Свободата днес и тук 23 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Екслидерът на СДС Пламен Юруков учредява партия "ВОТ“

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова

Нова консервативна партия трябва да бъде учредена до месец март у нас. Името на формацията ще бъде ВОТ, а зад нея застава бившият лидер на СДС Пламен Юруков, обясниха пред Mediapool отлично информирани източници.

Учредителната декларация на новата формация е подписана от 50 активисти на експредседателя на сините, но имената им все още не са оповестени. По закон Юруков има време най-късно до март да учреди новата формация, след което да я регистрира.

Платформата на партията стъпва на предишни идеи, които Юруков лансираше на "Раковски“ 134 в стремежа си да "покръсти" СДС в ценностите на "новия консерватизъм".

Новият консерватизъм, според Юруков, означава малко правителство, малка администрация, по-голяма свобода за бизнеса, нерестриктивно данъчно законодателство.

И въпреки, че ползва тезите от седесарския си период, Юруков вече е поискал от централата на СДС удостоверение, че не членува в демократичния съюз. За членове на ВОТ той ще се опита да привлече средни и едри бизнесмени.

Тестът ще бъде на вота есента

Юруков ще тества новия си проект още тази есен. Той изключва възможността да влиза в коалиции с други партии с подобен профил. Единствената сходна формация, самоописваща се като консервативна, е тази на близкия до Алексей Петров Яне Янев, който водеше медийни битки с Юруков в краткия му мандат като глава на Съюза на демократичните сили.

Интересно е, че абревиатурата, която е избрал новият консерватор Юруков за своята партия, напомня удивително на "Ред, Законност и Справедливост“ (РЗС) на Янев. Според запознати избраното име ВОТ е съкращение от "Вяра, отговорност и толерантност“. Идеята му също напомня за регистрираната от братя Юзеирови партия ОТОМАН - "Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък“.

Съсобстевникът на "Спетема кафе" Пламен Юруков председателстваше СДС от средата на 2007 г. до края на 2008 г. Веднага след избирането му за лидер на синята партия в публичното пространство се появиха публикации, че в новото ръководство на формацията е влязъл човек, който сътрудничел на новите спецслужби с псевдоним "Сотир". Юруков, който е почетен консул на Казахстан в България, категорично отрече да е агент.

Политическите му позиции се разклатиха силно през есента на 2008 г., поради съмнения около бизнеса му, обвинения в корупция, заиграване с ДПС и твърдения на НАП, че е излъгал в данъчната си декларация.

Той загуби лидерския пост на вътрешнопартийни избори в СДС, спечелени от Мартин Димитров, а след това предизвика серия от интриги и скандали в партията.

През май 2009 г. той бе изключен от СДС с почти единодушно решение на Националния съвет поради опита за вътрешнопартиен преврат точно преди парламентарните избори.

Тогава Юруков и бившият му заместник Пламен Радонов спретнаха незапомнен политически скандал, който прерасна и в съдебен, след като създадоха маса процедурни пречки пред регистрацията на Синята коалиция в ЦИК, което едва не попречи на бившата му партия да се яви на изборите.

От: http://mediapool.bg/

 

  


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional