Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съдът върна контрола на държавата в Пловдивския панаир

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Окръжният съд в Пловдив обяви за нищожни двете увеличения на капитала на "Международен панаир Пловдив" АД от 2006 и 2007 г. и върна мажоритарния контрол на държавата над дружеството. Това съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Решението на съда е от 28 януари. То може да бъде обжалвано в двуседмичен срок, което панаирът ще направи.

След двете увеличения на капитала държавният дял в дружеството падна под 50%, като мажоритарен собственик стана общинско-частното дружество "Пълдин туринвест" с преобладаващ частен дял в него на бизнесмена Георги Гергов.

След като стана мажоритарен собственик, Георги Гергов, известен в Пловдив с отлично изпипаните схеми за придобиване на общинска собственост, а както се оказа - и на държавна, срещу нищожно лично участие, на практика обсеби панаира и подмени цялата му управа със свои хора, сред които бившият пловдивски кмет Иван Чомаков и бившият министър на вътрешните работи Богомил Бонев. Чомаков бе избиран за кмет два мандата от СДС, а Бонев бе член на правителството на Иван Костов.

Пълзящата приватизация на Пловдивския панаир бе негласно покровителствана от предишното правителство в разрез със законовата забрана за раздържавяването му.

След идването на власт на правителството на ГЕРБ министърът на икономиката Трайчо Трайков обеща да предприеме всички възможни законови мерки за връщането на държавния контрол над най-голямото пловдивско дружество.

През април 2010 г. министър Трайков сезира съда и бе образувано дело за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол на държавата. Делото беше заведено след извършена проверка и анализ на сделката за панаира, която констатира множество сериозни нарушения на търговското и приватизационно законодателство.

Трайков бе сдържан в коментара си за решението на съда, защото ответната страна може да обжалва пред Апелативния съд в Пловдив.

"Ако държавата в мое лице успее, това ще е добра новина за всички в Пловдив и за бизнеса в страната, защото панаирът е най-представителният форум на българските предприемачи". Той предположи, че се надява на "благоразумие от страна на миноритарния собственик в интерес на доброто управление и бъдещите икономически резултати на дружеството”.

Според един от мотивите на съда към датата на първото увеличение на капитала – 21 декември 2006 г., дружеството вече не е било еднолична държавна собственост, а акционерно дружество. Така бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров не е имал правомощията сам да се произнесе за увеличаването на капитала. Освен това, съгласно чл. 28 ал. 7 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за намаляване на държавното участие е било необходимо съгласието на Агенцията за приватизация. Такова съгласие не е открито по делото. Неспазването на това изискване е превърнало увеличението на капитала в скрита приватизация.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional