещия кандидат от страна на г-н Борисов е било: Искам честен човек. Посочете ми един честен човек – това е било изискването, това е била офертата. И един ден г-н Борисов ми се обажда по телефона. Аз даже отначало не можах да схвана, защото вие нали също ще се учудите, ако министър-председател ви звъни по телефона. И казва: Къде сте? Отговарям: Ми ние сме на вилата. И така... Близо до вилата се видяхме. Нещо лошо да се е случило? Аз си почивах на вилата, а г-н Борисов нямаше търпение да види един честен човек“.

“С шегите беше дотук. А сега ще работим, както казах вчера“.

“Всеки ден един лекар напуска България. Докога? Кой ще остане тук? Кой ще ни лекува? Аз съм също жена на възраст и след години и аз ще имам нужда някой да ми сложи моята диагноза и да ме лекува правилно. Кой ще ме лекува? Кой вас ще ви лекува?“

“Ние работим откакто съм номинирана, въпреки вашите усилия да ме извадите от психическо равновесие. Не го постигнахте. Просто аз съм, както каза премирът, твърда. Просто ви се усмихвах. Ама защо не пуснахте контекста? Просто ме ядосахте тогава“.

“Ще бързаме, защото сме безумно закъсняли, но ще бързаме бавно, премерено, обмислено, подготвено. Три месеца ще се готвим, за да имаме визията, да имаме постановката“.

“Значи излизам от Министерския съвет, виждам едни журналисти и тръгвам в друга посока, за да избягам. Настигнаха ме и аз любезно се спрях и казах: Извинете, аз не съм легитимен министър и не е редно да давам отговори на каквито и да било въпроси. Те биха били лично мнение, но не мнение на институцията. Благодаря. Обърнах се и продължих. Те бяха настойчиви. Препъваха се в мен, аз ги настъпвах и беше доста агресивно. Аз се извинявах и продължавах и те вече започнаха да ме дразнят. То това е принципът. Аз го схванах – да дразниш този, от който искаш да изтръгнеш нещо“.

1 септември Бойко Борисов пред БТВ: “Българите ще усетят ефекта от здравната реформа на 1 януари“.

29 септември, Бойко Борисов в интервю пред Канал 3: “В здравеопазването може да се направи много точна аналогия с националния отбор по футбол – 20 години е такъв батак. Значи там, във всяка една дейност, просто са се организирали, да не използвам по-тежка дума, щото ще обидим много лекари сигурно, но всеки си е намерил начин да си изкарва по някакъв начин пари. Едни през клинични пътеки, други през дейност, едни през лекарства, други през консумативи, трети надписват през ремонти… Но цялата система си е като напаснала“.

“Аз всеки път съм давал пример – когато отиде човек да му сменят гумите в сервиза, колко пари дава. А когато отидеш да ти сменят апендицита, колко пари даваш? Кое е по-ценно, за да е толкова пъти по-скъпо - да ти оправят двигателя на колата или да ти направят преглед? И ако не се справи Борисова, ще сложа друг, но накрая ще успеем“.

“А лекари, които са направили за 500 хиляди ремонт, който е от 10 хиляди? Аз бих хвърлял не шише, бих хвърлял бидон върху тоя доктор“.

18 октомври 2010 Бойко Борисов при откриването на обновена клиника в болница "Свети Наум“, по известна като Четвърти километър: “Може да е лошо за бизнеса ви, но пожелавам в клиниката да има празни легла и да няма пациенти“.

15 декември, Бойко Борисов на заседание на Министерския съвет: И като гледат министър Константинов (министърът на здравеопазването – б. р.), всеки ден, през ден открива апарати, които ги няма в Европа. Ами как да не ги е яд?! Нали там отиват пациенти и утре като ги преглеждат ще кажат – ей, тези ми спасиха живота. А за нормалните хора е ясно, че е криза. Ясно е, че ако имаше останали пари в бюджета, надявам се в другата, в следващата година вече да имаме и за социално слабите повече, да дадем повече и за пенсии.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional