Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Парното в София поскъпва заради занемарени ремонти

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

"Топлофикация-София" е занемарила съществено след 2004 г. поддръжката и ремонтите на топлопреносната мрежа, заради което и в последните месеци са зачестили авариите на дружеството и потърпевши са клиентите. Докато през 2000 г. е имало 552 пробива в мрежата, през 2006 г. те са 569, а през следващите години нарастват, за да стигнат до 732 аварии през миналата година. През 2004 г. са били подменени 36 км от мрежата с пари от Световната банка, после ремонтите намаляват и през 2006 г. е сменен само един километър при нужна подмяна минимум на 20 км годишно, установила проверка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Това е закономерна тенденция, свързана с по-малкото инвестиции на топлофикацията в мрежата, каза във вторник пред журналисти Ангел Семерджиен, председател на комисията, която години наред режеше исканите от дружествата в сектора инвестиции, за да натиска цените на топлоенергията и топлофикациите предупреждаваха, че ще се стигне до ръст на авариите.

При столичното парно обаче има и неизпълнение на размера инвестиции, предвидени за 2010 г. и вкарани като част от цената в платените от изрядните софиянци сметки. За 2010 г. одобрените от ДКЕВР разходи за ремонти са 3.953 млн. лв., а дружеството е вложило 3.071 млн. лв. Според регулаторния шеф е възможно и просто дружеството да е спестило пари от по-евтини материали, а на практика да е изпълнило планираните ремонти. Това ще се проверява тепърва.

"За съжаление не сме били толкова наблюдателни, за да установим по-рано, че авариите в София се увеличават. Мислехме си, че мрежата на столичното парно е на сравнително добро ниво", каза Семерджиев.

Сега регулаторът смята да увеличи двойно разходите на ремонти на столичното парно, за да се преодолее повишената аварийност, става ясно от думите на Семерджиев. Това вероятно ще стане с одобрението на петгодишния инвестиционен план на "Топлофикация-София", който се очаква да влезе за разглеждане в ДКЕВР до края на януари.

Повишените инвестиции в мрежата на софийското парно със сигурност ще доведат до поскъпването на топлоенергията, но според Семерджиев отражението върху цените няма да е съществено.

Миналата седмица обаче шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов заяви, че тенденцията за повишаване на световните цени на нефта и на алтернативните горива вероятно ще се отрази върху формулата за изчисление на цената на руския газ и е възможно да има поскъпване на суровината, с който работят топлофикации.

Председателят на ДКЕВР каза, че до този момент в комисията не са постъпвали жалби срещу по-високите сметки през декември, но е получил устни от свои приятели. "Смятам, че до абонатните станции всичко е изрядно. Проблемът идва от дяловото разпределение в повечето случаи", каза Семерджиев. Той допълни, че е въпрос на разбирателство между съседите в даден блок да не се стига до толкова високи сметки.

Според шефа на столичното парно Стоян Цветанов високите декемврийски сметки за парно в столицата се дължат основно на увеличените цени на топлоенергията и на по-ниските с 2.3 градуса температури през месеца спрямо същия период на 2009 г.

Анализите на изчислителния център на общинското дружество сочат, че ръстът на сметките е средно с около 29.4 на сто, което било нормално при посочените обстоятелства.

"През 2010 година процентът на хората, които платиха сметки между 50 и 150 лева, е в рамките на 56 на сто. Почти толкова е бил и през 2009 година, което показва, че хората добре управляват разходите си", каза Цветанов пред БНР във вторник.

Той увери, че януарските сметки за парно в София ще са по-ниски от декемврийските, тъй като до момента времето е малко по-топло от предходния месец, а и цената на топлоенергията бе намалена с 5 процента от началото на годината. Ако не се зададат някакви рекордни студове до края на януари, определено сметките трябва да са по-ниски, заяви топлофикационният шеф.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional