Свободата днес и тук 01 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ГЕРБ си осигури абсолютно мнозинство в парламента

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Поли Атанасова

Шестима независими депутати обявиха с декларация в сряда, че подкрепят принципно правителството на ГЕРБ. По този начин те на практика се присъединиха към управляващото мнозинство в Народното събрание и го направиха абсолютно. Това стана две седмици, след като двама народни представители от РЗС обявиха, че замразяват членството с в партията и подкрепиха вота на доверие, поискан от кабинета, а в сряда вече бяха в групата на шестимата независими, подписали декларацията.

Дарин Матов, Димитър Колев, Димитър Чукарски, Тодор Великов, Марио Тагарински и Венцислав Върбанов са авторите на документа, в който заявяват, че "са част от дясно-центристкото мнозинство, подкрепящо българското правителство в неговите усилия за промяна на статуквото от прехода, режисирано и контролирано от бившата ДС”.
"Европейската парламентарна политическа практика изисква ясно разграничаване между управление и опозиция”, пишат още шестимата депутати, които вече се разпознават като управляващи.
 

Според тях "ЕНП и дясно-консервативните партии от Евроатлантическия регион са дали еднозначно своята подкрепа за програмата и политиката на правителството на премиера Бойко Борисов".
 

"Тази политика, насочена срещу корупцията, организираната престъпност и всички рецидиви на контролирания преход, изцяло среща нашето одобрение и пълна подкрепа, защото съвпада с желанията и очакванията на нашите избиратели. Те дадоха категорично своя вот срещу лошото управление на тройната коалиция, доминирана от БСП и излъчена с мандата на ДПС”, пишат още независимите в декларацията.
Те заявяват, че са направили своя избор и "категорично ще се противопоставят на опитите за дестабилизация на държавността и политическия живот в България".

С подкрепата на шестимата депутати ГЕРБ на практика получават пълно мнозинство, въпреки че с промените в правилника на Народното събрание в началото на мандата депутатите на Борисов "ограничиха политическото номадство“.

На парламентарния вот 2009 година партия ГЕРБ спечели 117 мандата. Сега с подкрепата на петимата напуснали РЗС и излезлия от Синята коалиция Венцислав Върбанов гласуващите в подкрепа на управляващите стават 123.

По този начин важната за вземането на управленски решения досега подкрепа на "Атака“ ще се превърне в "затвърждаваща".

Новите шест депутати, които се самопричислиха към управляващите, осигуряват и относително спокойствие на ГЕРБ в ЕНП, която търпи критики, че подкрепата на правителството се осигурява с гласовете на депутатите от националистическата партия "Атака“.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional