Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Когато България поеме председателството на ЕС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Александър Леви, "Монд"

Някой ден по примера на Унгария и София ще поеме ротационното председателство на ЕС. Не се знае дали в онзи исторически момент за страна, която навремето бе наричана "16-тата република на СССР", българското управление ще бъде обект на толкова много тревоги и критики, на каквито е подложен в наши дни консерваторът Виктор Орбан. Той е обвиняван в задушаване на медиите и окупиране на всички постове в Унгария.

Според мнозина наблюдатели дясноцентристката партия ГЕРБ на българския премиер Бойко Борисов също ще бъде изкушена да прекроява законите по свой вкус, за да управлява колкото се може по-дълго. Някои дори виждат известна "путинизация" на българската политика, като ГЕРБ се превръща в местен вариант на "Единна Русия"...

Но това не е така. За момента сякаш всичко противопоставя унгарските консерватори и техните приятели от ГЕРБ, като се започне от премиера, който кара сърцата на българските домакини да тупкат със своите маниери на мачо и неподражаемото си чувство за хумор.

По отношение на стила, ако днес България поемаше председателството на ЕС, европейските технократи трябваше бързо да свикнат с едни малко странни нрави и обичаи.

Бивш ръководител на пожарникари и каратист с висок дан, Борисов, например, не е любител на вратовръзките - те му "стягат врата". За сметка на това той видимо си пада по неофициално облекло като анцузи, спортни шапки и други спортни атрибути.

Чувствайки се видимо некомфортно в костюм от три части, той замина с анцуг на дългото пътуване до Бразилия, за да присъства на клетвата на Дилма Русеф, която по баща е от български произход. После се преоблече, разбира се, преди да предаде поздравление от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой на бразилския президент.

Портрет на българска й баба и актуализирана версия на генеалогичното й дърво допълваха българските подаръци за Дилма Русеф. Беше вълнуващо и мило.

От това пътуване Борисов получи обещание за посещение на Дилма в България, както и обща снимка с  Хилари Клинтън. "Държавният секретар на САЩ ни завижда, както всички наоколо, за привилигированите връзки, които ние вече имаме с Бразилия", каза той пред медиите.

На българските избиратели Борисов обясни, че за икономия българската делегация е пътувала с пътнически самолет. "Също както, когато отидохме в ООН, в Ню Йорк, използвахме градския транспорт", уточни той, карайки за пореден път сънародниците си да се смеят.

Всъщност цялата 2010-а година премина под знака на смеха. "2010-та – един безкраен виц", както писа неотдавна един вестник. А българите се превиваха от смях от вметнатите изречения на Бойко Борисов и на някои от неговите министри.

През февруари премиерът увери българските медии, че в европейските институции може спокойно да се мине само с един език. "Аз например се оправям много добре. Важното е да имаш какво да кажеш".

Понякога с твърде груби думи, като тези на събранието на Европейската народна партия (в която членува ГЕРБ), посветено на икономическата криза, когато преводачът отказа да преведе предложението на българския правителствен ръководител...

Но в своята страна той рядко е цензуриран, дори напротив. Бойко Борисов винаги е следван от цяло ято камери и микрофони. И често дава обширни интервюта, за да разкаже за детството си, преминало в "шортета" да рита топка, да храни пилета, прасета и най-общо казано, да ходи на горско училище. С цената на няколко паметни плесници, с които е бил удостоен от майка му - човек, към когото премиерът изпитва дълбоко уважение.

Бивш шеф на полицията, а впоследствие и кмет на София, Борисов има днес ясна визия каква политика да следва: "Не можеш да напълниш хладилника на хората, без да пъхнеш в затвора онези, които са го изпразнили", обяснява той борбата си с организираната престъпност и корупцията - бич за България.

Всъщност бандитите и престъпниците ще направят най-добре да стоят настрана: "И един ден аз попитах господин Путин: Ако ти си на мое място, ще ги пратиш в Сибир, нали? Ще ги пратиш. Докато ние само сме се задоволили само с това да ги дадем на прокурор."

Но работата на премиера не е някаква синекурна длъжност. Съвсем не. Често се случва Бойко Борисов да се оплаче от новата си работа с учудваща искреност. "Когато поех този пост, веднага разбрах нещо: приятелството не съществува, става въпрос само за пари". Всичките му приятели го напуснали още през първия месец на мандата му. "Оттогава живея сам, като куче, в официалната резиденция".

През уикендите, през които не открива спортни площадки, детски градини и нови пътища, той гледа мачове по телевизията.

Ах, тези мачове... Със сигурност те са любимият спорт на Бойко Борисов. Както и тенисът, и каратето. Във всички дисциплини той мрази да губи, както и спрямо политическите си противници. Които той намира по-скоро за слаби: "Все едно да гледаш мач на тигрите от Бистрица срещу Реал Мадрид".

Затова нека изживеем българското председателство, поне ще се позабавляваме малко. И оттам нататък -да я караме в същия дух...

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional