Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Догадките за смяна на Цветанов не спират

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

Предположенията за предстояща оставка на вътрешния министър Цветан Цветанов покрай СРС-скандала се засилват, независимо, че премиерът Бойко Борисов вече жертва шефа на ДАНС и демонстрира нагласа да реши проблема с организационни и законодателни мерки, като тази да отнеме правото на вътрешния министър да разрешава СРС.

Източници, близки до изпълнителната власт, заявиха пред Mediapool, че Цветанов най-вероятно ще подаде оставка до 1 март и мястото му ще заеме депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов, който в момента оглавява парламентарната вътрешна комисия и е зам.-председател на НС.

Няма официално потвърждение, че Борисов е готов да отстрани Цветанов от МВР, макар че все повече източници от ГЕРБ заявяват, че не биха се изненадали от подобна развръзка.

По повод на настойчивите слухове от миналата седмица, че Цветанов ще бъде заменен със секретаря на съвета по сигурността към МС Румен Миланов, Борисов побърза да опровергае подобни намерения, като съобщи, че Миланов ще оглави антикорупционния орган БОРКОР. В същото време вътрешният министър бе избран за шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и премиерът каза, че Цветанов ще излезе в отпуск от МВР преди изборите, за да не съвместява двете функции.

Към момента единственото сигурно нещо е, че се търси нов председател на ДАНС. Предполага се, че постът ще бъде поверен на сегашния главен секретар на МВР Калин Георгиев, който се ползва с доверието на западните партньори и е смятан за добър професионалист.

Обсъждано е било за главен секретар на МВР да бъде назначен Станимир Флоров - шеф на ГДБОП, който е много близък на министър Цветанов и е заместник на Калин Георгиев. Постът на главния секретар се очертава като още по-важен и заради допълнителните правомощия, с които смята да го натовари премиерът.

Mediapool научи, че Борисов обмисля да предложи на Йовчев освободеното място на секретар на съвета по сигурността в МС. Това трябвало да е "компенсация" за шефа на ДАНС, след като западни партньори казали на министър-председателя, че е прибързал и едва ли не сгрешил, приемайки оставката на Йовчев. Проблемът е, че не е сигурно дали Йовчев би приел подобна "компенсация" и дали би желал да работи рамо до рамо с бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, който Борисов по необясними причини реабилитира и назначи за зам.-шеф на БОРКОР.

В МВР се носи слух и за друг сценарий. Спряганият за бъдещ шеф на Държавна агенция "Национална сигурност“ Калин Георгиев да замени бившия зам.-вътрешен министър Бойко Коцев като постоянен представител на България в ЕС.

При това положение отново най-вероятното име за главсек остава приближеният до Цвенан Цветанов Станимир Флоров, който според предстоящи промени в нормативната уредба ще разписва разрешенията за СРС. За шеф на ГДБОП пък слуховете във вътрешното министерство носят името на шефа на пловдивската полиция Тодор Чонов. Преди да бъде назначен от Цветанов в Пловдив, той пет години работеше сектор "Наркотици“ в ГДБОП, под ръководството на Флоров.

Ефектът на доминото удря и НС

В случай, че Цветанов напусне МВР, той вероятно ще запази позиция в изпълнителната власт. По модела "Пламен Панайотов“ в мандата на НДСВ, Цветанов можело да остане вицепремиер, наблюдаващ сектора за сигурност, като в същото време продължи да оглавява предизборния щаб на ГЕРБ.

В управляващата партия обмисляли и вариант дясната ръка на премиера да излезе от състава на Министерски съвет и да се върне в Народното събрание. Това обаче щяло да бъде доста рязка промяна в отношението към него.

За да не изглежда рокадата като сериозно "понижение" за Цветанов, се обмислял и вариант той да замени Цецка Цачева като председател на Народното събрание, но според депутати това едва ли е сериозна опция.

Евентуалното изстрелване на Анастасов в Министерския съвет ще оваканти председателския пост на вътрешната комисия, който може да бъде зает от Красимир Ципов, сегашен зам.-шеф на комисията и бивш експерт към правната комисия в миналия мандат.

Сценарият за разместване в сектора за сигурност идва месец след като в публичното пространство изтекоха разговори между шефът на Агенция "Митници“ Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов, в които министър-председателят лобира за прекратяване на проверка на НАП в пивоварната "Леденика“, собственост на шефа на баскетболната федерация Михаил Михов. В самото началото на скандала управляващите отрекоха разговорите да са автентични. По-късно стана ясно, че те са копия на СРС-та, прилагани срещу Танов.

След извършена проверка от ресорната подкомисия в парламента депутатите излязоха с унищожителни констатации, в които записаха, че подслушването се ползва за политически цели, а отговорност за това носят "преките ръководители на сектора за сигурност“. Въпреки очакванията това вътрешният министър Цветан Цветанов не подаде оставка и прехвърли отговорността на ДАНС.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional