Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Всеки се радва, когато началникът му е зле

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова

"Всеки се радва, когато началникът му е зле", коментира в петък премиерът Бойко Борисов по адрес на заместника си Цветан Цветанов. Секунда след това обаче уточни, че се шегува. Репликата му беше в отговор на репортерски въпрос как ще коментира радостното изражение на вътрешния министър при изнасяне на част от компрометиращите разговори с премиерско участие.

Малко след това пресслужбата на Министерския съвет съобщи, че премиерът е поискал засилен контрол върху използването на специалните разузнавателни средства, предлагайки да бъде създадена работна група, в чийто състав за влязат правосъдният министър Маргарита Попова, председателят на ВКС Лазар Груев, главният прокурор Борис Велчев и шефът парламентарната комисия за контрол над СРС Явор Нотев.

Освен изпуснатата шегичка и анонса за контрол върху подслушването, в петък стана ясно още едно разминаване между премиера и дясната му ръка.

Премиерът знаел за СРС-та срещу Танов, те му "изписали веждите"

В ранните часове на петъчния ден Борисов заяви пред ТВ7, че е знаел, че телефонът на Ваньо Танов се подслушва и срещу него има прокурорска проверка.

Да, разбира се, знаех, че Ваньо Танов се подслушва, каза премиерът. "Факт е, че след завършването на проверката не се установи никакво нарушение, никакво престъпление от Танов. В това отношение му са изписани веждите", заяви той.

Борисов добави, че въпросните компромати със записаните разговори между тях се търгуват от няколко месеца, с което даде да се разбере, че атаката срещу него и кабинета е била очаквана: "Тези записи от 3-4 месеца се предлагат на пазара и се продават", разкри той.

Цветанов отрича за СРС-та срещу "въпросния господин"

Няколко часа по-късно Цветан Цветанов заяви, че не е знаел, че разговори на премиера са протекли в специалните разузнавателни средства (СРС) по досъдебното производство за контрабанда, в което е подслушван и Ваньо Танов.

В отговор на репортерски въпрос откога е знаел, че Ваньо Танов е подслушван, министърът посочи, че знае за всяко подслушвано лице от момента, в който е подписал искането. Цветанов обаче допълни, че в случая не визира "въпросния господин".

Така министърът се опита да подкрепи версията, че СРС-тата са разписани спрямо група, за която има съмнения за контрабанда и Танов случайно е попаднал сред контролираните от службите лица.

Това обаче противоречи на изказване на председателя на подкомисията за контрол на СРС-ата Явор Нотев, който преди десет дни заяви, че Танов "е подслушван законно в рамките на досъдебно производство, което е било образувано във връзка със съмнения за извършени престъпления, свързани с контрабанда". Тогава Нотев изрично каза, че "СРС-та са приложени спрямо голям брой лица, включително и Танов".

От думите на Цветанов излиза, че някой от подслушваните е звънял на Танов и той така е прихванат, а от тези на Нотев – че шефът на митниците е бил в списъка от хора, одобрени за подслушване.

Вътрешният министър каза, че е научил за записите с участие на Борисов, когато са научили и всички останали – тоест през януари тази година, след като в. "Галерия" започна да разпространява разговорите, провеждани през март миналата година.

"Премиерът не е подслушван", заяви Цветанов.

"В момента ме карате да коментирам за нещо, за което е видно от частичните резултати, които бяха обявени от прокуратурата, че е манипулация", добави той.

Въпреки, че обяви разпространените разговори за фалшификат, Цветанов не изключи те да се изтекли от МВР.

Запитан дали ще гарантира, че от МВР не могат да изтекат записи, събрани чрез СРС, Цветанов посочи, че не изключва подобна възможност, но в момента не може да говорим категорично за такава версия. Знаете, че във всяка една институция се предприемат действия както към корумпирани служители, така също и към така наречените "къртици", ако има такива, каза министърът.

На въпрос на бившия вътрешен министър Михаил Миков в парламента дали има разработка срещу Танов или срещу сина му, Цветанов отговори еднозначно: "Няма".

Това обаче не означава, че Танов или синът му не са записвани покрай друга проверка, която е срещу други или срещу неизвестен известен извършител.

Записите от СРС не са предадени на заявителя

Обръчът около Цветанов се затегна допълнително и след съобщение на прокуратурата, откъдето официално заявяват, че наблюдаващият прокурор Пламен Георгиев не е получавал стенограми от подслушваните разговори на Танов.

По-рано бе съобщено, че подслушването е поискано от прокуратурата, която е заявител на СРС-тата, чието техническо приложение е станало с подпис на Цветанов.

Съдържанието на нито един от тези телефонни разговори не е ставало достояние на никого в прокуратурата, до момента на получаването на записите на т.нар. флашки (разпространени от в. "Галерия"), посочват от пресцентъра на прокуратурата.

Оттам обявиха, че при изслушването в парламентарната комисия за контрол на СРС-тата Георгиев е заявил също, че до момента на получаването на "флашките" със записи не се е запознавал със съдържанието на подобни разговори.

Шефът на парламентарната комисия за контрол на СРС-тата Явор Нотев обяви, че депутатите проверяват защо всичко, което е събрано със СРС-та, не е стигнало до възложителя - прокуратурата, както е изискването на закона. Само прокурорът, възложил използването на СРС-та, може да прецени кои от разговорите могат да се използват като доказателства в съда и кои могат да се унищожат.

"Възможно е стесняването на обема на изпратената информация да е по технически причини. Понякога става въпроса за контрол на престъпни групи от по над 20 човека. Има данни, че част от тях са разговаряли по 7 часа на ден. Това е сериозен технически проблем. Нашата задача е да разберем дали някой не филтрира, манипулира, заделя части, които не трябва да стигнат до мозъка на операцията", обяснява Нотев.

Премиерът иска по-качествен контрол над СРС-та

Малко след откровенията на Цветанов в Народното събрание, от Министерски съвет бе разпространено предложение на премиера за създаването на работна група начело с министъра на правосъдието Маргарита Попова, която да анализира практиката по прилагането на Закона за специалните разузнавателни средства (СРС).

В писмо до председателя на ВКС Лазар Груев, главния прокурор Борис Велчев и председателя на подкомисията за парламентарен контрол на СРС Явор Нотев, премиерът изтъква, че в последно време въпросът за използването, прилагането и контрола върху използването на СРС се поставя настоятелно в публичното пространство.

"Наше задължение е да създадем условия за сигурност и спокойствие на българските граждани, така че никой да не се чувства застрашен, ако не е допуснал нарушение на закона", посочва министър-председателят.

С този мотив той предлага създаването на работна група под ръководството на министъра на правосъдието, в която да бъдат включени представители на съда, прокуратурата и подкомисията в НС.

Нейната задача е да установи дали има пропуски в действащата уредба по отношение използването на СРС, които създават възможности за нарушаване на конституционните права на гражданите, и при необходимост да предложи промени в нормативната уредба, регламентиращи по-добре контрола върху използването им.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional