Свободата днес и тук 04 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Цветанов не знаел нищо за подслушването на Танов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова

"Зададоха ми няколко въпроса, аз се постарах да им отговоря с няколко отговора." По този неопределен начин вътрешният министър Цветан Цветанов обясни в сряда двучасовия си престой във вътрешната комисия, където депутатите се опитваха да си изяснят въпросите, свързани с контрабандата в страна и изтеклите в публичното пространство разговори на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Пред комисията той е коментирал доклада за контрабандата, който беше предоставен миналата година на премиера, но тъй като почти цялата информация в него е класифицирана, Цветанов отказа да говори по-конкретно пред журналисти.

Според депутатите от опозицията вицепремиерът е говорил по същия начин и в комисията. Той не е дал конкретни отговори за обема на нелегалните стоки, преминаващи през страната, не им отговорил и на въпросите за СРС-та на Ваньо Танов.

Пред журналисти Цветанов направи обобщението, че контрабандата е Европа също има високи нива, както и в България. По повод признанието на Ваньо Танов за проблеми с контрабандата на цигари, Цветанов каза: "Това, което правим с митниците, и това, което е начертано като основни приоритети от МВР и от ДАНС, мисля, че тази битка трябва да бъде спечелена от държавата".

За заловени количества контрабанда няма период, който да може да бъде сравняван с това, което беше направено 2010 г., но действително все още има проблем, допълни той.

"Виждате, че се предприемат постоянно допълнителни мерки, за да може да бъде ограничена, и за да може да бъде противодействано на контрабандата и на контрабандните канали, които, освен за България, са и за ЕС. Смятам, че само в последните операции – говорим за иззети количества, които се равняват на целогодишни реализации на МВР”, заяви вътрешният министър.

През пролетта на миналата година Цветанов отправи публични критики към работата на "Агенция" Митници, на което Ваньо Танов отговори с критики срещу задълженията на МВР в тази сфера. След намеса на премиера Борисов, който даде да се разбере, че няма да маха Танов, скандалът утихна, за да се разрази с нова сила през януари т.г., когато в. "Галерия" разпространи разговори на Танов и стана ясно, че той е подслушван от МВР и ДАНС.

Вътрешният министър не знае как са изтекли СРС-тата

Депутатите питали Цветанов и за СРС – скандала. Според Корнелия Нинова (БСП) и Йордан Бакалов (Синята коалиция), явно вътрешният министър не изпълнява стриктно задълженията си по закона за Специалните разузнавателни средства.

"Стана ясно, че министърът не е изпълнявал контрол върху използването на СРС-та. Зададохме му въпроса той има ли информация за текстовете и разговорите, които са протекли, и тези, които се появиха в публичното пространство, и той отрече да знае за такава информация. На него не му е било докладвано и той няма изобщо такава информация", каза Корнелия Нинова.

Сини и червени са на мнение, че в основата на подслушването на Ваньо Танов стои личната вражда между него и Цветан Цветанов.

СРС-та щели да намалеят от само себе си

За увеличения брой СРС-та пък вътрешният министър прехвърлил топката на прокуратурата с аргумента, че обвинението било повишило исканията за "слушалка". Цветанов обаче успокоил депутатите, че специалните разузнавателни средства ще "намаляват от само себе си, защото престъпността намалявала".

Депутатите са попитали министър Цветанов защо в нарушение на закона е филтрирана информацията от СРС-та към наблюдаващия прокурор. Министърът казал, че едно физическо лице не може да отделя по 4-5 часа, за да слуша пълния разговор, който бил много дълъг.

Танов на слушалка заради 4-5 фирми

По думите на Йордан Бакалов, министърът няма как да не знае, че Ваньо Танов е бил под този тип наблюдение. Той обясни още, че шефът на Агенция "Митници" е включен "на слушалка" миналата година във връзка с митническа измама на 4-5 фирми, които са били толерирани и от предходното ръководство.

По думите на Корнелия Нинова всичко казано от Ваньо Танов миналата сряда пред вътрешната комисия е отхвърлено от Цветанов, което е още един аргумент за противоборството между тях.

За пълното изясняване на случая левицата ще настоява за пълно разсекретяване на стенограмите от вътрешната комисия и на подкомисията за контрол на СРС. "Това е тема от голям обществен интерес и трябва да стане ясно какво се случва", заяви Ангел Найденов. "Обществото трябва да разбере всичко за Бирата, контрабандата, митниците и политическите зависимости", допълни депутатът.

Източник, запознат с проведените изслушвания в подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), коментира по-рано пред Mediapool, че министър Цветанов е провел съвещание с хора от различни звена в МВР, преди да започне подслушването на Танов.

Във вторник депутатите от подкомисията разговаряха с Ваньо Танов, който, както и пред вътрешната комисия миналата седмица, отново е акцентирал върху разработките срещу сина му и "компроматите", които му подготвяли службите. Председателят на комисията Явор Нотев ("Атака") се опитал да отклони тази тема, тъй като според него тя няма връзка с проучвания казус, но според Танов такава връзка имало.

За изслушване в подкомисията са поканени вътрешният министър Цветан Цветанов, главният прокурор Борис Велчев и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев. На базата на тяхното изслушване, както и на събраната информация от представители на службите ДОТО, ГДБОП и служители на ДАНС, подкомисията ще изготви доклада си по случая. Очакванията са, че депутатите няма да се ангажират с категорични заключения.

Възможно е обаче да гласуват решение, според което всички стенограми от проведените заседания по случая да бъдат изпратени на вътрешната комисия и на комисията за контрол на ДАНС. Така повече депутати ще имат достъп до информацията, а освен това ще могат да се ползват от нея при собствените си проучвания на СРС-скандала.

Няма "житейска пречка" за разсекретяване на стенограмите от комисията по СРС

В житейски порядък като факти не бихме имали съображения да скрием информация, не мога да отговоря категорично дали ще е разсекретим стенограмите от заседанията на комисията, но ако няма законова пречка няма да има проблем, заяви в сряда след като вътрешният министър бе изслушан и в комисията за контрол на СРС нейният председател Явор Нотев.

Според него тепърва ще се изсяснява оценката към информацията, която е представил пред депутатите Цветан Цветанов. Нотев обаче направи уговорката, че е "естествено между твърденията на различните събеседници да има разминавия", но това ще бъде анализирано занапред. Според него има реален шанс, комисията да излезе със становище до 10 дни.

Междувременно настана пълно объркване с твърденията на вътрешния министър. По думите на председателят на комисията той обяснил пред ресорните депутати, че не е запознат със съдържанието. От друга страна пък не можело да се направи извода, че Цветанов не си вършел работата, защото именно с неговя подпис била санкцията на прокурора от Върховна касационна прокуратура с искането за слушалка на Ваньо Танов. Нотев не отговори на въпрос дали това на практика означава, че вътрешният министър не знае какво подписва.

МВР-шефът отказа да отговори на питане чувства ли се виновен за изтеклите разговори в публичното пространство. Той отказа да коментира и статията на главния прокурор Борис Велчев, в която той твърди че правителството прехвърля на обвинението проблеми, които не иска да реши. "Не се познавам в това твърдение", каза Цветанов и не пожела да отговори на останалите въпроси.

За сметка на това Явор Нотев съобщи, че формално законовите изисквания за слушането са спазени, но комисията "можеше да установи това и без разговор с министъра". Шефът на комисията обяви също, че ще бъде извършена проверка, чиято цел е да установи дали има други членове на кабинета, които са били подслушвани. Той обаче не се ангажира с конкретен срок.

Като общ извод от проведените излушвания, Нотев заключи, че "в чисто човешки план било изключително неприятно да се събира информация предмет на лични разговори" .

Очаква се на заседанието на комисията в четвъртък да бъде изслушан главния прокурор Борис Велчев. Засега премиерът Бойко Борисов не е канен в комисията, но било възможно да се стигне и до това.

В същото време все още няма резултати от проверката на прокуратурата. По повод възмущението на председателя на парламента Цецка Цачева, че експертизата се бави повече от месец и това дава възможност за всякакви спекулации, в понеделник от прокуратурата обещаха, че ще са готови до десет дни.

До момента е потвърдено, че Танов е подслушван законно във връзка с разработка срещу група за контрабанда, а приложението на СРС-тата е било разписано от министър Цветанов. Това е станало по искане на прокуратурата, която обаче като заявител на СРС-тата не е получила дешифровки от подслушваните разговори.

Ваньо Танов и Бойко Борисов твърдят, че разпространените от в. "Галерия" записи са манипулирани. С подобно заключение излезе и институтът по криминалистика към МВР. Независима експертиза на парижка лаборатория, поръчана от в. "Галерия", обаче потвърди като автентични разговорите Борисов – Танов по случая с митническата проверка във фабрика "Леденика".

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional