Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ЕИБ готова да финансира дела ни от 1.2 млрд. евро в "Набуко"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е готова да финансира чрез банкова гаранция българския дял от 1.2 млрд. евро в европейския проект за газопровода "Набуко", съобщи премиерът Бойко Борисов в петък след среща с президента на банката Филип Мейщад.

"На нашите колеги от "Синята коалиция" мога да кажа, че към днешна дата имаме 100% осигурено финансиране за проекта НАБУКО, в момента, в който кажат дайте парите, ние сме готови веднага да ги преведем”, заяви Борисов.

Едно от условията на "сините" за подкрепа към правителството е даване на приоритет на проекта "Набуко" пред руския проект "Южен поток".

Бойко Борисов съобщи още, че четирите лота на магистрала "Струма" ще бъдат финансирани от ЕИБ. Магистралата ще се строи със средства от ОП "Транспорт", като ЕИБ трябва да осигури българската част от финансирането. 

"Следващия месец ще започнем техническа помощ за подготовка на магистрала "Струма". Това е не само български, но и европейски приоритет", заяви Филип Мейщад.

Бойко Борисов каза, че "Струма" ще бъде построена за около четири години.

Премиерът очаква страната ни да получи около 2.2 млрд. евро за магистрали, от които за "Хемус" - около 1 млрд. евро.

Борисов каза още, че ЕИБ ще предостави експерти, които да наблюдават и да контролират проектите в България. Мейщад коментира от своя страна, че за да ускори усвояването на структурните фондове, България трябва да има готовност с проекти, а банката ще подпомогне страната с експерти

Премиерът посочи, че в лицето на Мейщад и ЕИБ България разполага с още един лобист за включването на магистрала "Хемус" в списъка на проектите с право на европейско финансиране. За да илюстрира това, премиерът показа карта на България, носена от екипа на Филип Мейщад, в която присъстваха магистралите "Хемус" и "Черно море", която трябва да бъде изградена между Варна и Бургас.

Бойко Борисов коментира още, че ЕИБ застава зад България при усвояването на еврофондовете и това гарантира бързина, прозрачност и експертиза.

"Следващите няколко години очакваме изключително бързо усвояване на фондовете, строителство, което ще осигури работни места и в следващите години ще даде възможност на държавата да диша", каза още премиерът.

от mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional