Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Комисията по досиетата може да освети висши кадри на разузнаването

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Комисията по досиетата ще обяви около 50 висши кадри на бившите тайни служби, ако бъде прието предложение на Синята коалиция за промени в Закона за разкриването на принадлежност към Държавна сигурност. Това съобщи председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов в сряда.

Според предложението, внесено от Иван Костов и Йордан Бакалов, от закона трябва отпадне параграф 12, според който не се осветяват началници на отдел или сектор в служба "Военна информация" към министъра на отбраната и в Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 г.

Четирима от институт за помирение и арбитраж са работили за ДС 

Комисията по досиетата обяви в сряда, че четирима ръководни кадри в Национален институт за помирение и арбитраж а работили за Държавна сигурност. Директорът на института Кирил Александров е била щатен служител на Първо главно управление на ДС. Името му вече е излизало при проверката на Националния осигурителен институт. Евгений Иванов, член на Надзорния съвет, е бил негов колега в ПГУ. Името му излезе в проверката на дипломатите. Константин Симеонов, член на Надзорния съвет в периода 2002 – 2003 година, е бил щатен служител на ГСУ. Обявяван е и в рамките на проверката на дознателите и следователите.

Цветан Томов, щатен служител на ДС, пък е бил член на Надзорния съвет през 2002 година.

Законовото предложение трябваше да бъде гласувано в парламентарната вътрешна комисия, но това не стана поради липса на кворум.

Председателят на комисията Анастас Анастасов от ГЕРБ коментира, че управляващите вероятно ще подкрепят предложението на Синята коалиция. Според Анастасов въпросният параграф е извън логиката на целия закон. Срещу промените традиционно ще гласуват депутатите от БСП.

Ако поправките минат в пленарна зала, ще бъдат осветени хората, управлявали мрежите от сътрудници преди 1989 г. ислед това заемали едни от най-високите длъжности в разузнаването след промените.

В подкрепа на предложението се обяви и Евтим Костадинов. Той съобщи още, че вече тече проверката на служителите в НРС и Служба "Военна информация" към МО. До края на месеца се очаква да излязат данните от военното разузнаване. До края на юни пък се очаква да бъдат обявени резултатите от проверката на кредитните милионери.

Евтим Костадинов коментира и провокативните въпроси на РЗС към премиера Бойко Борисов какво му говори агентурният псевдоним "Буда".

Председателят на Комисията по досиетата съобщи, че до момента не е засичан такъв псевдоним и не знае да има подобен.

Премиерът Бойко Борисов е бил проверяван от комисията, но името му не е било обявявано. Той обаче е споменавал пред Mediapool още преди изборите през 2009 г., че като пожарникар се е подписвал под ведомост, на която пише ДС.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional