Свободата днес и тук 12 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Скандалът със СРС-ата ще свърши "добре за държавата"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Степан Хиндлиян

Скандалът с изтеклите записи от телефонни разговори на шефа на митниците Ваньо Танов ще свърши "добре за държавата", прогнозира във вторник вътрешният министър Цветан Цветанов. Той обаче не пожела да "разшифрова" какво има предвид.

Цветанов увери, че МВР не подслушва по симпатии, а само с разрешение от съда.

"Подслушването винаги се прилага, когато имаме предполагаемо престъпление, за което се предвиждат над 5 години затвор. Така че недейте да смятате, че МВР или някой, който му е скимнало от някъде, ще почне да слуша някой, защото не му е симпатичен и защото не му е приятен. Няма такова нещо! Всичко, което се осъществява по използването на специални разузнавателни средства е на база законодателството и знаете, че в сегашното Народно събрание за първи път бе създадена комисия за контрол на СРС-ата", заяви министърът.

Проста съпоставка не тези негови думи и изказването на премиера от преди няколко дни, в което последният заяви, че се подслушват "колкото е необходимо министри", означава, че въпросните членове на кабинета са уличени в извършване на престъпление, което предвижда над пет години затвор.

Прокуратурата все още не е готова с официално становище дали разговорите на Танов с финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов, както и с депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова и Менда Стоянова, са правени със специални разузнавателни средства (СРС) – тоест от спецслужбите, или от частни структури. Преди ден източници от прокуратурата заявиха неофициално, че записите са от СРС-та, което повдига въпроса в рамките на какво разследване са поръчани, от кого, как са съхранявани, как са изнесени и пр.

Цветанов не потвърди, че записите са от СРС. "Не бих искал да дам подобно заключение докато не приключи цялостната проверка. Само нещо искам да кажа, не тези, които казват, че това са СРС-та. Мога да ви уверя в едно – има закон, който се спазва. Аз в момента не мога да ви дам пълната гаранция, за това ,което излиза в публичното пространство – кой е източникът и дали са регламентирани или не регламентирани СРС-та."

Ако са СРС-та, трябва да се види дали са унищожени, и ако са унищожени, откъде излизат тези записи, добави Цветанов. Според закона за СРС, ако записите не се приложат до досъдебно производство, те трябва да се унищожат в срок от десет дни след направата им.

От цялото говорене по темата досега е ясно, че записите не са приложени по никакво досъдебно производство.

Цветанов не изключи възможността да има теч на информация и от вътрешното министерство, защото "никой не може да гарантира, че няма къртици, които ги има в структурите в цялата държава".

В МВР се извършва вътрешна проверка заради изнесените стенограми на директора на агенция "Митници" с министър Симеон Дянков, заместника му и депутати, съобщи Цветанов.

Министърът смята, че няма нищо притеснително в записите на Ваньо Танов с Менда Стоянова и Искра Фидосова. От разпространените от партия РЗС стенограми става ясно, че двете народни представителки ходатайстват за назначения на митнически шефове.

Цветанов добави, че диалогът между Танов и Фидосова е още едно доказателство, че няма натиск за назначаването на когото и да е било. Всъщност от този разговор ставя ясно, че натиск има, но Танов не се поддава – дали защото знае, че е подслушван, или защото не търпи да го натискат политици, остава загадка.

Спазвайки линията на мисълта си, Цветанов добави, че "това, с което се спекулира в публичното пространство, е удобно за тези, които имат интерес да се запази статуквото, но да не се решават проблемите".

Министърът не иска да живее в държава, в която непрекъснато се разпространяват телефонни разговори, но за него е по-важно да се отразяват реалните проблеми и политики, а замерянето с телефонни записи може да ни отклони от тях.

"Целта е на тези, които не искат да се променя държавата и да се запази статуквото, защото не знам дали някой обърна внимание на всичко, което бе казано от "един бивш гражданин", който е бил част от възможността да се възползва от назначените милионери от един от бившата тоталитарна система на българското управление", каза Цветанов.

"Това са реалностите, които са се случвали дълги години. Навремето Андрей Луканов е назначавал подобни милионери – вие да не смятате, че не са назначавани и съответни опозиционни партньори, които да бъдат в публичното пространство и да може да се запази едно статукво и да бъде всичко реализирано по определен сценарии. Политическа партия ГЕРБ се формира на нищото, защото всичко това беше желанието на българските граждани да започне изграждането на нов политически проект на база одобрението, което имаше в обществото от премиера, тогавашен главен секретар, след това кмет, и така започна изграждането на един изцяло нов проект, които нямаше абсолютно никаква зависимост. В българския парламент влезнаха български граждани, които нямаха нищо общо с политиката 18 години – мисля, че това беше ясен знак с реализирането на политиките на политическа партия ГЕРБ", каза българският вицепремиер, вътрешен министър, зам.-председател на управляващата партия, политик на годината, любител на кроса, ските и Веселин Маринов.

След като направи този анализ, Цветанов се оплака, че никой не говори за всички добрини, които е сторило правителството за добруването на българските граждани. После върна топката към проблемите на правоохранителната система във времето, в което тя бе под ръководството на социалистическата партия.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional