Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Борисов не подслушва, прокуратурата го прави"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

"Борисов не подслушва. Той няма тези права и възможности. Прокуратурата го прави чрез подпис на съдия". Това каза премиерът Бойко Борисов във вторник, в апогея на скандалите около изтекли записи на митническия шеф Ваньо Танов и вбесен от критиките на Синята коалиция за безогледното подслушване в държавата.

Той обясни, когато при него постъпи сигнал, го разпределя с молба за проверка.

"Когато съм казвал, че всеки един от нас трябва и може да бъде подслушван, това не са българските граждани, това са длъжностни лица, които, ако има сигнал за тях, трябва да бъде проверен. Иначе означава да им сложа "чадърчета" на всички, както във всичко 20 години досега. Не съм, не го, и няма да го направя никога. В каквото искат да ни обвиняват. Без съдийско разрешение и прокурорска заповед, абсолютно по никого не се работи", увери министър-председателят по време на пресконференция в НАП по повод свързването на бензиностанциите с информационната система на приходната агенция.

Той уточни, че дава тези разяснения за "лаиците" от Синята коалиция Костов, Мартин Димитров, Димо Гяуров и "на всички, които са се обаждали днес". По адрес на сините Борисов каза, че "те използват всякаква възможност да ме атакуват политически, което не им прави чест".

Миналата седмица Борисов твърдеше, че "няма нищо лошо да бъдат подслушвани" членовете на правителството му и той искал това, защото бил "мнителен". Сега той каза, че макар той да не е поръчвал СРС-та, за българския избирател било по-добре управляващите да бъдат контролирани.

Не бива да се говори за СРС-та, "пробили" телефона на Танов

Ден след като от прокуратурата неофициално заявиха, че изтеклите разговори на Танов с финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов, както и с депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова и Менда Стоянова, са правени със специални разузнавателни средства (СРС) – тоест от спецслужбите, премиерът Борисов и заместникът му Цветанов се усъмниха в това.

Докато прокуратурата не произнесе за изтеклите записи Ваньо Танов, не бива да се говори, че това са СРС-та, коментира Борисов по-рано във вторник по време на посещение в Димитровград. Според него името на Танов се появява, защото най-вероятно са "успели" да пробият телефона му и записите са манипулирани. Борисов не уточни кои са пробили телефона на митническия шеф.

"Абсолютна манипулация"

След като приключи проверката на прокуратурата за записите и стенограмите, които бяха изнесени тези дни, "много хора ще се срамуват, че са коментирали абсолютна манипулация",смята Борисов. Той отбеляза, че особено ще му бъде любопитен разговорът с Менда Стоянова, за който Танов твърди, че е изцяло фалшифициран.

По повод изнесените миналата седмица записи, от които става ясно, че има сериозен конфликт между Министерството на финансите и МВР и Танов се оплаква от политическо покровителство над контрабандата, Борисов каза, че спорът между вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов е започнал, защото министърът на финансите е поискал да определи по-малък бюджет за МВР. Премиерът добави, че в този спор взел страната на Цветанов, но в други случаи е подкрепял Дянков.

РЗС ми правят услуга и реклама

Като реклама на управлението му и направена услуга определи премиерът скандала с разпространените от РЗС записи на разговори на Ваньо Танов с депутатите Искра Фидосова и Менда Стоянова. Според него разговорите доказват колко принципно е управлението на ГЕРБ.

"Те показват колко различно е нашето управление от всички предишни. Когато някой не става за даден пост, отговорът на административните лица е "не, не става", коментира Борисов по време на откриването на пречиствателната станция за отпадни води край Димитровград.

"С една дума, той (Яне Янев – бел.ред.) прави такава реклама на управлението ни, че просто ме притеснява - как да изляза пред партията и да им кажа "Случайно е", каза Борисов.

Аз мога да се меся във всяко назначение

Той оневини двете народни представителки от ГЕРБ, от чиито разговори с Танов става ясно, че ходатайстват за назначения на шефове в митниците. Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова настоява в разговора за шеф на митницата в Пловдив да бъде сложен човек, окачествен от Танов като "бандит“ и "жив престъпник“. Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ и шеф на парламентарната правна комисия Искра Фидосова пък обсъжда конкурса за шеф на митницата в Лом, където нейният "кандидат" е изкарал на изпита оценка 2.90.

Борисов смята, че Искра Фидосова не е лобирала пред Ваньо Танов, а само е попитала как се е справил на конкурса човек от нейната област. Според него няма проблем, след като този човек не е бил назначен заради ниската си оценка на конкурса. Борисов каза, че трябва да се чуе записът на разговора с Менда Стоянова и специалисти да определят дали е манипулиран.

"Къде е проблемът? Да забраним на народните представители да говорят и питат ли? Какви права имат депутатите според вас, само да си седят на стола и да вдигат ръка ли, нали те са избрани от няколко хиляди", каза Бойко Борисов. Той обаче отбеляза: "Аз мога да се меся във всяко едно назначение, защото аз назначавам всички и нося отговорността".

Не съм се месил в съдебната система и тя е най-големият провал

Борисов даде за пример съдебната система, където не се е месил и тя, според него, е най - големият провал.Той настоя РЗС, които му правят реклама, да изпълнят заканата си и да огласят и записите, които има, между него и Танов.

"Основната цел е да ме скарат с партията. Преди година -две кадруването е било чудовищно. Представяте ли си да сме имали записи за смяната на Корнелия Нинова като заместник-министър, или на Румен Овчаров, или на Румен Петков като министри? Ако има записи на тези разговори, какви неща бихте чули?", запита риторично Борисов.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional