Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Авария в цензурата около АЕЦ „Козлодуй“

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

В българското медийно пространство има теч! Проби най-после информацията за неглижирания от години протест на ядрения физик Георги Котев. И понеже в момента се говори на висок глас за хипотетични загуби от “неродения Иванчо” АЕЦ “ Белене”, припомням тезата на Котев, че в действащата централа АЕЦ “Козлодуй” огромната далавера тече вече от години и източва от държавата стотици милиони евро.

Ето какво публиква на 3 февруари 2011 г. в. “ 168 ч.”

Скандални назначения в АЕЦ „Козлодуй“
Дата: 03.02.2011; рубрика: автор: Иван Бутовски

Назначената от министъра на икономиката Трайчо Трайков независима комисия въобще не е независима, установи „168 часа“.
Всички нейни членове са обвързани чрез икономически интереси с централата. Комисията трябва да провери твърдения за корупционни практики в електроцентралата. Как ще се случи това в сегашния є състав, не е ясно.
Това твърдят правозащитници и специалисти по ядрена енергетика пред „168 часа“.
Съветът има за задача да установи чрез

експертен анализ

твърдението на физика Георги Котев, че в процеса на преход от касети тип ТВС-М към касети ТВСА на блокове 5-и и 6-и на АЕЦ „Козлодуй“ е използвано ядрено гориво от преработен уран.
Целта, според официалната информация от икономическото министерство, е „максимално прозрачно проучване на тезата на Котев и в двумесечен срок изготвяне на доклад с констатации и предложения до министър Трайков“. От ведомството се ангажират също така, че резултатите и евентуалните действия вследствие на доклада ще бъдат

публично оповестени

Със заповед на министъра от 17.01.2011 г. в комисията са назначени някои от най-видните ни специалисти в областта на ядрената енергетика – доц. д-р Ивайло Христосков, доц.

ИЗГОДНО: Въпреки обвиненията в корупция, в АЕЦ „Козлодуй“ се произвежда най-евтината електроенергия в страната.
Петко Петков, Ани Влъчков, който е представен като председател на съюза на физиците в България, клон „Козлодуй“, и д-р Пламен Мишев.
Покана за участие в етапа на анализа от проверката е изпратена и до ядрения физик Георги Касчиев, става ясно още от министерската заповед.

Проблемът

е, че експертите отдавна са на „хранилката“ в АЕЦ „Козлодуй“ и получават пари по различни договори с предприятието. Двама от членовете на комисията – доц. Ивайло Христосков и доц. Петко Петков, работят на граждански договор по поръчка от 2009 г. за централата. Тя е озаглавена „Разработване, тестване, валидиране и въвеждане в експлоатация на софтуер за стационарни 3-мерни потвелни пресмятания на неутронно-физични характеристики на активната зона на ВВЕР-1000 и на софтуер за подготовка на съответна библиотека малогрупови константи за различни типове касети и поглъщащи елементи за ВВЕР-1000 чрез съвременна спектрална програма“.

Трайчо Трайков
По неофициална информация стойността на поръчката е за 600 000 лв. И това е само за „създаването“ на софтуера, а после с годините ще се изливат още много пари за поддръжката му, твърдят запознати.
Странен в случая е и фактът, че се дават пари за разработка на софтуер при положение, че подобна

програма

има създадена от международна група учени в продължение на години по международен проект, финансиран от Франция и САЩ, и е много по-добър, надежден, сигурен и с повече възможности от нашия, твърдят специалистите. Съмнителна е и нуждата от самия софтуер. Той не може да бъде независим, след като се използва от хората, които са го създали, защото те по всяко време могат да го манипулират, твърдят специалисти. Нещо повече – за да се използва правомерно, той би следвало да се лицензира от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Това не е направено.
Ани Влъчков е ръководител на група от контролиращи физици. Работи в централата от края на 1991 г. Самият факт, че е служител на компанията, която се разследва, го прави зависим.

Георги Котев
Случайно или не, в заповедта на министерството са скрили

истинската му длъжност

и така не става ясно, че той в момента работи в АЕЦ. Четвъртият член на контролния орган, Пламен Мишев, също има договор с Първа атомна.
„Експертизата на тази комисия ще бъде манипулирана, защото и четиримата физици, включени в съвета, работят по проекти и договори с централата и по никакъв начин не са независими“, категоричен е Петър Пенчев от „Екогласност“. „Например при проверката на СРС-тата от БАН изискването беше специалистите да нямат никаква връзка с проверявания обект“, аргументира се правозащитникът.
Точно по тази причина се оказа, че посоченият в министерското решение за създаване на комисията Георги Касчиев също е отказал участие.
„Вече изпратих становището си до министъра, в което казвам, че въпреки наименованието „независим“ в съвета няма нито един, който да не е от финансова гледна точка в конфликт на интереси. Освен това етапът, на който са решили да ме включат, означава да се доверя наготово на данните, установени от другите експерти“, обясни за „168 часа“ Георги Касчиев. „На всичкото отгоре проверката, така както е формулирана, избягва основния въпрос, засегнат от Котев – че в документите за безопасност не е посочен конкретният тип гориво, а вместо това се отива на вторичната хипотеза – да се провери дали се касае за рециклиран уран“, коментира

възраженията

си физикът. „Имахме среща с министъра и говорихме за прозрачност и откритост, а в същото време предлагат на АЕЦ „Козлодуй“ материалите за проверката за съгласуване, което ми напомня за отдавна отминали времена“, споделя разочарован Касчиев.
Помолен от „168 часа“ за мнение, доц. Ивайло Христосков, който е водеща фигура в състава на комисията, отказа каквото и да било становище и с думите „Нищо не коментирам“ незабавно прекъсна връзката.
„Поканените в комисията експерти са водещи специалисти в областта и тяхната компетентност и професионален опит са най-добрата гаранция за качеството и обективността на извършваната проверка“, се казва в отговор на икономическото министерство до „168 часа“.
Оказва се, че и в енергийните среди има различни мнения по въпроса със

зарядките

на Първа атомна.
„За мене въпросът с ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй“ не е технически, защото се касае за една от най-тъмните далавери в българската енергетика“, категоричен е Стефан Гамизов. „Причината е, че се получават огромни рушвети, за да се купува точно това гориво и затова е особено важно да намерим конкурентен доставчик“, казва специалистът.
На доста по-различна позиция е експертът Минчо Христов.
„Мисля, че твърдения, като тези на Георги Котев, са част от целенасочените атаки срещу централата“, смята бившият депутат. „Според мене кампанията е провокирана от интересите на чужди държави, както и на производителите на електроенергия от ВЕИ, тъй като АЕЦ „Козлодуй“ произвежда най-евтиния ток у нас“, споделя още Минчо Христов.
Хронология на конфликта
През 2008 г. ядреният физик Георги Котев, със 17-годишен стаж в АЕЦ „Козлодуй“, обвини ръководството на централата в корупционни схеми, при които 5-и и 6-и блок се зареждат не със свежо, а с рециклирано гориво.
„През лятото на 2007 г. с мен се свързаха офицери от тогавашната Национална служба „Сигурност“ (НСС) (впоследствие ДАНС) и аз им споделих своите опасения за това, че се извършва манипулация с ядреното гориво, която може да има непредвидими и опасни последици. Те ме поощриха да продължавам да следя развитието на ситуацията и своевременно да ги информирам.
Последните ми контакти с тях датират от месец юни 2008 г., когато вече им бях предал всичко, доказващо схемата с подмяната на горивото“, се казва в открито писмо до посланиците на ЕС и САЩ у нас, подписано от Котев.
Според Котев, заради отказа от страна на ръководството на ДАНС да предприеме законосъобразни мерки и заплаха за живота му, той е принуден да напусне страната в опит да запознае европейските служби за разкритията си.
• 23.06.2008 г. – Георги Котев заминава за Виена, където се среща с представител на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), откъдето, по думите му, не е проявен интерес към конкретните факти.
• 12.07.2010 г. – Заради липсата на реакция на изнесените от него данни от страна както на управляващите у нас, така и от европейските органи, Котев обявява гладна стачка край централата на ЕК в Брюксел. След декларираната готовност от Министерството на икономиката за изясняване на случая протестът е прекратен.
• 14.10.2010 г. – Самият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков се среща с Котев и признава: „В България има енергийна мафия и тя може да се види на много места. Но не се притеснявам от нещата, които миришат.“
• 17.01.2011 г. – Министерството на икономиката, енергетиката и туризма създава комисия за разследване на фактите, изнесени от Георги Котев.”


Към статията на в. “168 ч.” прилагам и пълния текст на възраженията на Георги Касчиев, цитирани в нея:

ДО
МИНИСТЪРА НА ЕНЕРГЕТИКАТА, ИКОНОМИКАТА И ТУРИЗМА
Г-н ТРАЙЧО ТРАЙКОВ

СТАНОВИЩЕ
От Георги Стефанов Касчиев

Относно:
Ваша заповед No РД-16-38 от 17.01.2011

Уважаеми г-н Министър, след като се запознах с Ваша заповед No РД-16-38 от 17.01.2011 год., изразявам следното становище:

1. Проверката не цели изясняване на основното твърдение
Г-н Министър, основното твърдение на г-н Георги Котев е, че в процеса на въвеждане на новото гориво, типът на доставяното гориво не е отговарял на типа посочен в документите по безопасност. Хипотезата му, че в доставяното гориво е използуван рециклиран уран е вторична и би могла да обясни съществените разлики между реалното и пресметнатото поведение на реакторите, но са възможни са и други хипотези.
Проверката на основното твърдение на г-н Котев не би отнела много време на хора като мен, с опит в регулиращи инспекции и проверки на ядрените инсталации. Ако то се окаже неверно, значи той говори неистини и в този случай трябва само да се изясни по каква причина са настъпили аномалиите в поведението на реакторите. Ако обаче е вярно, тогава освен изясняване на аномалиите, трябва да се проверят твърденията му за липса на утвърден ТОБ, за наличие на посреднически фирми, мащабни злоупотреби и корупционни схеми.
Както и във всички досегашни проверки и експертизи, вместо да се проверява ключовото твърдение на г-н Котев за подмяна на горивото, Вие насочвате действията към изясняване на второстепенни въпроси. По този начин експертизата се обезсмисля, нещо повече – възникват съмнения, че се цели имитация на проверка.

2. Обхватът на проверката е силно стеснен
• В съответствие с установения разрешителен режим АЯР (а не МИЕТ) е институцията, която издава разрешения, като провежда собствени експертизи, проверки и поставя условия. Агенцията отговаря и за международното сътрудничество в тази област. Въпреки ключовата роля на АЯР при въвеждане на новто ядрено гориво, в заповедта Ви не е предвидена проверка на специфичната документация по случая, както и разговори със съответните лица от агенцията;
• Не се предвижда да се проверят твърденията на г-н Александър Белковец – физик от АЕЦ, който в началото на 2009 год. напълно потвърди казаното от г-н Котев за аномалии при използуването на новия тип гориво.
• Не се предвижда изслушване на г-н Котев или каквото и да е взаимодействие на експертния съвет с него.

3. В съвета няма нито един независим експерт
В състава на съвета са включени само лица, които са в пряка и силна зависимост от ръководството на АЕЦ Козлодуй, чиито действия трябва да проверяват и анализират. Двама от тях са служители в централата (подчинени на проверяваните), а външните експерти в разследвания период (вероятно и сега) са работили като консултанти по договори с АЕЦ. Не е възможно да се очаква обективна проверка от хора, чиято кариера и бъдеще зависи от проверяваните.
Тези съмнения напълно се потвърдиха в проведен телефонен разговор с един от експертите, който се оказа незапознат с част от тезите на г-н Котев, но нарече твърденията му “бълвоч”, заяви “няма какво да говоря с Котев”, че неговата задача е “да търси доказателства за липса на рециклиран уран в горивото” и че “тези хора от централата трябва да бъдат защитени”.
Смятам, че когато тези факти станат известни на обществеността, тази Ваша инициатива ще бъде напълно дискредитирана.

4. Относно моето участие в съвета.
На 22 и 26 октомври 2010 год. по тяхно искане имах срещи с г-н Александър Николов, сега член на борда на директорите на АЕЦ Козлодуй и с г-жа Милена Ценова, началник на кабинета Ви. Г-жа Ценова предложи да извърша проверка на твърденията на г-н Котев. Въпреки съмненията си приех, тъй като получих нейните уверения, че Вие, както и тя искате пълна прозрачност по случая и ще осигурите пълно съдействие за окончателно изясняване на случая. Посочих, че трябва да имам достъп до нужните документи и служители на АЕЦ, АЯР и МЕИТ и получих уверения, че всички въпроси ще бъдат решени. Бе решено да извърша проверката при моето следващо идване в България, в периода 23.12.2010 – 06.01.2011 год., но “поради грешка при прегледите и обработката на имейли” в МИЕТ срокът бе отложен.
Не получих предложение от МИЕТ за провеждане на проверката, затова предложих конкретен механизъм как да бъде извършена. Бях уведомен, че предложените мерки се съгласуват с ръководството на АЕЦ Козлодуй. Изумително г-н Министър, все пак този подход – проверяваните да преценяват дали, как и от кого да бъдат проверявани се прилагаше във времето на презрелия социализъм. Във всеки случай той е в пълно противоречие с Вашите декларации за откритост и прозрачност.
В последна сметка, съгласно Вашата заповед не съм включен в експертния съвет, няма да участвувам в проверката, не ми е разрешен достъп до материалите, и не съм сред лицата, на които ръководството на АЕЦ трябва да осигури пълно съдействие. Възлага ми се да извърша анализ, въз основа на заключенията на хора, които вероятно нямат опит в провеждането на проверки и инспекции и които са зависими от проверяваните.
Всичко това затвърждава усещането ми, първоначално породено от неверните твърдения на ръководството на АЕЦ по повод на обвиненията на г-н Котев, че се продължават опитите да се прикрият някакви нелицеприятни факти.
Както обясних и на г-жа Ценова не желая да участвувам в имитация на проверки и настоявам името ми да бъде премахнато от Вашата заповед.

25.01.2010 год. Виена

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional