Свободата днес и тук 02 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Синята коалиция настоя Борисов да освободи Цветанов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова

Синята коалиция снема доверието си от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов и настоява министър-председателят да го извади от състава на Министерския съвет. Това се казва в изявление на десните в парламента, които в сряда проведоха разширено заседание и единодушно решиха да искат оставката на силовия министър, който е дясна ръка на премиера Бойко Борисов и държи контрола в партия ГЕРБ.

"Ние искаме правителството да успее в борбата си срещу престъпността и затова е необходима смяната на министър Цветанов”, заявява десният съюз.

"Може би имат предвид Алексей Петров да стане бъдещият вътрешен министър", коментира в отговор Цветанов. Парламентарната група на ГЕРБ подкрепя на сто процента Цветанов, обяви председателят на групата Красимир Велчев.

ДСБ и СДС мотивират искането си с аргумента, че вътрешният министър "не обезвреди върховете на мафията и превърна противодействието на престъпността и корупцията в медийни акции”.

"Поради некомпетентност и лошо управление той губи битката с организираната престъпност. Не противодейства на битовата престъпност и допусна тя да излезе от контрол, особено в малките населени места”, заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

Освен това е допуснат пробив в националната сигурност чрез огласяване на класифицирана информация.

Сините твърдят, че Цветанов е приложил порочните практики и методи на правителствата Сакскобургготски и Станишев като политически злоупотреби с подслушването на директора на Агенция "Митници”.

"Цветанов злоупотреби с ресурсите на МВР за решаване на лични вражди”, заяви още Костов по повод подслушването на Ваньо Танов.

Лидерът на СДС Мартин Димитров допълни, че вътрешният министър е първият след 1989 г., който допуска системно нарушаване на гражданските права с полицейски произвол и насилие. Димитров заяви, че вицепремиерът е обвинил без доказателства лекари от болницата в Горна Оряховица в убийство.

Синята коалиция обвини Цветанов в нарушаване на основни принципи на демокрацията. Според десните той е създал практика на намеса на полицията по време на избори, като тези в община Разлог.

Десните заявиха още, че Цветанов е заменил системата за сигурност със система на страха.

Лидерът на ДСБ Иван Костов обясни още, че ако Бойко Борисов не смени Цветанов, това означава, че той ще понесе цялата отговорност върху себе си.

На въпрос дали ако не бъде махнат Цветанов, сините ще снемат доверието си от цялото правителство, Мартин Димитров отговори: "Ние поискахме да бъдат сменени двама министри на здравеопазването и Божидар Димитров, което се случи. Искаме оставката на Цветанов и това също ще се случи."

Изявлението на Синята коалиция става ден преди огласяването на резултатите от прокурорската проверка на скандала с разпространените записи от специални разузнавателни средства (СРС). Подкомисията за контрол на СРС, която проведе изслушвания по случая, вече обяви, че са допуснати нарушения и отговорността е на преките ръководители в системата за сигурност.

По този повод Цветанов заяви миналата седмица, че не смята да подава оставка, дори да се установи изтичане на СРС-та. Като вицепремиер той отговаря за цялата система за сигурност, включително за ДАНС.

Освен това Цветанов е дясна ръка на премиера Бойко Борисов още от времето, когато Борисов беше главен секретар на МВР, а след това столичен кмет. Цветанов е и човекът, който изгради структурите на партия ГЕРБ и се ползва с доверието на парламентарната група, в основната си част подбрана и контролирана от него.

Може би имат предвид Алексей Петров да е вътрешен министър

"Моята оставка от доста време се иска както от организираната престъпност, така и от политически опоненти. Днес просто се материализира в ясно изказване, което е изявено като позиция от Синята коалиция", коментира Цветанов в сряда. "Това, което може би имат предвид – евентуално Алексей Петров да бъде бъдещият вътрешен министър", допълни той.

Министърът заяви, че след като приключат констатациите от проверките и експертизата, която се извършва по разпореждане на прокуратурата, може да коментира конкретни детайли както за обезпечаване на техническата сигурност при работа със СРС-та, а също и по отношение на нормативната промяна, свързана с обезпечаване и даване възможността всичко, свързано с прилагането на СРС, да отива на магнитен носител при съответния заявител.

ГЕРБ подкрепя Цветанов на сто процента

Парламентарната група на ГЕРБ подкрепя Цветан Цветанов на сто процента, заяви шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. ГЕРБ не се притеснява от заплахите на Синята коалиция, че ако вътрешният министър остане на поста си, ще завлече целия кабинет, допълни той.

Според него оставката на Цветанов се иска от Държавна сигурност и някои структури, които не искат да има ред в държавата.

На въпрос дали ще говорят със Синята коалиция, Велчев каза, че при желание на сините, от ГЕРБ никога не са отказвали разговор. "Въпрос на виждане е, нормално е всички партии да имат различни концепции и виждания по някои въпроси", каза той.

Рязката позиция на Синята коалиция спрямо Цветанов не е изненада. Десните се въздържаха при гласуването на поискания от кабинета вот на доверие миналия месец, демонстрирайки дистанцирането си от управлението и по-специално от министър Цветанов, който по-рано се ползваше с безрезервната подкрепа на сините за борбата с престъпността.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional