Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Българин с награда за технологични иновации в Австрия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Атанас Чобанов

Българският инженер и изобретател Северел Първанов получи втора награда на австрийския национален конкурс за технологични иновации за 2010 г. Първанов, който от 2002 г. живее в Австрия е разработил и патентовал отоплителен котел с девет иновационни решения, който работи с биомаса: дървени пелети, трици, дървен чипс, талаш, соя, костилки и даже гранулирани фекалии.. 

Отоплението с индивидуален котел захранван с биомаса е все по-популярно заради относително ниската цена и екологичната ефективност от използването на възобновяеми материали

Първанов твърди, че благодарение на иновационните решения неговият котел има КПД от 97%, което е рекорд. Колкото по-висок е коефициентът на изгаряне, толкова по-евтино излиза топлото и поддръжката на инсталацията. Друго предимство на неговото решение е, че горивната плоча може да се подмени без смяна на основните възли и елементи на инсталацията. Така за увеличаване на мощността се сменя само горелката, а не целия котел, което излиза значително по-евтино.

Северел Първанов сподели за Биволъ, че търси инвеститори за организиране на серийно производство. Амбицията му е след време да се конкурира на пазара за отоплителни решения на индивидуални къщи с австрийските фирми, които са световни лидери и изнасят в цяла Европа, САЩ и Япония.

За контакти със SEVI-SАM и инж. Северел Първанов:

Email:  severel.parvanov@chello.at Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.  Skype: parvanov.severel

Блогът Биволъ - http://www.bivol.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional