Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ревизия в енергийната стратегия допуска отказ от АЕЦ "Белене"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Влади Якимова

Актуализиран вариант на проекта за национална стратегия допуска отказ от изграждането на АЕЦ "Белене". В първоначалната формулировка за заложените проекти е настъпила промяна, според която ще има или АЕЦ "Белене", или VІІ и VІІІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Не искаме да затваряме нито една възможност, коментира по този повод министърът на икономиката Трайчо Трайков.

В същото време "Националната електрическа компания" (НЕК) и руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ) започват да правят финансов анализ за всеки етап от строежа на АЕЦ "Белене". Очакванията са до 2-3 седмици да има малко по-конкретна информация и повече яснота за цената на ядрената централа, съобщи изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов пред журналисти във вторник.

Съвет от независими експерти ще провери твърденията на физика Георги Котев, че при прехода от касети тип ТВС-М към касети тип ТВСА в блокове V и VI на АЕЦ "Козлодуй" е използвано ядрено гориво от преработен уран, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. В сформирания по заповед на министър Трайчо Трайков съвет влизат специалисти по ядрена техника и ядрена енергетика от Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", от Съюза на физиците в България, технолог по контрола в българската атомна централа и атомен физик. Целта на съвета е максимално прозрачно да проучи тезата на Котев и в двумесечен срок да изготви доклад до министър Трайков, който да съдържа констатации и предложения.

В края на ноември 2010 г. между българската държавна компания и собственика на АСЕ – "Росатом", бе подписан меморандум за създаване на проектна компания за АЕЦ "Белене". Според документа до края на март 2011 г. това дружество трябва да бъде създадено с гарантирано 51 процентно участие на НЕК, по 1 процент ще се дадат на френската "Алтран" и финландска "Фортум", с опция последната да получи до 25 на сто, а каквото остане (най-вероятно 47 на сто) ще е за "Росатом".  

До края на септември пък трябва да приключат преговорите с АСЕ за крайната цена на проекта. Офертата, с която АСЕ спечели търга за изграждането на АЕЦ "Белене", е 3.997 млрд. евро, но отделно трябваше да се договори оскъпяването на проекта според инфлацията.

Двете страни обаче все още нямат съгласие за това как да се индексира цената, което се изтъква от София като основна пречка за напредък на проекта.

Премиерът Бойко Борисов поиска от руснаците твърда цена, която да не промени и с лев през годините. "Росатом" предложи фиксирана цена от 6.298 млрд. евро, но България настоява за максимум 5 млрд. евро.

Сега ще направи детайлна обосновка на всички 150-170 позиции за извършване на строително-монтажни дейности, доставка на материали и други разходи. "Тогава ще видим дали това, което иска руската страна, е актуално", каза шефът на НЕК. Той обаче посочи, че в последно време цените на металите са поскъпнали драстично, което може да се използва като аргумент от руснаците.

Докато не се постигне споразумение за цената на ядрената централа не може да се коментира руското предложение за кредитиране на проекта с 2 млрд. евро, коментира още Красимир Първанов.

В момента "Белене" се развива по начин, който гарантира обосноваността на взетите решения на всеки етап, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По думите му, ако в крайна сметка се реши проектът АЕЦ "Белене" да не бъде продължен, то тогава е отворена опцията за строителството на двата нови блока в АЕЦ "Козлодуй". Ние не искаме да затваряме нито една възможност, допълни Трайков.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional