Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Цветанов оневинен за СРС-та чрез "разумно тълкуване на закона"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

"Разумно тълкуване“ на закона е довело до оневиняването на вътрешния министър Цветан Цветанов по скандала с четенето на СРС-та от парламентарната трибуна. Това обясни в четвъртък главният прокурор Борис Велчев преди заседанието Висшия съдебен съвет.

Той коментира, че отказът да се образува досъдебно производство срещу Цветанов е "достатъчно добре мотивиран".

Преди два дни заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов отказа да образува дело, защото не намери закононарушение в действията на вътрешния министър.

Мотив за това бе, че записаните разговори на четиримата лекари от Горна Оряховица са декласифицирани, а Цветанов ги е използвал коректно в опит да обясни арестите и да разсее "напрежението в обществото". Атаките към него се основаваха на категоричния текст в Наказателния кодекс, че всеки, който използва данни от подслушване извън целите на наказателното производство или за защита на националната сигурност, върши престъпление.

"Има една шизофрения в българското общество по отношение на СРС – от една страна казваме стига с тази тайнственост, обществото нищо не знае, това е безобразие. От друга страна, когато се изнесат резултати, събрани със СРС, се вдига другият вой: Господи, сега как така СРС ще се показват публично. Хубаво е да решим какво искаме", коментира Велчев.

Според главния прокурор в България трябва да се приеме "либерален подход" към информацията, събрана чрез подслушване. Той обясни, че тези данни не трябва да бъдат превръщани в "свещена крава".

"Тя (информацията от СРС-та, бел. ред.) е просто събрана по едно досъдебно производство и, ако съдържанието й не представлява държавна тайна или не уврежда някакви други правно защитени интереси, тогава не виждам никаква причина да я пазим в чак такава тайнственост", каза Велчев.

По думите му, ако прокуратурата не е декласифицирала СРС-та по скандала с мъртвото бебе, е щяла да бъдем упрекната, че прикрива министър Цветанов. "Не знам какъв беше нашият полезен ход", добави Велчев.

"Ако вие сега цитирате информация придобита чрез СРС, вършите ли престъпление? Този текст (чл.145 от НК, бел. ред.) е относим към всички български граждани, той трябва да се тълкува в посока на неговия истински разум", коментира Велчев.

Ваньо Танов под контрол

Главният прокурор заяви, че през следващата седмица трябва да са готови експертизите на БАН на записаните разговори на Ваньо Танов, Бойко Борисов и останалите намесени в случая.

"Очакваме така експертизата да ни каже, ако тези записи са правени със СРС, откъде са изтекли, дали са монтирани по някакъв начин, дали е променяно съдържанието им, или не", съобщи Велчев.

По думите му целта на прокуратурата е да се провери на какво основание е вършена проверката в “Леденика”, имало ли е опити за нейното осуетяване, с какъв акт е приключила, какви са констатациите. Събират се документи с отнемането на лиценза и в последствие неговото възстановяване.

Според Велчев "няма нищо съмнително" във факта, че митниците не са обжалвали съдебния акт по връщането на лиценза за производство на "Леденика". Той обясни, че често и прокуратурата не протестира съдебни актове, тъй като няма как да възрази срещу мотиви на съда. "Ако видите, че сте сбъркали в самото начало, няма смисъл да задълбочавате грешката си. Но дали такъв е случаят в конкретния повод, не зная", каза Велчев.

Той заяви, че ще се провери още защо част от материалите по делото за контрабанда, заради което е подслушван и Ваньо Танов, не са стигнали до наблюдаващия прокурор.
 

"Няма никакво съмнение, че Ваньо Танов е бил на контрол. Получихме разрешение от ДКСИ (да се изнесе информация, бел. ред.) и вече спокойно можем да кажем, че в един определен период генерал Танов е бил контролиран. Максималният период (за подслушването и проследяването, бел. ред.) е 6 месеца, но тук не е бил използван максималният период, тъй като не са се потвърдили данните, заради които е приложено това СРС, и експлоатацията му е била прекратена предсрочно", каза главният прокурор.

Той обясни, че се проверява дали Танов е бил подслушван и извън позволения срок.
 

Системата е пренатоварена

Той настоя за приемане на законови промени в опит да се ограничи употребата на СРС.

"Да се създаде възможност да се използват СРС по толкова дела, колкото е капацитетът на системата, за да гарантираме, че информацията, получена от СРС ще идва своевременно и в пълноценен вид. Мисля, че в момента капацитетът е пренатоварен, експлоатират се много повече СРС, отколкото капацитетът позволява и това води до забавяне на СРС като резултат и до получаване на информацията от тях в един по-абстрактен вид. Това не е добре, това извращава смисъла от СРС, те трябва да идват своевременно като резултат", разказа Велчев.

По думите му в България изтичането на СРС-та "не е честа практика". "Такива случаи е имало, но се броят на пръстите на едната ръка за последните години", каза главният прокурор.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional