Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Нема такава държава? Ай сиктир!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Калин Караиванов

Директно на темата - в столично училище преподавателката по български език и литература дала на деветокласниците да пишат за домашно анализ на песента "Нема такава държава", изпълнявана от народния трибун Слави Трифонов. Брей, запитах се, дотам ли стигна нивото на образованието ни? По български език гимназисти да изучават някаква "патриотична" песен с бунтарско заглавие. И за да не изоставам от актуалните социални проблеми, с които се занимават гимназистите, изслушах тази явно така важна за обществото песен. Ех! Защо?!

Защо г-н Трифонов се вживява в ролята на народен будител и загрижено пита уважаемите зрители "Спите ли?". Може би се има за новия Ботев, който написа "Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз робска люлка люлее?". Е, ако е заради това, явно наистина трябва творчеството му да се изучава в училищата.

Защо г-н Трифонов си позволява да остроумничи с "поздравявам майките на нашите ръководители" и "поздравявам главните редактори и техните заместници"? Доста оригинално. И без желание да съм адвокат на "поздравените", се изкушавам да поздравя най-сърдечно него и всичките му сценаристи. И още нещо - плюе срещу медиите, а той къде работи? Или неговата медия е пример за обективност?

Защо г-н Трифонов се гнуси от "довчерашни мухльовци, а днеска дупета"? Да не би пред огледалото да е писал текста?

Защо г-н Трифонов се възмущава, че "в тая държава всичко е проституция"? Хайде, моля ви се, точно пък той да протестира срещу меркантилността...

Защо г-н Трифонов протестира срещу "силиконов живот, силиконови цици, силиконови мечти"? Та нали точно неговото шоу се скъса да кани всички знайни и незнайни фолктруженички, загорели за евтина слава. И защо плюе в собствения си двор - та нали точно той беше един от знаменосците на чалгата, в която царува силиконът?

Защо г-н Трифонов го е яд, че "двама-трима студенти уморено протестират, няма шанс тук за тях - най-добре да емигрират"? И като емигрират, какво ще стане, ще цъфне и върже родната България ли?

Защо г-н Трифонов реди "На трибуната качва се некъв педераст. Педераст, педераст, но облечен във власт"? Та нали същите тези "педерасти" от неговото диванче призоваваха за "широк обществен дебат" и се хвалеха с "обръчи от фирми"...

Защо г-н Трифонов се ядосва, че "Изведнъж става ясно, че са пълни с имоти"? Може би на власт трябва да са безимотни ли? И точно той ли има наглостта да говори за имоти, след като му беше забранено да строи върху градинка в София?

Защо г-н Трифонов пита "Не ви ли омръзна да ви лъжат на дребно? Не ви ли омръзна да живеете бедно"? Омръзна ни. И точно затова рейтингът на шоуто му е на това ниво. А за това, че живеем бедно - да не ни мисли нас, той нали е добре.

Защо г-н Трифонов се чуди "Толкова ли е трудно да живеем нормално?". Кои сме тези "ние"? Прощавайте, но той "ненормално" ли живее?

И накрая най-важният въпрос: Защо, по дяволите, г-н Трифонов се възмущава, че "Нема такава държава?". Нали това е държавата, в която псевдопатриоти имат възможността публично да се възмущават от сънародниците си като в поговорката "Крадецът вика дръжте крадеца!". Нали това е държавата, в която същите тези "шоумени" се къпеха в народна любов с чудни хитове като "Комбайнеро интелигентска", "Тайсън кючек", "Едно Ферари с цвят червен" или "Френската гимназия". Та нали това е държавата, в която е възможно учиндолски младеж да продава мартеници в подлеза на НДК и след 15 години да работи в модерно студио в същото НДК на пъпа на София!

Но, в интерес на истината, на финала трябва да се признае нещо. Вярно е! Вярно е, че нема такава държава, щом "Нема такава държава" е възможно да заплени т.нар. учители, които в час по български да занимават учениците с подобни образователни произведения.

От: http://www.novinar.net/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional