Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Скандали и бунтове в казанлъшката джамия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Деляна Бобева

С поредица скандали и ексцесии бе въведен новият ходжа Мехмед Мехмедов в казанлъшката джамия.
Повод за скандала в понеделник по обед стана проповед в джамията, извършена в петък. На нея, според различни информации, досегашният ходжа Мюмюн Дормуш, който е назначен от Хасковския районен мюфтия преди няколко години е призовал мюсюлманите да носят оръжие и бронежилетки .
Според присъстващи на проповедта мюсюлмани, това строго противоречи на религиозните норми и всява напрежение сред мюсюлманската общност. Именно за да изразят недоволството си се събират в понеделник в храма.
По думите им, ходжата Дормуш казал следното: „Въоръжени сте с оръжие, дори сте облекли и бронежилетка ,а противникът ви има само един нож - вие хвърляте оръжието и по - силен остава този, в който е ножа.Безспорно оръжието ви прави по - силни Трябва да се борим срещу Дявола, - тези думи изрича по време на петъчната молитва ходжата Мюмюн Дормуш.
Част от присъстващите на протеста в понеделник не скриха разочарованието си от петъчната проповед на ходжата и нямаха логично обяснение защо иначе кроткия Мюмюн Дормуш е изрекъл тези думи. Някои стигнаха в крайности в определенията си, за които казаното било „ пълен тероризъм".
Мехмед Мехмедов от Александрово, един от мюсюлманите и бъдещ ходжа на джамията в Казанлък в знак на протест пристигна в джамията въоръжен, по начина ,по който в молитвата си е проповядвал в петък Мюмюн Дормуш.
Пред БНТ, самият ходжа, говорил тези неща в петък заяви ,че е дал само един пример за борбата с плътските желания. Примерът Мюмюн Дормуш бил взет от списание „ Мюсюлмани" , което се издава от Главно мюфтийство.
,,Вглеждайки се в тоя пример, само пример - като пример го давам това нещо-ние сме в ролята на война.Който е захвърлил оръжието си е оставил безсилен пред противника си .Какъв е извода от този пример - Всевишния Аллах ни е въоражил с Корана, с което е изпратил Постоянната книга с Корана-най-силното оръжие срещу нашия вечен противник - Шейтана,Дявола, казва Мюмюн Дормуш.
За случая от петък вече е уведомена Районната прокуратура в Казанлък .От там казаха ,че ще извършат незабавна проверка.
Напрежението в казанлъшката джамия ескалира още от лятото, когато бе назначено временно джамийско настоятелство. То от своя страна назначи ревизия на касовите книги на джамията за изминалия период от три години и започна проверка на дейността на местния имам.
Дълго време бившето вече джамийско настоятелство отказваше да предостави книгите за проверка в НАП , с мотива че са в Районното мюфтийство в Хасково. Междувременно бе направено ново териториално преразпределение на джамиите и казанлъшката премина под религиозната юрисдикция на Пловдивския мюфтия Али хаджи Садък.
По последна иформация от НАП джамията в Казанлък дължи 1100 лева на бюджета.
Късно в понеделник след обед, след кая на бунта, бе сменена бравата на входната врата на джамията в Казанлък.

Заради напрежението в джамията бе повикан  и областният лиедер на ДПС Халил Летиф.

От: http://dariknews.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional