Свободата днес и тук 29 Юни 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кристалина Георгиева: Правителството да излезе от скандала и да се концентрира в реформи

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Според еврокомисаря Кристалина Георгиева България стои стабилно икономически в Европа, но трябва да обърне внимание на високите стойности на безработицата. Тя посочи още, че страницата със скандала около подслушването трябва да бъде затворена възможно най-бързо и правителството да се концентрира в реформите в ключови сфери като образованието, здравеопазването и администрацията.

"Икономически Европа и светът имат трудности, но макроикономическата политика на България е стабилна. Нашият външен дълг е нисък – 15% от БВП. Много страни ни завиждат за това. Макар че има за какво да се тревожим - в повишаването на безработицата все още, нивото й е по средата в Европа”, заяви Кристалина Георгиева, която в петък представи в НС годишната работна програма на Европейската комисия.

Според данни на Евростат България е трета по ръст на безработицата в целия ЕС през 2010 година след Литва и Гърция. Средното ниво на безработицата в страната през миналата година бе 9.47%.

Еврокомисарят, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и отговорите при кризи, коментира още, че България трябва да инвестира в човешкия фактор и да навакса изоставането в образованието.

"Ако не можем да сме по-евтини от другите трябва да обезателно да сме по-умни", коментира Кристалина Георгиева.

Тя посочи, че правителството трябва бързо да излезе от скандала с подслушването и да се фокусира в големите проблеми, които засягат бъдещето на страната.

"Понякога това, което се вижда отвън, е, че времето, което ние отделяме на една тема е обратнопропорционално на значимостта й за бъдещето на България", добави еврокомисарят.

Тя се надява, че ще бъдем страна, "ориентирана към бъдещето, а не потънала в проблемите от миналото".

"Знаем, че в нашата страна има дефицит на доверие на гражданите към властта, на властта едни към други, това е нещо, което си знаем, разбира се, че трябва да се борим с него, трябва да излезем от това минало", посочи Кристалина Георгиева.

Тя посочи, че за Европейската комисия скандалът е вътрешен въпрос и не коментира конкретно дали очаква той да намери място в техническия доклад на ЕК за България, който се очаква в края на месеца. Според източници в Брюксел обаче случаят ще бъде подробно отразен в документа.

"Единственото, което засяга ЕК, е дали е извършено със спазване на закона. Прокуратурата на България отговори на този въпрос", каза еврокомисарят.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional