Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Либия може да затъне в хаос и гражданска война

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Алистър Лайън, Ройтерс

Либия може да затъне в хаос и гражданска война, докато Муамар Кадафи се бори, за да запази 42-годишната си власт от народното въстание. Дори да избяга, ако приемем, че успее да си намери убежище, Кадафи ще остави след себе си една страна с твърде малко нормални структури за мирен преход, след четири десетилетия авторитарно  управление.

"Едно падане на Кадафи ще бъде последвано от период, изпълнен с несигурност", коментира анализаторът на Близкия изток Филип Маккръм. "В Либия няма организирана опозиция, няма граждански институции, около които хората обикновено се обединяват. Опозицията в изгнание е малка и разпокъсана. Затова ще е необходимо много време, за да може да се установи нов политически ред, а междувременно политическото напрежение ще расте, тъй като множество съперничещи си групи, като различните племена, армията, ислямистите и либералите, ще се вкопчат в борба за властта".

Сейф ал Ислам Кадафи, един от синовете на непредсказуемия лидер, се изказа по държавната телевизия през нощта, като смеси заплахи с призиви за спокойствие и предупреди, че армията ще наложи сигурност на всяка цена. "Ще продължим да се бием до последния мъж, дори до последната жена", закани се той, размахвайки пръст срещу камерата. Според Маккръм речта на Сейф ал Ислам вероятно е попарила всяка надежда сред младите либийци, че той би могъл да бъде реформаторска фигура. Въстанието в Либия изглежда ще бъде най-кървавото от серията народни бунтове, които обхванаха Близкия изток от Алжир до Йемен. Възможностите за компромис изглеждат незначителни.

Гражданска война

"Либия е най-вероятният кандидат за гражданска война, тъй като правителството е загубило контрола над част от собствената си територия", смята Шади Хамид от центъра "Брукингс" в Доха, Катар. Бенгази в Източна Либия, регион, в който се намират повечето от петролните находища в страната, е традиционен център на настроенията срещу Кадафи сред племената, които се отнасят враждебно към неговото управление. С разрастването на протестите ислямистки лидери и верни някога племена се обявиха в подкрепа на опозицията.

Саад Джебар, алжирски адвокат, работещ в Лондон, който в продължение на години защитаваше либийската страна в делото за бомбения атентат над Локърби, смята, че Кадафи трябва да си отиде. "Сигурен съм, че той е въоръжил до зъби своето племе и близките до него племена. Сигурен съм също така, че ще им даде възможно най-много пари", коментира той пред Ройтерс.

Той твърди, че през последните години Кадафи е стеснил кръга на властта до собственото си семейство и племе, отблъсквайки съюзници и племена, които го подкрепиха, след като взе властта през 1969 г. "Кадафи ще си отиде с бой и либийците ще се колят помежду си. Това е битка до последен дъх. Ако Кадафи използва племенната карта, това ще превърне Либия в нова Сомалия".

Според Джебар западните сили трябва да се замислят дали да не защитят завладените от бунтовниците райони като тези в Източна Либия с авиация, за да попречат на Кадафи да подчини враговете си с бомбардировки - по подобие на забранената за полети зона, която създадоха в иракски Кюрдистан след войната от 1991 г., за да попречат на Саддам Хюсеин да си върне контрола върху тези територии.

Животно, притиснато в ъгъла

"Кадафи е като животно, притиснато в ъгъла - когато ножът опре до кокала, то напада яростно", коментира Маккръм. "През цялото си управление той не е показал, че има задръжки да потуши безмилостно всяко недоволство. Крайно невероятно би било той да направи някакви отстъпки, а ако падне, ще повлече със себе си възможно най-много хора", добавя Маккръм и прогнозира, че събитията в Либия "ще станат още по-кървави".

Маккръм се съмнява, че армията ще се обърне срещу Кадафи, или че ще влезе в ролята, която изиграха въоръжените сили в Египет и Тунис, които улесниха свалянето на управляващите от десетилетия автократи. "Армията няма да повлияе на смяната на режима, както това стана в Египет. Тя просто ще поддържа статуквото, за да защити собствените си интереси", коментира той и отбелязва, че основните звена на службите за сигурност се намират под контрола на синовете на Кадафи.

Либия, която някога беше държава парий, обвинена че подкрепя международния тероризъм, се реабилитира, като изплати компенсации на жертвите на атентата над Локърби и други нападения и като се отказа публично от програмата си за разработване на оръжия за масово унищожение.

"Ако някога е имало режим, който е илюстрирал най-ярко лицемерието на Запада, това е Либия", коментира Маккръм. "Западът надмина себе си в усилията си да реабилитира Кадафи, за да се докопа до петрола му и сега ще плати цената с политическия си капитал, ако има останал такъв".

"От гледна точка на рисковете пред инвестициите положението наистина е много сериозно", коментира Джулиън Барнс-Дейс, анализатор на Близкия изток от консултантската фирма "Кънтрол рискс". "Хората просто бягат. Дори Кадафи да оцелее, потенциалните инвеститори в Либия ще имат много сериозни основания да се притесняват, включително за репутацията си. Тогава Либия ще бъде много по-изолирана".

Според анализатора Джефри Портър Кадафи "няма къде да отиде", за разлика от свалените арабски лидери като Зин ел Абидин Бен Али, който намери убежище в Саудитска Арабия, или Хосни Мубарак, който се оттегли в изгнание в Шарм ел Шейх в Египет. "Може би единственият вариант е Зимбабве, така че няма алтернатива. Ако бъде свален, той ще бъде като Саддам Хюсеин и ще свърши скрит в някоя дупка".

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional