Свободата днес и тук 19 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов иска министрите му да се мразят и да бъдат подслушвани

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

Еднакво ядосан и от хората в екипа си, и от опозицията, която според него стои в основата на избухналия скандал с изтеклите разговори между шефа на митниците и министъра и зам.-министъра на финансите, Бойко Борисов потвърди, че спецслужбите ги подслушват, както и че в кабинета има сериозни противоречия, които обаче той насърчавал.

След като преди ден отказа да коментира разпространените от в. "Галрия" записи на разговори, в четвъртък премиерът говори обширно в сутрешните блокове на бТВ и Нова телевизия. Той демонстрира изненада от твърденията на митническия шеф Ваньо Танов, че определени лица и фирми се ползват с политическо покровителство и по тях не се работи, като обеща лично да "изчопка" всичко и лично "да ги удари".

Министрите да се мразят и да бъдат подслушвани

"Аз не искам от тях да се обичат. Аз искам те (вицепремиерите и шефът на митниците – бел.ред) да се мразят, да са скарани, за да е сигурно, че никой, никъде, от тях не може да покровителства нищо. Не виждам нищо лошо да се подслушват министри, вицепремиери и шефове на агенции. Който премиер е имал доверие на всичките си министри, винаги е бил подвеждан. Всеки, който е слушан - винаги е било с прокурорска проверка и разрешение от съдия. Министрите трябва да работят така, че все едно са слушани и гледани. Министрите нямат време да правят приятелства. Те са тук за 3-4 години и трябва да работят на максимум", коментира Борисов.

Той каза, че Танов и Цветан Цветанов се ползват с пълното му доверие и не смята да прави промени в кабинета, освен ако някой "не се издъни".

Премиерът не уточни точно колко министри са на контрол от спецслужбите, но добави, че колкото е необходимо, толкова се слушат. "Аз съм мнителен човек и искам да имам контрол върху техните действия".

Борисов смята, че разговорите излизат сега, тъй като опозицията иска да дискредитира страната преди проверката за "Шенген".

"Един чичко дошъл, най-вероятно с каскет и очила, който никой не познава, оставил е един материали, за които обаче се знае, че са от частна фирма. В същото време месеци наред се говори за прокурорската проверка и че има подобни записи", коментира Борисов. "Сега ще проверяваме, кой точно е този източник. Когато ми дадат източник - тогава ще коментирам повече", добави премиерът.

Всъщност докато говори, че записите може да са направени от частна фирма, Борисов косвено потвърди, че те са от разработка срещу Ваньо Танов.

След това каза, че "като видите действащите герои кои са..."Галерия", г-н Петков (Румен Петков, който "гадаеше" дали има разработка срещу Ваньо Танов – бел.ред.) и всички останали, ще ви стане ясно откъде е дошъл материалът".

От своя страна Румен Петков в днешно интервю за "Труд" създава нова интрига по линията Цветанов - Борисов. "Информирани източници би трябвало да са докладвали на премиера това, което аз знам - че във Вашингтон вицепремиерът Цветан Цветанов е заявил, че е готов да поеме в свои ръце нещата в правителството при провал на премиера (Борисов)", твърди той.

Тежки вицепремиерски противоречия

Министър-председателят уточни, че между двамата вицепремиери е имало много тежки противоречия, но те не били за контрабандата, а за това колко трябва да се съкрати съставът на МВР.

"Ние сме водили спор на много висок тон с тримата по тези теми и всеки е отстоявал своите аргументи. Към вицепремиера Дянков аз към този момент съм отправял един упрек и него съм го казвал от трибуната на парламента – не трябваше миналата година ние да приемаме бюджет и да покрием дефицита на предишното правителство. Трябваше да го приемем с тежък дефицит, за да блесне на Станишев и компания лъжата. Ние тогава направихме грешка, за да покажем, че държавата е стабилна".

"Дянков се ползва с моето доверие. В митниците – Странджев (бивш зам.-шеф на митниците, много близък на Танов още от времето, в което оглавяваше ГДБОП - бел. ред.) и компания не се ползваха с моето доверие и затова бяха отстранени. Танов се ползва с моето доверие, Цветанов се ползва – аз не искам от тях да се обичат, искам да са скарани, да се мразят – за да е сигурно, че никой никъде от тях не може да покровителства нищо, защото така ще се издадат – най-елементарно погледнато”, обясни още веднъж разбиранията си за държавно управление Борисов.

Аз лично ще ги ударя

Ядосан съм само на това, че участниците в разговора мрънкат, каза премиерът, с което индиректно потвърди автентичността на записите. В същото време заяви, че Ваньо Танов бил два часа в кабинета му и не потвърдил автентичността на разговорите. Шефът на митниците обаче направи това по телевизията.

"Какво е казал Ваньо Танов в случая не ме касае. Ако ги е слушал (излъчените записи – бел.ред.), потвърдил го е, негова работа", каза Борисов. От записите става ясно, че Танов се оплаква, че от МВР му пречат да работи по определени фирми. Споменават се имената на "Лукойл" и "Била".

Премиерът каза, че Танов не му е потвърдил досега нито едно такова нещо.

"Аз съм го викал няколко пъти и, и, и ако ме гледа, да се обади, и да го...съм го питал - имаш ли и дай ми, ако някой, дали е олигарх, дали е фирма, или някой ти пречи. Аз ще я ударя лично", закани се Борисов.

"Никога не ми е казвал. Никога не ми е казвал и няма такива фирми. Не, аз, ако знаех, че ще дойда, за да си говорим, Ваньо Танов да не е някое момиче, което да си споделя с мен? Той е бивш шеф на БОП-а, генерал, шеф на митниците. И ако има някой да му въздейства, той много добре знае колко съвещания аз направих, как съм се карал на всички и съм им казвал как искам да работят, ако ще работят. Но сега, 5-6 месеца след това да ми излиза, че е мънкал или казал на някой, това не може да продължава."

Ще им "изчопкам" всичко, който е виновен ще си понесе отговорността

Той се закани да провери твърденията от записите, че МВР покровителства контрабандата. "Докато не им изчопкам всичко, което имат и да видя кой е, работил или не е работил и покровителствал ли е, не е ли, или си е говорил така празни приказки, и който е виновен ще си понесе отговорност. Това мога да му го обещая... Дали е Цветанов, дали е Дянков, дали е Танов, в случая не ме касае. Ако се окаже, че има такова нещо, ще е категорично. Той (Танов – бел.ред.), понеже знае, че го слушат, да каже нещо подобно... Е, това няма да го простя също", каза премиерът.

По повод двойната игра, в която се впуснал зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, Борисов коментира:"Ами като всички заместник-министри - гледа да е добре и със силните и се надъни с всичка сила".

Според Борисов не Танов е човекът, който е дал записите на журналистите от в. "Галерия". От вестника твърдят, че са ги получили по пощата на флашка в края на декември.

Хванат от гората

Премиерът обясни изтичането на СРС-тата със започналата предизборна кампания.

"И сега, вижте, дори и това не е честно. Те вижте как внимателно ме обикалят мен. Атакуват Цецо и Дянков, а Борисов или не е чул, или не е разбрал, или е лъган, или подвеждан. Все едно аз съм хванат от гората и не ги разбирам тези неща и, видите ли, живея в някакъв стъклен похлупак и те, милите, грешат, ама аз не знам. Ако знаех, какво щеше да стане?"

Борисов пак повтори, че е готов да направи избори веднага.

"И те знаят, че те са изгодни изборите днес за мен, не са изгодни за България. Аз 20 процента ще взема, 15 ще взема... не искам да говоря за 25, 30 или колкото дават социолозите, но с тези проблеми, с тези проценти в парламента ще съм такъв фактор с ГЕРБ, че няма да им дам да дишат. Кой ще направи правителство - с по два, три или пет процента партии? Това ли ще е стабилното правителство, което ще ни вкара в "Шенген" или ще отпуши и ще усвои добре еврофондовете? Насипно от 5-6 партии... виждате ги какви са", каза премиерът, като се впусна отново в обяснения за успехите с еврофондовете, с магистралите и пр.

Той няма да прави ремонт на кабинета, а "ако някой се издъни, това си е вече друг въпрос". "За този момент работят добре. Стараят се много", каза Борисов. Добави, че Цветанов и Дянков са му еднакво важни. Цветанов ми е важен и за партията, и за вътрешно министерство. Дянков се доказа като един добър финансист и благодарение на това, че стиска здраво, България е една от най-дисциплинираните държави в Европейския съюз и това е основна негова заслуга, поясни той.

В същото време каза, че собственикът на бТВ го е уведомил, че преди две седмици обядвал с главния редактор на "Галерия" Кристина Патрашкова и тя го информирала за предстоящите разкрития.

Румен Петков коментира пред "Труд", че изтичането на информацията показва, че в системата на МВР и в служба ДОТИ, която се занимава с подслушвания, проследяване и документиране, "има органическа нетърпимост към ръководството на министерството". По думите му тези материали, изнесени от близкия до Алексей Петров в. "Галерия", са предлагани и на други хора, включително и на самия него "още от лятото", но той отказал.

След като в края на миналата година Танов и Цветанов замесиха името му в схема за преразпределение на наркопазара, Петков започна да говори публично за конфликтите между шефа на митниците и вътрешния министър, както и за това, че Танов бил разработван от МВР през пролетта на 2010 г. Бившият вътрешен министър пак повтаря, че битката на правителството не е срещу контрабандата, а за това кой да оглави контрабандата, в която Цветанов участвал.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional