Свободата днес и тук 24 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

НС иска ДС-посланиците сами да се откажат от постовете си

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Народното събрание ще призове ДС-посланиците доброволно да се откажат задграничните си постове и ще подкрепи законодателни промени, които да доведат до ограничаване връзките между дипломатическата служба и Държавна сигурност. Това ще стане с декларация на парламента, която в сряда бе одобрена от външната комисия, а в петък ще бъде гласувана и в пленарна зала.

Против декларацията гласуваха само депутатите от Коалиция за България.

Сред мотивите на вносителите от ГЕРБ се посочват блокираната работа на дипломатическата служба и създаденият риск за авторитета на България, след като стана ясно, че 35 от действащите посланици са работили за репресивния апарат на бившия комунистически режим.

Външният министър Николай Младенов съобщи след заседанието, че предстои външно министерство да внесе пакет от промени в Закона за дипломатическата служба, но не уточни как ще бъде формулиран конкретния лустрационен текст.

До момента няколко такива текста в други закони падат в Конституционния съд.

Младенов каза още, че декларацията на НС трябва да бъде ясен сигнал към целия свят, а предстоящите законови промени ще отворят службата за млади и компетентни хора.

Засега не е ясно как ще завърши казуса с действащите посланици, след като правителството предложи те да бъдат отзовани, а президентът все още не е подписал нужните за това укази. Георги Първанов вече показа, че не приема бланкетно предложение, но обяви, че е готов да разглежда всеки конкретен случай. Този вариант обаче бе отхвърлен от премиера Бойко Борисов.

Младенов заяви, че предстои сериозен разговор с президента, който би трябвало да се случи след гласуването на декларацията в пленарна зала.

От БСП, която остава единствената опозиция на лустрацията, определиха декларацията за "ненужна и неуместна". Депутатът от левицата Ангел Найденов коментира, че тя се използва за алиби на вече предприети действия от правителството за отзоваване на посланиците. Той обвини ГЕРБ в двоен стандарт по отношение на партийните им назначения с минало в ДС и посочи, че декларацията е за вътрешнопартийна употреба в управляващата партия.

От всички общо 196 души, обявени от Комисията по досиетата, 90 и в момента са служители на Външно министерство. От тях 35-ма са посланици и постоянни представители, 8 са временно управляващи, четирима са генерални консули, седем оглавяват дирекции в министерството. Част от тях са назначени през мандата на ГЕРБ и по предложение на правителството на Бойко Борисов.

Правителството прие и решение за освобождаването на генералните консули, което не изисква президентска санкция, а Младенов съобщи, че в кратък срок ще бъдат проведени първите конкурси за назначаване на заместници. Досега за тези длъжности нямаше конкурсно начало.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional