Свободата днес и тук 01 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Отговорността е на преките ръководители на сектора за сигурност

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова

В случая с подслушването на шефа на Агенция "Митници“ "се проявяват пороците на цялостния механизъм по използването на СРС“, а "отговорността за посочените слабости е на изпълнителите на закона – преките ръководители на сектора за сигурност“. Такива изводи са записали депутатите от подкомисията за контрол над СРС в изработения от тях документ "Констатация по повод използването на специални разузнавателни средства към председателя на Агенция "Митници“ Ваньо Танов“. Документът бе гласуван късно вечерта в четвъртък на заседанието на подкомисията. Под него подписи са поставили всички членове на комисията – Явор Нотев ("Атака"), Михаил Миков (БСП), Христо Бисеров (ДПС), Веселин Методиев (Синята коалиция), а членът на ГЕРБ Димитър Лазаров е подписал с "особено мнение“.

С констатациите подкомисията обвинява в прав текст вътрешния министър Цветан Цветанов в качеството му на ръководител на сектора за сигурност за скандала "Тановгейт", който тресе държавата от две седмици.

Има порочна практика при прилагането на СРС

Според изводите на комисията е установена порочна практика при прилагането на специални разузнавателни средства. "По разпореждане на наблюдаващия прокурор прилагането на СРС за непосредствен достъп до информацията, чрез така наречения акаунт е възложено на конкретни лица от МВР и ДАНС. Липсва регламент, който подробно да урежда този метод. Практиката изпреварва нормативната уредба. Решенията, намерени при прилагането му, водят до намаляване на гаранциите за законосъобразно ползване, съхраняване и унищожаване на събраната със СРС информация“.

Според депутатите "е очевидна опасността от разминаване на отговорността за оценката и пълноценното използване на информацията по предвидения в закона ред“.

Искането за слагане Танов "на слушалка" е с ниска достоверност

Като безспорен факт парламентаристите от подкомисията за контрол на СРС-та са оценили и това, че "искането за прилагане на СРС спрямо Танов е било мотивирано с документ, оценен от неговия съставител с най-ниска степен на достовореност, а предвидените в закона гаранции за основателността на искането са неефективни и леснопреодолими, посредством шаблонно и безсъдържателно мотивиране на искането и прилагането на СРС“.

Придобитата чрез СРС информация не се ползвала по закон

В изводите на подкомисията е вписано също, че "информацията, придобита със СРС, не се използва единствено и само в рамките на досъдебното производство, както е по закон“. След като са констатирали и това пристъпване на нормативната уредба депутатите от подкомисията са констатирали, че "достъпът до нея не е в рамките единствено на специализираните екипи, а се докладва и на вишестоящите ръководители на ДАНС и МВР“.

Защитата на информацията е недостатъчна

Като негатив в документа е записано, че "на оперативните работници е предоставена възможност сами да преценяват информацията“.

На база тези изводи Нотев и членовете на комисията констатират, че "защитата на информацията е недостатъчна“.

Предпоставки за ползване на СРС с политически цели

според парламентаристите липсва разграничаване на правилата и процедурите за използване на СРС по отношение на престъпна дейност от една страна и опазване на националната сигурност от друга страна. "Липсата на това разграничаване създава предпоставки за използване на информацията, придобита със СРС за политически цели“.

СРС-тата да минат под шапката на Министерството на правосъдието

На базата на натрупаните наблюдения депутатите от подкомисията предлагат контролирането на специалните разузнавателни средства (СРС) да мине под шапката на Министерството на правосъдието.


 


От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional