Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Енергетиката – лошо управление, политическа приватизация и корупция

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислава Пеева

Българската енергетика се управлява лошо, без ясно обоснована национална стратегия, при конфликт на интереси на най-високо политическо равнище и съмнения за корупция. Извършена е политическа приватизация на активи и е даден безконтролен достъп на съмнителни структури. Липсва адекватен независим надзор над сектора и се извършват злоупотреби с монополно положение за сметка на потребителите. Правителството си поставя прекалено оптимистични и множествени цели, без да им е направена финансова обосновка. Това са част от констатациите на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), направени в представения във вторник в Народното събрание анализ за тенденциите и политиките в българската енергетика.

Държавните компании изтласкани извън печеливши пазарни сегменти

Държавните енергийни предприятия се товарят с множество инфраструктурни проекти и социални функции, които ограничават инвестиционните им възможности. В същото време държавните компании са изтласкани извън печелившите пазарни сегменти от частни интереси, пише още в доклада. Според неговите автори две от структуроопределящите дружества на българската енергетика – НЕК и "Булгаргаз", са в критично финансово състояние. Те са в ликвидна криза и декапитализирани въпреки подобренията след свиването на разходите през 2010 г.

В отговор министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков повтори тезата, че лошото финансово състояние на НЕК е заради разходите кредитите за АЕЦ "Белене" и хидровъзела "Цанков камък", а при "Булгаргаз" заради политиката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Експертите на ЦИД посочват също, че АЕЦ "Белене”, който е най-големият инфраструктурен проект в историята на България, съдържа всички порочни практики в енергийния сектор и в управлението на държавните предприятия в България през последните 20 години. "Проектът захранва силно ядрено лоби, обединяващо енергийни експерти, политици и множество частни фирми, което се стреми да монополизира ядрените политики и обществения дебат", пише в доклада.

Трайков от своя страна посочи, че в последните 20 години у нас няма правителство, което толкова много да е коментирало намеренията си. Той обаче призна, че българската енергетика е неконкурентоспособна и създава предпоставки за корупционни практики

По повод заявлението на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров, който е и зам.-председател на парламентарната икономическа комисия, че правителството изоставя драстично с приемането на нова енергийна стратегия и с поправките в законите за енергетиката и за възобновяемите енергийни източници, Трайков каза, че няма да се поддаде на трика за спешност.

Повечето обществени поръчки в енергетиката са манипулирани

Министърът заяви също, че няма да се правят търгове без обществени поръчки, каквато е една от останалите основни забележки на ЦИД. Според експертния анализ около 56 % от всички процедури за обществени поръчки в енергетиката не са конкурентни и публични, а са манипулирани и при провеждането им се оказва служебен и политически натиск.

"Ако се вземат предвид и договорите, сключени без процедура за обществена поръчка, ще се види, че избягването на пазарната конкуренция е по-скоро правило, отколкото изключение", смятат анализаторите на организацията.

Йордан Георгиев, един от двамата директори на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), под чиято шапка са всички енергийни активи, възрази на критиките като изтъкна, че холдингът досега е върнал и отказал на дъщерните си дружества множество процедури за такива търгове заради тяхната нецелесъобразност. Той също така посочи, че БЕХ се стреми да засили борсовите сделки, без да обясни какво точно има предвид.

Три приоритета

По време на дискусията Трайков очерта три приоритета в енергийната политика на правителството през 2011 г. - преструктуриране на сектора, така че да отговаря на изискванията на ЕС; балансиране на възобновяемите енергийни източници след бума на заявките за инвестиционни намерения в този подотрасъл; реализация на енергийните инфраструктури проекти, за които страната ни е поела ангажимент, според финансовите си възможности и договорките.

Мартин Димитров разкритикува именно за липсата на финансова оценка за енергийните проекти и по-специално този за АЕЦ "Белене", който не е съобразен с икономическите възможности на страната.

Именно за това се правят прединвестиционните проучвания, за да се отсеят реалните проекти, коментира по-късно пред журналисти министър Трайков. Той напомни, че в момента се водят разговори с руския изпълнител на бъдещата атомна централа за цената, за да се вземе крайното решение в кои проекти ще се инвестира.

Според ЦИД правителството трябва да се откаже от проекта за нефтопровода "Бургас-Александруполис", тъй като съоръжението не може да изплати вложенията от 200-300 млн. евро, които трябва да направи България.

АЕЦ "Белене" – неефективен и с риск за финансовата стабилност

Анализът посочва, че като неефективен и необоснован от икономическа гледна точка се очертава и АЕЦ "Белене". Според експертите цената на ядрената централа вероятно ще стигне 10-12 млрд. евро, и инвестицията застрашава финансовата стабилност на държавата.

Те смятат също така, че правителството няма ресурса да участва и в двата проекта за газопроводи – подкрепяния от ЕС и САЩ "Набуко" и руския "Южен поток", и трябва да избере един от тях. Изтъкнато бе, че "Южен поток" не отговоря на изискванията на ЕС за гарантиран достъп на трети страни до тръбата.

"Нещата се подобряват, не са най-оптимални, но се върви в тази посока"

Относно преструктурирането на БЕХ, чието закриване като "паразитна структура" бе обявено в началото на април 2010 г., но после се оказа, че ще се реформира, Трайков заяви, че вариантите се обсъждат с Европейската комисия и визията "ще бъде окончателен факт, когато бъде огледана от всякъде и бъде взето решението".

Георгиев обясни, че през март трябва да приключи отделянето на системните оператори – Електроенергийния и "Булгартрансгаз". "Нещата се подобряват, не са най-оптимални, но се върви в тази посока", допълни шефът на БЕХ.

Докладът на ЦИД бе определен от бившия министър на икономиката и енергетиката и депутат от БСП Румен Овчаров като "елементарен и некомпетентен опит да се подкрепят политическите тези на управляващите".

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional