Свободата днес и тук 07 Октомври 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

СРС, вот на доверие и заключения

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Александър Колев, False Flag

През последните седмици в България наблюдавахме серия от събития с предизвестен край. Поредният политически скандал в новата история на Република България все пак беше сравнително ползотворен, тъй като някой премълчавани факти излязоха в публичното пространство.

ГЕРБ не е монолитна партия

Въпреки че това не би трябвало да е изненада, за всеки запознат с вътрешната организация на партията, на преден план изпъкнаха търкания и „лагери” между двамата вицепремиери Цветанов и Дянков. Едно подобно неразбирателство на най-високите етажи, говори и за оформяне на различни групи по интереси и влияние в рамките на самата партия, които до края на управлението ще стават все по-големи. Все по-усилено се говори и за това, че самия Борисов не се интересува от структурите на партията, което допълнително усилва вътрешния процес на разделение.

Борисов няма пълен контрол над случващото се в държавата

От около две години циркулира от страна на опозицията мнение, че едва ли не Борисов държи държавата под своя стоманен ботуш. За съществуването на този мит голяма роля имаше и самия премиер, чието вманиачено следене и включване в сутрешни блокове, политически предавания и откриване на нови обекти, създаваше илюзия, за пълен контрол. Начинът, по който се разви скандала със СРС-тата, от тяхното записване, изтичане в медиите и последвалите събития говорят, за да доста трудна битка между правителството и големите фигури, стоящи зад двадесет години на политическа корупция. Вотът на доверие също създава илюзия за стабилност и контрол, което е доста фантастично описание за все по-нарастващата симбиоза между двете парламентарни групи на ГЕРБ и Атака. Борисов все още е премиер, но в действителност, но поне за момента борбата срещу организираната престъпност изглежда невъзможна за печелене, а политическия капитал на правителството продължава да се изчерпва с бърза скорост. Още няколко подобни скандала и става възможно ГЕРБ да изгубят позиции на местните избори и да не вземат президентското място – развой на събитията, при който правителството на Борисов, ще се окаже обречено.

„Галерия” и „Шоуто на Слави” са официозите на опозицията

Ролята на вестник „Галерия” и „Шоуто на Слави” в този скандал, говори достатъчно за амбициите на хората, стоящи зад тях. „АБВ” и „РЗС” са политическите структури на опозицията. Георги Първанов, Алексей Петров и Яне Янев са нейните лидери. Явор Дачков и Слави Трифонов са медийните й лица.

Българското общество окончателно изгуби интерес към случващото се

Избирането на ГЕРБ на власт беше много сериозен завой на България спрямо последните десет години на страната. През този период, доминиран от Първанов като президент бяха положени много усилия за притъпяване на обществения интерес от политическия живот в страната. Многократно беше повторена тезата за нуждата от „експертно правителство” и липсата на смисъл от политически партии. Възхода на ГЕРБ беше в основата на връщането на този обществен интерес обратно към политиката, а медиите отговориха на аудиторията с много репортажи, статии и тематични предавания. През втората половина на 2010-та този интерес постепенно изчезна, заедно с шумните акции на МВР, презентациите с хранителни продукти на Дянков и розовите автомобили на военно министерство. Записването на премиера на една страна, лобиращ за протекция на приближен до президента спонсор е огромен скандал. В една нормална страна, това би довело до падане на правителството, импийчмънт на президента, предсрочни избори и огромно разчистване из полиция, прокуратура и служби, допринесли за случилото се. Всички предпоставки за подобно развитие ги имаше – първоначалната реакция на Борисов беше на объркан човек, очакващ най-лошото, Първанов не обели и една дума за случващото се, опитвайки се да се дистанцира, а медиите започнаха мащабно отразяване. И правителството, и президента и медиите очакваха някаква обществена реакция за случващото се, която да им подскаже как ще се развие ситуацията. Това въобще не се и случи. Нямаше протести, гневни реакции или дори по-особена гледаемост на репортажите. Рейтинга на правителството спадна, но все още е много далеч от сринатите резултати на опозицията. Интересът към случващото се е толкова нисък, че дори няма смисъл от дежурното подаване на оставка от страна на някоя от фигурите под премиера и президента. Няма никакъв натиск върху вътрешния министър, нито председателя на агенция митници или ДАНС, нито този на комисията за контрол над СРС, нито прокурора издал разрешенията за нерегламентирано подслушване на Танов (а и Борисов), че някой от тях да поеме отговорност за случилото се.

Единственият пострадал от случващото се е Александър Пенов, председателя на правния съвет на президента и частен адвокат на приближения до президента „Мишо Бирата”. Той беше освободен, тъй като Първанов логично очакваше сериозни последствия от случващото се. Имайки в предвид, че президента е човек, който и през двата си мандата е „покривал” и „защитавал” свои приближени в подобни скандали, чрез това уволнение доста ясно проличава безпокойството на Първанов от скандала.

Какво ще се случи оттук нататък е трудно да се прецени. Единственото сигурно е, че 2011-та ще е доста наситена със събития година в политически план, но дали обществото ще се интересува от тях е въпрос с повишена трудност.

Източници на снимките:

http://www.capital.bg/shimg/zx660y371_1029316.jpg

http://www.capital.bg/shimg/zx660y371_1029320.jpg

http://www.capital.bg/shimg/zx660y371_1029323.jpg

Блогът на Александър Колев - http://falseflag.eu/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional