Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Премиерът в СРС: "Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...”

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

"Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата..." Това заявява министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с шефа на митниците Ваньо Танов, според най-новите записи от подслушани телефонни разговори, оповестени в петък.

Разговорът, чиято стенограма е публикувана в сайта на "Гласове", е по повод акция на митничарите срещу собственика на бирената фабрика, която произвежда бирите "Леденика" и "ММ" и която по това време работи без лиценз.

По време на разговора си с Танов, премиерът му нарежда: "Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не...", което означава веднага да изтегли проверяващите от складовете на "Леденика".

Във флашката със записа, която е била предадена лично на зам.-главния редактор на в. "Галерия" и главен редактор на "Гласове" Явор Дачков, има и още един разговор на Борисов с Танов, както и обаждания на Танов до заместника му Антони Странджев и финансовия министър Симеон Дянков.

Всички разговори засягат именно скандалите около отнетия лиценз на бирата "Леденика" и ангажимента на Борисов да не "закача" боса й Михаил Михов.

Разговорите са водени в края на февруари или през март 2010 г., когато лицензът на фабриката в Мездра вече е бил отнет заради многобройни акцизни и данъчни нарушения.

В средата на февруари 2010 г. Танов подписва решение, с което се отнема лицензът на бирената фабрика за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки в Мездра.

Това става в рамките на операция "Совите" на финансовото министерство, в която бяха включени внезапни проверки на производители, вносители и търговци на акцизни стоки, както и на собственици на казина и игрални зали.

В пресата се появяват публикации, според които при внезапна проверка, осъществена от митническа мобилна група и служители на Териториално митническо управление Лом е установено, че липсват документи за извършване на дейност, липсва регистър "Дневник на складовата наличност", липсват измервателни уреди и охранителни заграждения на част от данъчния склад, като той граничи със склад на търговска фирма.

Проверката е установява също липса на автоматизирана система за отчетност, която да позволява извършването на контрол в реално време на постъпващите суровини, произведените и складираните акцизни стоки. В склада е имало монтиран един измервателен уред, който не е сертифициран и не позволява качествено измерване на преминалата акцизна стока. Въз основа на констатираните нарушения се прекратява действието на Удостоверение за регистрация на независима малка пивоварна.

В разговора с бившия си заместник Странджев Танов цитира думи на бизнесмена Михаил Михов: "Аз съм се разбирал с всички власти и съм си плащал и сега съм изненадан защо така се процедира с мене".

В отговор на това Странджев казва: "Той нека да си е плащал на предишните".
 

На 23 юли 2010 г. излиза съобщение от Агенция "Митници, в което се посочва, че лицензът на пивоварна "Леденика" е възстановен.

От стенограмите става ясно за разнобой между премиера Борисов и вицепремиера Симеон Дянков, който е искал фабриката да бъде запечатана веднага, след като наличните количества бира бъдат бутилирани. Стенограмата от разговора на Танов с Дянков предстои да бъде публикувана.

Михов, който е председател на Българската федерация по баскетбол и минава за близък на президента Първанов, очевидно е приятел и на Борисов. Двамата откриха баскетболна зала на 27 септември в София.

Явор Дачков обясни, че млад мъж, когото не познавал, му дал флашка с четирите разговора. Той допълни, че записите са изпратени в прокуратурата.

Малко след пресконференцията, на която шефовете на считания за близък до Алексей Петров вестник "Галерия" изнесоха стенограмите от разговорите, лидерът на ДСБ Иван Костов призова прокуратурата да изземе записите и да се направи анализ дали са автентични или не. Той изрази надежда да се окажат фалшиви.

Прокуратурата все още не се е произнесла по изнесените до този момент записи от разговори на Танов с министри и депутати.

Малко след пресконференцията, на която шефовете на считания за близък до Алексей Петров вестник "Галерия" изнесоха стенограмите от разговорите, съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов призова прокуратурата в "един много кратък срок" да каже дали това е автентичен запис или монтаж. Искаме истината, защото това са тежки обстоятелства, заяви той.

Премиерът Борисов и заместникът му Цветанов са в парламента, където се провежда изслушване за подготовката за "Шенген". По време на изказването си по темата Асен Агов от ДСБ се обърна към Борисов с думите: "Вземете го тоя телефон и го изхвърлете в коша. Моля да се вслушате в моя съвет."

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional