Свободата днес и тук 12 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Вторият човек в ДПС хвърля оставка и атакува Доган

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Николов

Касим Дал, една от най- силните фигури в ДПС, подаде оставка от Централното оперативно бюро (ЦОБ) на партията, като обвини за "колапса" й лидера Ахмед Доган.

Това бе официално обявено в сряда, след като седмици наред се носеха слухове, че Дал напуска партията. Депутатите от ДПС първоначално отричаха подобно нещо, а когато оставката стана факт, го обвиниха в подмолна дейност.

"Отдавна вървят приказки, че Дал обикаля по структурите, обявява как ще създава нови паралелни партийни структури, търси хора, които са недоволни. До този моменти считах, че това са слухове и интриги. Оказа се, че може би не съм бил съвсем прав. Вече не съм сигурен, че тези слухове не са верни", коментира пред репортери в парламента говорителят на ДПС Камен Костадинов.

Касим Дал дълго време бе смятан за един от най-близките на Ахмед Доган. В началото на миналата година Доган смени почти всичките си досегашни заместници и Касим Дал, Емел Етем, Юнал Лютфи и Йордан Цонев останаха само членове на тясното партийно ръководство – Централното оперативно бюро.

По време на посещението си през октомври миналата година турският премиер Реджеп Ердоган не се срещна с Ахмед Доган, но разговаря с председателя на групата за приятелство и сътрудничество между България и Турция в парламента, който е Касим Дал. Малко по-късно същия месец депутатът от ДПС Гюнай Сефер коментира пред вестник "Труд", че е време Ахмед Доган да сдаде лидерския пост и той да бъде поет от Касим Дал.

Доган виновен за изчезването на каузата "ДПС"

Напускайки ЦОБ, Касим Дал излезе с обръщение към организационните структури на ДПС, в което критикува Ахмед Доган и посочва, че партията е изпаднала в тежък вътрешнопартиен колапс и небивала изолация, но всички негови "бъдещи действия не може и не бива да са повод за разцепление или противопоставяне в партията".

"Държа да бъда разбран правилно - никога не съм имал, нямам и сега амбиции към лидерското място в ДПС, но моето основно обвинение е главно към председателя на партията, имайки предвид неговите действия и главно бездействие от последната една година", посочва Касим Дал.

Според него епизодичното появяване на Доган в централата на ДПС и пълното му отсъствие от дейността на парламентарната група допълнително "възпрепятстват нормалното функциониране и възприемане на партията в политическия живот на страната, допускайки той самия и партията като цяло на практика да бъдат тотално игнорирани в междупартиен и международен аспект".

"Откровеността ни принуждава да признаем и най-тежката последица от поведението на нашия Председател - изчезването на общата "КАУЗА ДПС", която отсъпи място на личните каузи за бързото материално обогатяване, без съобразяване с когото и каквото и да било", заявява Касим Дал.

"Всички бавно и полека се превръщаме в "мъжки секретарки"

"Примерът, който получихме от човека на най-висок пост в партията да се използват безскрупулно властта и хората като употребени салфетки е най-лошото, което можеше да се случи на партията, но видно от някои наскоро разсекретени документи на бившата ДС, това е било негово "символ-верую" още от далечната 1974-та година насам", посочва още дългогодишният зам.-председател на ДПС.

"Всички бавно и полека се превръщаме в "мъжки секретарки" и всеки е призван да избира своята участ според степента на собствената си морална търпимост", посочва Касим Дал.  Той очевидно визира унизителните квалификации, отправени от Доган по адрес на един от най-приближените му хора – бившия шеф на политическия му кабинет Ахмед Емин, който преди две години се самоуби при странни обстоятелства в "сараите" на Доган в Бояна.

Касим Дал настоява за за свикване на Централен съвет на партията, на който да се проведе нормална дискусия по всички наболели за ДПС проблеми.

"Не е давал видими признаци Дал за това, освен слуховете, които вървят от доста месеци за подмолна дейност, но аз считах досега, че той е човек, който не би се занимал с подмолни дейности и, ако има някакви претенции и проблеми към начина и стила на работа, би ги коментирал открито с колегите си. Не считах, че нараненото честолюбие за това, че не е заместник-председател може да надделее при взимането на едно решение, но се оказа, че съм бъркал", коментира още Костадинов.

Той не знаеше дали Дал ще подаде оставка от парламентарната група на ДПС, но не е напуснал Централния съвет на ДПС.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional