Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Знаят ли в София как се гледа тютюн?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Стамболов

 

Знае ли Дянков как се гледа тютюн?! Знае ли Борисов как се гледа тютюн?! Знаят ли в София как се гледа тютюн – 3 лева килото, а на летището едно кафе е 3,60!!!”. Тези въпроси ревяха в централните телевизионни емисии гневни тютюнопроизводители, макар че и те приличаха повече на партийни активисти, отколкото на отрудени полски работници. Начело на „спонтанния” протест стояха депутати и функционери от ДПС, които дебело подчертаха, че протестът е „абсолютно спонтанен”, а те само са го оглавили. Еднакви плакати, отпечатани на широкоформатна дигитална машина с един и същ компютърен шрифт – спонтанни работи… Един от оглавилите протеста беше с тъмни очила марка Silhouette и макар да не знам колко струва едно кафе на софийското летище, знам колко струват тези очила, защото имам същите. Струват между 380 и 400 лв., тоест малко повече от 130 кг тютюн, произведен от милите избиратели в смесените райони.

От 2002 се занимавам с Булгартабак и съм свидетел как от десетина години се знае, че премиите за тютюнопроизводителите един ден ще свършат. Десет години е половин поколение! За десет години човек придобива квалификация – средно специално плюс висше образование. За десет години тютюнопроизводителите можеха да се научат да правят нещо друго, след като бяха предупредени, че ще дойде време, когато няма да могат да продават насила продукцията си. И друг път съм го писал, и друг път са ме ругали, както ще ме ругаят вероятно и сега, но за мен едно общество, което иска да просперира, трябва да бъде пазарно адекватно. Не може някой да произвежда продукция, без да знае има ли на кого да я продаде и ако няма или пък цената не го задоволява, да иска обществото да му плаща въпреки всичко. Ето, аз се занимавам с реклама. Ако мислех като тютюнопроизводител, щях всяка година да печатам милиони календари и да настоявам държавата да ми ги изкупува. Ако не ми ги изкупи, ще блокирам магистралата, ще ги горя на назидателни клади и ще крещя: „Знаят ли в Гърмен как се печатат календари?!”.

Ако ДПС искаше да е полезно за избирателите си, щеше да им помогне да се преквалифицират и образоват, а нямаше нарочно да ги държи в полуграмотно и полугладно състояние и нямаше да ги държи в денонощен страх за поминъка им, поставяйки го в безапелационна връзка с начина, по който гласуват. Сега, вместо да ги подстрекават да блокират магистрали (което мен ме вбесява, понеже чувствам накърнено правото си на свободно придвижване), да си разпродадат имуществото като започнат със сараите и хотелите и свършат със слънчевите очила Sulhouette, писалките и часовниците, за които друг път ще ви кажа колко струват, защото ще вземе някой тютюнопроизводител да прочете написаното и ще линчува депутата си. Да ги разпродадат, пък току-виж се оказало, че парите ще стигнат да изкупят цялата реколта. Да я изкупят, да раздадат премии и пак да остане.

А като изкупят реколтата, да натъпчат с нея наргилетата си и да не изнервят допълнително и бездруго достатъчно нервната обстановка.

_____________

P.S. И преди да ми се нахвърлят тези, които искат да ни внушат, че българският тютюн е голямо богатство и че някой ограбва тютюнопроизводителите, нека първо проучат колкото тона тютюн внасят годишно цигарените фабрики, какво е съотношението между български и вносен тютюн в българските цигари и какво количество от изкупения по задължение български тютюн се държи няколко години в складовете и после се бракува и разпродава на безценица, за да се използва като инертен пълнеж за евтини цигари.

Блогът на Иван Стамболов - http://sulla.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional