Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

МВР и ДАНС солидарно отговорни за теча по "Тановгейт"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Най-малко по един служител на МВР и ДАНС ще бъдат обвинени за изтичането СРС-та по скандала с подслушаните разговори на шефа на митниците Ваньо Танов, научи Mediapool от отлично информирани източници. В същото време разследването на разговора на премиера Бойко Борисов с Танов за спиране на митническа проверка в пивоварна на Михаил Михов (Мишо Бирата) няма да доведе до завеждане на дело заради липса на доказателства.

Макар прокуратурата все още да не е обявила окончателни резултати от разследването на скандала, той вече взе първата си жертва – председателят на ДАНС подаде оставка, а премиерът я прие. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов почти ежедневно опровергава слуховете, че следващата оставка ще е неговата.

В началото на февруари парламентарните комисии контрол на ДАНС и СРС излязоха с доклади, които сочеха, че по-скоро информацията е изтекла от МВР. Според подкомисията за контрол на СРС отговорност за случая с подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов носят "преките ръководители на сектора за сигурност“.

В този контекст разследването също сочи, че подслушването на петте телефона на Ваньо Танов е разпределено от Цветан Цветанов на регионалната дирекция на СДОТО (специализирана дирекция за оперативно техническо издирване) в Добрич. Според информация на Mediapool от разследващите, това е направено по целесъобразност, защото към този момент тази дирекция е имала свободен капацитет да изпълни техническата поръчка.

Всички служители в спецзвеното в Добрич са разпитани и подложени на полиграфски тестове. Същото е направено и в ДАНС спрямо агентите, които са имали достъп до изведените от Добрич акаунти за прослушване "на живо" на разговорите.

От разпитите съмнението е паднало върху двама души, по един от двете институции.

Признание

Служителят на СДОТО-Добрич си е признал, че е филтрирал по своя преценка информацията, която е получил при провеждането на СРС-та. Той е обяснил, че поради множеството поръчки за подслушване не е имал време да изпише всичко, за което е ставало дума. Поради тази причина прокуратурата не е научила за Мишо Бирата и останалите разговори на Танов.

Служителят на МВР обаче няма да бъде подвеждан под наказателна отговорност за самоволното филтриране на информация и нарушението на Закона за СРС ще бъде счетено за неумишлено.

"Филтрирането на информация е нарушение на закона, но по тази логика цялата СДОТО трябва да бъде изправена на съд. Заради лошата организация и многото заявки службата просто няма как да изпълни тези си задължения", заявиха за Mediapool запознати с разследването.

Във връзка с изтичането на информация наказателна отговорност ще бъде потърсена най-малко от двама служители на МВР и ДАНС. Все още се уточнява дали те са действали самостоятелно един от друг или става дума за организиран теч, което би насочило разследването към по-високи нива в двете институции.

Публичното разпространение на записите, компрометиращи властта, започна от началото на януари от в. "Галерия". Твърденията на редакторите на вестника са, че получавали записите на флашки по пощата или лично от непознато лице.

Всички участници в разговорите, без уволнения зам-шеф на митниците Антони Странджев, заявиха, че записите са манипулирани. Прокуратурата възложи две експертизи – едната на институт на МВР и друга на БАН, които така и не излязоха с ясен отговор дали има манипулации в съдържанието на разговорите – тоест да са вадени или добавяни думи и реплики, които отсъстват от оригиналните СРС-та.

Оригиналните СРС-та също липсват, тъй като били унищожени според изискванията на закона, защото разработката срещу Танов, в рамките на която са прилагани, не е довела до образуване на досъдебно производство срещу него. В задънена улица е и цялостната разработка за контрабанда през свиленградската митница, която става повод за подслушването на шефа на митниците.
 

Хипотезите на министър Цветанов

Преди ден вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че МВР не разполага с никакви категорични доказателства за самоличността на служителите в СДОТО и в ДАНС, които са изнесли записи от разговорите на Ваньо Танов.

Първоначално Цветанов твърдеше, че не знае и за подслушването на Танов, но впоследствие призна, че е подписал искането за СРС-та спрямо него.

На този етап Цветанов поддържа тезата, че информацията е изтекла от ДАНС, а един от служителите на СДОТО-Добрич се е отнесъл единствено "немарливо“ към работата си, като предоставил паролата си на свой колега и прослушвал телефонните записи, което също можело да доведе до теч на информация.

Министърът каза още, че извършваната в момента проверка в службите установила "припокриване на лицата", които са имали достъп до резултатите от СРС-тата, приложени върху Танов и тези, които през март 2008 г. доведоха до ареста на бившия зам.-шеф на антимафиотите Иван Иванов-Рилския, записан да си иска две пушки и лаптоп от разработвани бизнесмени.

Прокуратурата обаче така и не получи всички разговори по преценка на служителя на СДОТО-Добрич. Веднага след прекратяването на разработка за контрабандата през митницата в Свиленград, която става причина за подслушването, записите са унищожени, а държавното обвинение получава незначителна информация, която не стига за завеждане на дело.

Случаят "Мишо Бирата"

Унищожаването на записите около разработката "Свиленград", които намесиха Танов, Борисов, Цветанов, финансовият министър Симеон Дянков, заместникът му Владислав Горанов и бившият зам.-шеф на митниците Антоний Странджев, на практика водят до задънена улица разследването за тяхното съдържание.

Поради тази причина нишката "Мишо Бирата" трябва да се счита за скъсана, съобщиха източниците на Mediapool.

Премиерът Бойко Борисов и Ваньо Танов няма как да бъдат разследвани само по едно презаписано СРС, което е извадено от контекста на вече унищожените разговори. Според разследващите няма категорични доказателства, че с действията си Агенция "Митници" може да бъде обвинявана, че е сложила чадър над "Леденика".

Разговорът между Танов и Борисов за спиране на действията спрямо Мишо Бирата е проведен няколко дни след като Административен съд – София е прекратил митническата забрана към "Леденика" да произвежда пиво. По времето, в което двамата говорят, митниците са тръгнали на нова акция към фабриката, защото разбрали, че тя отново произвежда бира, въпреки решението за отнемането на лиценза й от 8 февруари 2010 г.

При разпитите на служителите в митническото бюро в Лом се е установило, че те не са знаели за отменената от съда забрана спрямо "Леденика". Такава е и версията на премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, с която към днешна дата оправдават спирането на акцията срещу "Леденика", за което настоява Борисов, след като пред него ходатайствал Първанов.

Съдържанието на разговорите опровергава тази теза, тъй като в тях Танов ясно казва, че "заводът работи при отнет лиценз" и именно около това обстоятелство се въртят диалозите му с Борисов, с министър Дянков и със Странджев.

Допълнителни съмнения буди и фактът, че Агенция "Митници" така и не изпраща пред съда свой процесуален представител, който да защити решението й за отнемане на лиценза вследствие на множество констатирани нарушения. Вместо това, пред съда се явява само шефът на правния съвет на президента Георги Първанов Сашо Пенов, който е нает като адвокат на Мишо Бирата. На 9 март съдът спира предварителното изпълнение на митниците за отнемането на лиценза.

Решението влиза в сила 7 дни по-късно, а митниците не обжалват.

Интересна подробност е, че телефонният разговор, в който Борисов заявява на Танов, че е "поел ангажимент да не закача Мишо Бирата", е проведен на 13 или 14 март 2010 г., тоест, преди да влезе в сила съдебното решение и следователно митниците би трябвало да са в правото си да провеждат акцията.

Към момента разследващите не са потвърдили официално на коя дата са водени разговорите. Дори и това да е станало след влизане в сила на съдебното решение за "Леденика" и да няма формален повод да се търси отговорност от Борисов и Танов за спирането на митническата проверка, засега прокуратурата не е намерила повод да разпита министър-председателя за нарежданията му с думите "Поел съм ангажимент да не го закачам" - без значение за кой бизнесмен става дума.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional