Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Цветанов набеден в манипулации и "чадър" над контрабандата

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Степан Хиндлиян

Изборната 2011-та стартира с нов ченгеджийски скандал, в който основни действащи лица са шефът на митниците Ваньо Танов, финансовият министър Симеон Дянков и заместникът му Владислав Горанов, в чиито записани телефонни разговори от миналата година се обсъждат конфликтите им с вътрешния министър Цветан Цветанов и "чадъра" върху фирми и лица, заподозрени в контрабанда.

Стенограмите от разговорите, както и части от аудиозаписа, бяха представени на пресконференция в сряда от главния редактор на вестник "Галерия" Кристина Патрашкова и нейния заместник Явор Дачков. Двамата уточниха, че материалите са изпратени на главния прокурор Борис Велчев.

"Не ми се говори! Нямам нерви! Не може всичко да е толкоз популистко, толкоз тъпо и толкоз да няма нищо с действителността и да не е... Пълна фалшификация! И заблуждава премиера... Отврат са, повръща ми се от тях!" - е една от репликите на Ваньо Танов, споделена в разговор с шефа му Симеон Дянков.

Изданието, считано за "официоз" на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, разкри съдържанието на три телефонни разговора между Ваньо Танов, Симеон Дянков и Владислав Горанов.

Контекстът на диалозите обяснява до голяма степен скандалите между Танов и вътрешния министър Цветан Цветанов от пролетта на миналата година, когато вътрешният министър обвини митниците за несправяне с контрабандата на цигари.

Позаглъхналата тема за конфликтите Танов-Цветанов напоследък се подгрява активно от бившия вътрешен министър Румен Петков, който атакува и двамата за това, че го замесиха в схема за преразпределение на наркопазара с братя Галеви.

Борисов загрижен кой е правил записите и как са изтекли

Премиерът Бойко Борисов отказа коментар, защото нямало ясен източник на информацията. "Винаги, когато има информация, зад която стои източник с името си, съм готов да коментирам, разбира се в случаите, в които не става въпрос за класифицирана информация", каза премиерът пред агенция Фокус.

"Трябва да се разбере дали записите на разговорите са изтекли от службите или от прокуратурата и ако това е така, не говори добре за когото и да било - било за службите, било за прокуратурата", коментира Борисов.

По думите на му още по-тревожно е, "ако записите са правени със силите и възможностите на частни структури". "Това вече не говори не говори добре за държавата", каза министър-председателят.

Както съобщи Mediapool преди седмица, в края на декември шефът на сектор в дирекцията за борба с корупцията в ДАНС Божидар Налджиев е напуснал спецслужбата, след като е заловен да изнася поверителна информация към Алексей Петров и групата заподозрени по разработката "Октопод".

Не е ясно дали този случай има нещо общо с предоставените на "Галерия" записи.

В разгара на скандала Танов- Цветанов

Два от разговорите са между Танов и Дянков, а в третия шефът на митниците говори с Горанов. От вестник "Галерия" заявиха, че са получили записите на флашка на 27 декември по пощата.

Те смятат, че разговорите датират от май 2010 г., когато вицепремиерът Цветан Цветанов предаде доклад на премиера за състоянието на митниците. В разговора си с Дянков Танов заявява, че въпросният доклад е преписан от преди десет години, а публично по телевизията отвръща на Цветанов с удар, заявявайки, че основното количество контрабандни цигари минава през вътрешните за България граници със страни от ЕС, и намекна, че това е отговорност на МВР.

По същото това време медиите съобщиха, че Танов е подложен на натиск за политически назначения в митниците. Това нещо се доказва от единия от разговорите му с Дянков. В него Танов казва, че Цветанов иска да сложи свои хора за зам.-началници в митниците и така да го превърне в "пионка". Шефът на митниците обвинява вътрешния министър, че е излъгал премиера за среща между Румен Петков и Антони Странджев.

Последният е дясна ръка на Танов от времето му в ГДБОП и му е зам.-шеф в митниците. Танов твърди, че чрез тази комбинация Цветанов е искал да се освободи това място, за да си сложи негов човек.

Не се тръгва срещу фирми, които са под покровителството на тоз и на оня

Танов заявява още, че от МВР го притискат митниците да не работят по определени фирми, и да насочат усилията си към други. Фирмите, които се споменати поименно, са "Била" (за фалшиви бандероли) и "Лукойл" (за тежко гориво) като и двете се числят към първата категория.

Танов е вбесен, че свършеното от митническата администрация се подценява и служителите му са обезкуражени, когато след успешни реализации виждат вечерта по новините, че успешните удари се приписват на МВР. Освен това медии (от контекста става ясно, че е под диктовката на Цветанов) представят изкривена информация.

"Аз ви казах каква сериозна информация има за корупция за пускане на цигари. Сега пишат точно обратното във вестника. Че МВР настоявали да бъде освободен, а пък ние сме се борили против това на Кулата да бъде сменен. Абсолютно всичкото е обърнато на 360 градуса. Значи аз искам да знам, защото съм човек, който си държи на името и на авторитета. Аз искам да се разхождам свободно и да гледам хората в очите. Значи или той (Борисов-бел.ред.) осуетява и да престанат с тез измишльотини или аз си тръгвам, във вторник излизам и казвам нещата от А до Я с истинските им имена. Това е, нямам друг ход. Затова искам да чуя от него (Борисов), защото аз съм поел определени ангажименти и никога не се отказвам и никога не предавам хората." - казва Танов.

"Това, че за този Янков, дето беше там в митническото разузнаване, са оформени всяко едно негово идване и подаване на информация е оформено е извършена проверка и резултатът от проверката... И в същото време е притискан (не се разбира), но има извършени 15 проверки. Само една е без резултат, а в Свиленград има 40 извършени проверки само с два резултата, и то ефективен. Въобще документално няма нито един от тези за какво да бъде укорен. Сега за тоя разбрах за к'во става въпрос за Шишков (може би Николай Шишков, бивш началник на Митница Югозападна) е написал актовете на "Лукойл"... Ало, чуваме ли се? Там, където беше за оцветеното гориво, което не отиде в детските градини, отиде тежко гориво и той на данъчния (не се разбира) и на всичките им е написал актове. Цецо го е заплашил и му казал, че няма да бъде... Зат'ва виждам, че всеки един, който, за който аз съм искал да си свършва работата и да бъде абсолютно принципен, няма значение коя фирма е, значи той е сега подложен на атака. Ама аз... ако един от тях ги предам... Вий ако предадете един човек от екипа, другите ще кажат: ний как да извършим... Знаете какво, не се тръгва срещу фирми, за които с години се е знаело, че са под покровителството на тоз и на оня. Как ще им вдъхна кураж и как ще продължи оттук нататък работата?", продължава Ваньо Танов.

По-нататък той споменава: "Защото "Била“, всичките са хващани. Те сега са направили, пак под натиск, са направили въобще да отпадне този текст и ние пак трябва да ходим да сложим на всяка, на всеки магазин да сложим по един митничар ли, по един полицай ли да следи какво, докато е обратното – в цял свят са така. Понеже знай, че му трябва лиценз за... оттук нататък "Била“ ще гледа бутилка по бутилка и няма да допусне да му влязат, защото ще загуби за цялата верига в цялата страна. Тогава няма нужда да пращаш във всеки един магазин митничар да следи. Една ненадейна проверка, той знае, че загубва на територията на цялата страна. Така действат в цял свят. Ей като бях в туй, с хората да говоря, те ми викат: правите неща, които са биле в седемдесетте години. Не може да назначим 50 000 митничари да проверяват."

Симеон Дянков директно казва на Танов: "Да де, но премиерът е умен, за разлика от него (Цветан Цветанов-бел.ред.)".

Друга любопитен сюжет от разговорите е признанието на Танов, че ГЕРБ правят онова, срещу което са се борили преди изборите, и че искат да овладеят контрабандата, така както са я овладявали двадесет години преди това предишните партии.

Според Танов Цветанов е популист, който може да говори безогледно всякакви лъжи.

Интересно е описан и начинът, по който службите могат произволно и без никакви доказателства да подслушват разговори и на базата на изопачена информация да пишат разработки, които нямат нищо общо с истината, а са си чиста клевета. Прави впечатление, че на няколко пъти Ваньо Танов споменава, че разговорите му се подслушват. Дори говори като човек, който е убеден, че в момента го подслушват.

Цецо говори ангро и че не е запознат с материята

Ролята на Владислав Горанов, който бе спряган за финансов министър още преди ГЕРБ да спечелят изборите, също е много интересна. Той се обажда на Танов преди участието на последния в сутрешния блок на бТВ и го убеждава да не напада Цветанов, който ден по-рано е заявил: "Вече правим следмитнически контрол. Оказа се, че явно митницата не е в състояние да направи това, което всъщност очаква държавата. За мен е важно да има резултати".

По време на разговора си с Танов Владислав Горанов заявява по адрес на вътрешния министър Цветанов следното: "На всички беше ясно, че Цецо говори ангро и че не е запознат с материята. Това, повярвай ми, и на Бойко Борисов му е ясно".

Горанов описва своя шеф Дянков като некомпетентен човек, който е загубил всякакво доверие пред премиера. Той твърди, че Дянков и Цветанов са се хванали "гуша за гуша".

Журналистът Явор Дачков съобщи, че неизвестен мъж е оставил записите на флашка в плик, който е бил адресиран до него. Дачков, Кристина Патарашкова и адвокат Ваня Траянова заявиха, че записите не представляват специални разузнавателни средства, тъй като няма досъдебно производство по тях, а и не са унищожени, както повелява законът, ако се сметне, че са ненужни.

На нарочна пресконференция записите бяха излъчени пред журналисти, за да може да се установи автентичността им.

От тембъра на гласовете, както и от съдържанието, заключихме, че са автентични. Това се вижда и при най-бегъл сравнителен анализ между думите на участниците и всичко, което е излизало в медиите по въпросите, за които разговарят. Ето защо нямаме притеснения в тяхната достоверност. Кой и как ги е записал, остава загадка. Такъв запис може да се направи с най-обикновен мобилен телефон, на който има инсталирана програма за записване на разговори, обясняват от "Галерия".

В по-голямата част от записите говори Ваньо Танов, който всъщност се разкрива целия в бяло, докато всички негативи се прехвърлят върху Цветанов . "Разкритията" от тези стенограми са сходни с ефекта от Уикилийкс – всеизвестни факти и обстоятелства, за които всички говорят, намират потвърждение в лични разговори между оторизирани личности.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional