Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Няма диалог с президента за посланиците с досиета, има реакции от приемащите страни

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева съобщи във вторник, че не й и е известно да има диалог между правителството и президента Георги Първанов за отзоваване на посланиците, работили за Държавна сигурност, но отбеляза, че вече има реакции от приемащите страни.

Тя за пореден път отхвърли и искането на държавния глава да се разглеждат всички конкретни случаи и да се решава за всеки отделно.

В края на декември правителството предложи на президента да отзове 33 -ма посланици, за които Комисията по досиетата обяви, че са сътрудничили на бившата ДС. Предстои същото да бъде поискано за още двама посланици, чиито имена излязоха по-късно. За тяхното освобождаване обаче е необходим указ на държавния глава.

В неделя обаче той заяви, че след като се е запознал с половината от справките, представени му за дипломатите, сътрудници на ДС, се е уверил, че само за един има сведения за "морално укорими действия" и той ще подпише указ за отзоваването му. За останалите, с чиито досиета се е запознал, Първанов смята, че няма причини да бъдат отзовани, пък и за повечето от тях приемащата страна е знаела какви са и е приела това положение.

"Позицията на МВнР е ясна – става дума за половината от активно работещите в момента на високи позиции български дипломати. Тази ситуация създава огромно недоверие в тях както от страна на нашите партньори, така и въобще на обществата, в които те трябва да работят. Тази критична маса е поставила българското външно министерство в състояние да не може да изпълнява голяма част от функциите си", заяви във вторник Чернева.

Говорителят на министерството обясни, че има реакции от приемащи страни, но отказа да посочи от кои.

"Хипотезата за разглеждане на случай по случай можеше да бъде актуална преди години. Вероятно най-късно през 2006 г., когато е приет Законът за досиетата, президентът е можел да поиска да прочете тези папки, което той очевидно тогава не е направил. Към настоящия момент количеството, за съжаление, ни поставя в ситуация, в която трябва да действаме анблок", коментира Чернева.

В момента външното министерство подготвя промени в Закона за дипломатическата в Закона за дипломатическата служба, които да предотвратят изпращането на задгранична работа кадри на ДС. Чернева отказа да коментира конкретните текстове. Малко вероятно обаче е в закона да влезе лустрационен текст, след като подобни предишни опити в други закони падаха в Конституционния съд.

Чернева съобщи още, че процедурата за обявяване на конкурс за 12 генерални консули вече е започнала. Публикуването на обявите ще стане в сряда както в два всекидневника, така и на официалната страница на МВнР.

Едно от изискванията към кандидатите е за писмено съгласие за извършване на предварителна проверка от Комисията по досиетата за съпричастност към структурите на бившата Държавна сигурност.

Подборът ще се извършва от комисия, в която са включени хора с дипломатически опит и независими външни лица. Съставът на комисията ще бъде оповестен в обявлението за конкурса.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional