Свободата днес и тук 02 Април 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България и Румъния да влязат в "Шенген" първо само с въздушните си граници

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Унгарското председателство на Европейския съюз обмисля възможността за частично присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство през март. Това съобщи началникът на отдел "Шенген" в румънското министерство на вътрешните работи Мариан Титулеску, цитиран от Медиафакс в петък.

Предложението е двете страни да влязат в пространството на свободно движение първоначално само с въздушните си граници.

В четвъртък Франция и Германия потвърдиха ветото си върху членството на двете страни в "Шенген" и поискаха обвързването му с резултатите от борбата с корупцията и съдебната реформа. Според европейски дипломати освен Германия, Франция и Холандия още дузина правителства споделят тази позиция.

Жозеф Дол допусна, че може България и Румъния да бъдат разделени за "Шенген"

Според Европейската народна партия (ЕНП) не трябва да бъдат добавяни други правила за членството на България и Румъния в "Шенген" извън първоначално предвидените, съобщи Аджерпрес в петък.

Председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол каза също, че не би искал Румъния да бъде разделена от България в процеса на присъединяването.

Още

В петък и Финландия обяви официално, че е срещу приемането на София и Букурещ през март.

Според румънския чиновник предвид положителните доклади за въздушните граници на Румъния и България, е възможно двете страни да влязат в Шенгенското пространство на първия етап само с тези елементи, а по-късно да се вземе решение за цялостното присъединяване. Имало е подобни прецеденти като присъединяването е ставало първо със сухопътните и морските граници, а по-късно с въздушните.

Не е ясно дали предложението за поетапно влизане на двете страни в "Шенген" на Унгария е съгласувано и с другите страни членки.

За разлика от Букурещ София все още не е изпълнила техническите критерии за членство, което, според уверенията на българските власти, трябва да стане до март. Последната проверка на сухопътната граница констатира недостиг на персонал, на екипировка, липса на фиксирани пунктове за наблюдение по южната граница на България.

В петък унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер декларира за пореден път подкрепата на унгарското председателство на ЕС за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Пинет заяви пред българския си колега Цветан Цветанов в рамките на срещата на вътрешните министри на страните от общността, която се провежда в унгарската столица, че крайната цел на Унгария е политическото решение за присъединяване да бъде взето в рамките на нейното председателство на съюза и реалното членство на страната ни да бъде факт през 2011 година.

Унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер е поискал от германския си колега Томас де Мезиер да дефинира опасенията на Германия по отношение на присъединяването на Румъния и България към Шенген, съобщи още Медиафакс, цитирана от БТА.

Преди ден Мезиер заяви, че има много недостатъци и критики към съдебната система и корупцията в двете страни. Германия обяви, че ще продължи да се противопоставя на присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона, докато двете страни не разсеят безпокойството за ендемичната корупция, която ги измъчва.

В петък Финландия стана поредната страна от Шенгенската зона, която официално се противопостави на присъединяването на България и Румъния. Позицията бе обявена по време на посещението на френския министър по европейските въпроси Лоран Вокие в Хелзинки.

На съвместна пресконференция финландският министър по европейските въпроси и имиграцията Астрид Торс заяви, че Румъния и България са свършили добра работа досега в спазването на изискванията за присъединяване към Шенген, но трябва да се направи още.

”И двете страни трябва да предприемат конкретни действия за засилване на борбата с корупцията и престъпността", каза тя.

Вокие приветства тази позиция. ”Много важно е за нас, че днес (четвъртък - бел. ред.) за пръв път финландското правителство заяви официално, че има съмнения, че правителствата на Румъния и България са готови да се присъединят към Шенген сега", каза френският министър.

препечатано от mediapool.bg

 

  


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional