Свободата днес и тук 19 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Експертизата на МВР: Би могло записите да са манипулирани

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Диян Нейков

Записите на разговорите на шефа на митниците Ваньо Танов не са оригиналните специални разузнавателни средства (СРС), а са презаписани и върху тях е оказана допълнителна манипулация.

Това пише в заключението, разпространено от прокуратурата в сряда. Фоноскопската експертиза на диализите е изготвена от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР.

Според експертите представените за изследване звукозаписи не са оригинали, а са презаписи на телефонни разговори, направени от едно устройство на друго (най-вероятно възпроизведени чрез компютър и записани от друго звукозаписващо устройство), при което е привнесен допълнителен фонов шум от устройствата и от акустичните среда на помещението.

При презаписите е извършено и премодулиране на сигнала, което се изразява в изкривяване на амплитудно-честотната характеристика.

При изследване на звукозаписите се откриха множество неестествени отклонения от амплитудата и честотата на сигнала.

При изследване на потока на речта, смисловото съдържание и интонационния контур на провежданите разговори, на отделни места се констатира нарушение на параметрите в областта на синтаксиса, стилистиката и интонацията, пише в заключението.

На места в звукозаписите се открива пропадане на отделни звукове в началото, средата или края на думите.

Описаните по-горе отклонения, както в амплитудно-честотните характеристики, така и в областта на синтактичните, стилистичните и интонационните особености, биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите.

Привнесеният допълнителен фонов шум и изкривяването на сигнала ограничават възможностите за изследване и откриване на признаци за манипулация и монтаж върху изследваните звукозаписи.

От прокуратурата уточняват, че разследването продължава и се провеждат разпити на всички лица, имащи отношение по случая. Очаква се изготвянето и на други експертизи – компютърни, фоноскопски, включително и с участието на експерти от БАН.

От прокуратурата съобщават, че са публикували заключението на експертите в сряда вечерта предвид засиления обществен интерес. По-рано същия ден говорителят на прокуратурата каза пред Mediapool, че експертизата ще е готова евентуално в петък.

Междувременно парламентарната комисия за контрол на СРС съобщи, че шефът на митниците Ваньо Танов е бил подслушван законно със СРС-та по искане на прокуратурата.

От прокуратурата уточниха, че оповестеното заключение касае само разговорите между Танов, премиера, финансовия министър и бившия заместник на Танов (по случая "Мишо Бирата"), както и диалозите между Танов, Дянков и зам.-финансовия министър Владислав Горанов (в които Цветанов е набеден за "чадър" над контрабандата).

Експертизата не касае другата порция изтекли записи – на шефа на митниците с депутата Искра Фидосова. Тоест, експертизата е на записите, разпространи от вестник "Галерия", за които зам.-главният редактор Явор Дачков твърди, че са получени на флашка – единия път по пощата, втория път лично от непознат мъж.

Отделно от това партия РЗС пусна писмени стенограми от разговори на Танов с депутатите Искра Фидосова и Менда Стоянова. Впоследствие РЗС разпространи аудиозапис само на диалога Танов – Фидосова. Този с Менда Стоянова, за който Танов казва, че е 99.9% фалшификат, бил даден на експерти.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional