Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Записите на Танов, Дянков и Горанов са правени от спецслужбите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Степан Хиндлиян

Записите на телефонните разговори между шефа на митниците Ваньо Танов, финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов са от специални разузнавателни средства (СРС). Това е установило досъдебното производство, което прокуратурата образува по случая с изтеклите записи, съобщиха в понеделник източници от държавното обвинение.

Заради факта, че записите са стигнали до пресата, ще има поне едно обвинено лице. Кое ще е то обаче засега от прокуратурата не казват. Това потвърждава тезата, че разговорите са от подслушването на Ваньо Танов по разработките "Бащата" и "Синът", на които обект е бил шефът на митниците. В същото време се отхвърля вероятността записите да са направени чрез т.н. "частно подслушване".

За разработването на митническия шеф от сегашното ръководство на МВР намекна преди време бившият вътрешен министър Румен Петков, афектиран от твърденията на Цветан Цветанов и Ваньо Танов, че е участвал в схема за преразпредление на наркопазара.

След като прокуратурата е установила, че записите са от специални разузнавателни средства, възникват редица въпроси. На първо място, от кога човекът, който ги е предоставил на близкия до Алексей Петров в. "Галерия", е разполагал с тях.

Разговорите са от месец май миналата година. По закона за специалните разузнавателни средства, ако записите не се приложат по досъдебно производство, трябва да бъдат унищожени в срок от десет дни. Такова досъдебно производство обаче не е известно да има.

При това положение някой е разполагал с тези записи в продължение на месеци и е чакал удобния момент да ги завърти публично. Друга възможна хипотеза е, че законът не е спазен и записите не са унищожени в споменатия срок.

Зам.-главният редактор на в. "Галерия" Явор Дачков твърди, че флашката с аудиото е получена в редакцията на вестника на 27 декември.

Както съобщи Mediapool на 30 декември, от ДАНС е изтичала информация към посочения за глава на "Октопода" бивш съветник в агенцията Алексей Петров. Поради тази причина с поста си се раздели Божидар Налджиев, който бе шеф на сектор "Корупция в съдебната система" към отдела за противодействие на корупцията в ДАНС. Публичен факт е, че в. "Галерия" минава за официоз на Алексей Петров.

Стелиана Кожухарова, говорител на главния прокурор Борис Велчев, отказа да коментира в понеделник пред репортери дали изнесените стенограми са от СРС-та или подслушването е правено от частни структури, като уточни, че в двата случая биха имали различно значение.

В последната седмица на мен малко ми омръзна да слушам чужди разговори, записани по телефона, добави Кожухарова.

Близката до бившия "лоялен гражданин" партия РЗС пък в понеделник разгласи разговори между шефа на митниците и двама от водещите депутати на ГЕРБ – Менда Стоянова и Искра Фидосова. От разпечатката, която РЗС предостави, става ясно, че двете дами се опитват да кадруват началнически постове в митниците.

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, който миналата седмица омаловажи скандала с изтеклите записи , в понеделник коментира след среща с главния прокурор, че е важно да се разбере дали записите на разговорите между Ваньо Танов, Симеон Дянков и Владислав Горанов са правени законно, или не. Според него "фактите, които излизат наяве във връзка с тези подслушвания, ще станат ясни за българите".

Премиерът Бойко Борисов заяви миналата седмица, няма нищо лошо да бъдат послушвани членовете на правителството, но уточни, че всичко това е правено законно.

От първия разпространен запис става ясно, че МВР и министър Цветанов покровителстват определени фирми и не допускат митнически действия срещу тях. Цялостното впечатление от изтеклите до момента стенограми е за партиен "чадър" на ГЕРБ върху работата на митниците.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional