Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Четири години затвор за Мария Мургина

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Степан Хиндлиян

Четири години затвор получи във вторник бившата шефка на НАП Мария Мургина. Тя бе призната за виновна от Софийския градски съд (СГС) за престъпление по служба и за оказване на принуда на ексначалника на данъчните в Силистра Милена Цолчовска. Магистратите оправдаха Мургина по друго обвинение за престъпление по служба, както и обвинение, че не е декларирала имот в Созопол пред Сметната палата.

След прочитането на присъдата във вторник Мургина запази мълчание пред медиите, а прокурор Маргарита Немска заяви, че ще протестира решението, той като смята, че подсъдимата трябва да бъде наказана по всички пунктове на обвинението.

Съдът нареди още Мургина да не заема висша държавна длъжност за срок от 6 години. Освен това тя ще трябва да плати 10 000 лева на Цолчовска за нанесени неимуществени вреди. Разноските по делото за около 2 000 лева също ще излязат от джоба на Мургина, която трябва да изтърпи наказанието си при първоначален общ режим в затворническо общежитие от отворен тип. Все пак до влизане на присъдата в сила Мургина остава на свобода срещу "подписка".

Бившата шефка на приходната агенция бе призната за виновна, защото е нарушила закона за НАП като е дала устни указания на главен инспектор от дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" да промени констатациите в ревизионен доклад, свързани с увеличение на финансовия резултат на фирма. Вследствие на тези действия на Мургина от фирмата не е събран корпоративен данък за 1.32 млн. лв.

Именно по това обвинение Мургина бе осъдена на четири години затвор.

Съдът прецени, че Мургина действително е принудила Милена Цолчовска да подаде молба за напускане от началническия пост на данъчните в Силистра, защото в противен случай щяла да бъде уволнена дисциплинарно.

При това положение съдът определи общо наказание от четири години затвор.

Бившата директорка на НАП бе оправдана по другите две обвинения - за незаконно опрощаване на данъчни задължения от 11.5 млн. лв. на фирма на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, както и за укриване на имот в Созопол.

Развръзката на процеса обаче все още предстои, тъй като трябва да се произнесе по-горна инстанция.

Делото срещу Мургина започна в ДАНС по време на старото ръководство на агенцията. Публичните обвинения изнесе лидерът на РЗС Яне Янев, който тогава беше полуофициален говорител на ДАНС.

В началото на 2009 г. тя бе принудена да подаде оставка като шеф на НАП, след като й бе отнет допускът до класифицирана информация.

Според неофициална информация разследването срещу Мургина е започнало но инициатива на Димитрина Захаринова, която бе съветник по финансовите въпроси на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Преди да постъпи на работа в ДАНС Захаринова бе високопоставен служител в НАП.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional