Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Росатом": България няма да плати нито лев за строежа на АЕЦ "Белене"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

 

България няма да плати нито лев от бюджета за строителството на АЕЦ "Белене", а ще запази дела си от 51% в централата, се казва в официално съобщение на Департамента по комуникация на Държавната корпорация за атомна енергия "Росатом", разпространено до българските медии в неделя.

"В отговор на многобройните запитвания от средствата за масова информация с молба за коментар на изказванията на българските политици от последните дни по отношение перспективите за строителство на АЕЦ "Белене", Департаментът по комуникации на "Росатом" съобщава, че руската страна изпълни всички условия на българското правителство, поставени като задължителни за началото на проекта АЕЦ "Белене", се казва в съобщението, като се изброяват тези условия:

- НЕК запазва 51% от контрола в съвместната компания.

- Определена е твърда цена на договора със ЗАО "Атомстройекспорт" - 6.298 млрд евро. По този начин ЗАО "Атомстройекспорт" поема всички инфлационни рискове, като се има предвид, че строителството на централата ще продължи до 2017 г.

- Проектът е европейски - в него участват финландската компания "Fortum" и френската "Altran Technologies".

"Колкото до неуморно повтаряната теза за инфлационния индекс като ключов фактор за определяне на цената, уточняваме, че българският бюджет няма да отдели никакви средства за продължаването на проекта", се казва още в разпространения до медиите документ.

По-нататък от "Росатом" продължават: "По време на преговорите през ноември 2010 г. в София бе прието решение за използване на определени варианти за финансиране. Един от тях предвижда участието на НЕК в уставния капитал на проектната компания в рамките на 51% да представлява вече направените от нея разходи. Проектната компания може да привлече самостоятелно недостигащите кредитни ресурси със срок на погасяване от момента, в който първи енергоблок започне да продава електроенергията си навън, и с период на погасяване около 20 години".

"По този начин България, без да плати нито лев, ще получи атомна централа, която през първите 20 години от експлоатацията ще снабдява страната с чиста електроенергия на ниска стойност, а през следващите 40 години от проектния срок ще работи с постоянна чиста печалба за бюджета на България като бенефициент на НЕК", изтъкват от "Росатом".

"В същото време до момента на регистриране на проектната компания ЗАО "Атомстройекспорт" работи по проекта АЕЦ "Белене" в рамките на съществуващите документи, чийто срок изтича на 31 март 2011 г. Поредният двустранен документ - Анекс 12 към договора - по неизвестни причини все още не е подписан от българската страна. При неподписване на Анекс 12 ЗАО "Атомстройекспорт" ще изгуби правни основания за продължаване на работата по проекта АЕЦ "Белене" след 31 март 2011 г.", предупреждава "Росатом"

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional