Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сделката на Милен Велчев с дълга е ощетила държавата с 1 млрд. лв.

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Независима експертиза на сделката с външния дълг, извършена от Министерството на финансите през 2002 и 2003 г., когато министър е Милен Велчев, показа, че тя е ощетила държавата с около 1 млрд. лева, и е попречила да бъде извършено по-евтино погасяване на същата част от дълга в следващите години.

Експертизата бе възложена от Министерството на финансите след конкурс на независимото аналитично звено "Индъстри Уоч", след като парламентът възложи извършването й с решение от 14 април 2010 г.

Девет години след сключването на прословутата сделка по дълга от екипа на Милен Велчев и заместника му Красимир Катев не стихват полемиките било ли е необходимо сделката да бъде извършена и кой се е облагодетелствал от нея.

Критици на сделката по време на правителството на Симеон Сакскобургготски бяха както БСП, така и дясната опозиция в лицето на СДС и ДСБ. Силно негативна позиция по отношение на сделката заемаше и сегашният депутат от БСП Пламен Орешарски, който обаче спря критиките и започна да избягва темата, когато стана финансов министър в правителството на тройната коалиция начело със Сергей Станишев.

От НДСВ защитаваха министъра си и тогавашен заместник-председател на партията като твърдяха, че сделката е изключително успешна и е подобрила отношението на инвеститорите към България. Опонентите им подозираха, че сделката мощно е облагодетелствала финансови посредници в Лондонското сити около сина на Симеон Сакскобургготски принц Кирил.

Според доклада на "Индъстри Уоч" , раздаден на депутатите членове на бюджетната комисия в парламента в сряда и придружен от обяснение на финансовия министър Симеон Дянков, освен че носи преки и косвени загуби за бюджета, сделката отмества задължителните погасявания, които без нея е трябвало да се извършат в периода 2004-2007 г., за периода 2013-2015 г. Поради натрупания добър фискален резерв тогава обратното изкупуване на брейди облигации е нямало да се отрази неблагоприятно върху държавните финанси. Което не може да се каже за предстоящите плащания в следващите години.

Според изводите в доклада на "Индъстри Уоч" замените на част от външния дълг, извършени през 2002 -2003 г., не са намалили размера на плащанията по дълга, а само са намалили формално размера на главницата и са изместили тежестта на плащанията за по-късен период.

Замяната на брейди облигации с глобални облигации е реализирала финансова загуба от около 1 млрд. лева.

Сделката не е довела до съществена промяна в кредитния рейтинг на страната, каквито са били едни от доводите за реализирането й.

Според анализаторите, ако сделката с дълга през 2002 -2003 г. не е била извършена, България би изплатила по-евтино дълга, обект на замяната. Допълнително отчетените положителни ефекти не са съизмерими с негативните финансови резултати от направената размяна, казват още анализаторите.

От: http://mediapool.bg/

 

  


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional