Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Г-н президент, вие сте на ход

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров

Действащият посланик на България в Афганистан е бивш сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб (стр. 6). Става дума за военното разузнаване на армията на онази държава. Която беше член на Варшавския договор - основния враг на НАТО.

Посланикът е бил вербуван към военното разузнаване през 1987 г. По времето, когато той е изпълнявал първите си задачи и е отчитал първите си разходни документи, войските на съюзниците от Съветския съюз все още са в Афганистан. Пак по това време основният противник - Съединените щати, подпомагат муджахидините в съпротивата им срещу съветските войски.

20 години по-късно бившият военен разузнавач заминава в Афганистан като посланик на държава, която има войници там. Този път той отново е партньор на съюзниците. Е, съюзниците този път са… бившите врагове - американците и останалите страни от НАТО. Преди 20 години те бяха враговете на онзи военен разузнавач. Посланикът и разузнавачът обаче са един и същи човек.

За президента и правителството, които са изпратили този посланик в Афганистан, може и да няма противоречие. И това вероятно не смущава съня им. За разлика от съня на близките на над 500 български войници там.

Неприемливо е да има български посланик, сътрудник на старите служби, където и да е по света. Случаят в Афганистан обаче се откроява - там е война. Колкото и политиците да се опитват да използват различни думи, България е част от военната операция в Афганистан. За да няма по света черни дупки, управлявани от терористични организации като “Ал Кайда”.

Присъствието на хора с такова минало точно на такова място може да бъде потенциален риск за войниците - и българските, и на съюзниците. И новината от комисията по досиетата със сигурност е сред най-важните новини за всички цивилни и военни по целия свят, ангажирани със ситуацията в Афганистан. В случая няма значение конкретният посланик какво конкретно е правил като военен разузнавач. Факт са неговите официални отношения в миналото с враждебна на съюзниците система.

Главнокомандващият Георги Първанов трябва да реагира и да го отзове. Президентът вече подсказа, че защитата на посланиците агенти ще е основен инструмент в предизборната кампания тази година. Този случай обаче е колкото подобен на останалите, толкова и различен. Господин президент, вие сте на ход.

коментар от в.Пари
Блогът на Иван Бедров - http://ivanbedrov.com/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional